Capital.ba

Do ulaska u EU nema izvoza loznih kalemova iz Srbije?

12.04.2014. / 19:15

beogradBEOGRAD, Srpski proizvođači loznih kalemova suočavaju se sa problemima pri izvozu zbog uredbe EU po kojoj je svim zemljama koje nisu njene članice zabranjeno da plasiraju tu vrstu sadnog materijala u zemlje Unije, ukazali su u Privrednoj komori Srbije.

Izvoz voćnog sadnog materijala nema ovu vrstu zabrane, tako da se voćne sadnice iz Srbije nesmetano izvoze u zemlje EU. Izuzetak je jedino Hrvatska koja je nedavno izrekla mjeru zabrane uvoza voćnih sadnica iz Srbije, napominju u PKS.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović objasnio je da je izvoz loznih kalemova zabranjen uredbom, takozvanom listom tri.

On je dodao da obrazloženje za tu mjeru ne postoji, osim da je to ekonomska mjera koja će se promijeniti onog momenta kada Srbija i zvanično postane članica EU.

Budimović je ukazao da ova mjera ima ozbiljne posljedice na domaću proizvodnju koja se praktično sad orijentisala samo na izvoz u Rusku Federaciju.

Kada je riječ o problemima u izvozu voćnih sadnica na tržište Hrvatske, hrvatska strana je to obrazložila činjenicom da ne postoji potpuna usaglašenost propisa Hrvatske i Srbije, naročito u pogledu sertifikacionih šema, rečeno je na nedavno održanoj sjednici Grupacije za preradu i promet voća, povrća, šumskih plodova i voćnog sadnog materijala pri PKS.

Delegacija Srbije koja je boravila u Hrvatskoj upoznala je nadležne u ovoj susjednoj zemlji, sa propisima koji regulišu proizvodnju i uslove za njeno obavljanje, kontrolu i promet sadnog materijala.

Postignut je dogovor da će se sačiniti stručni izvještaj i da će hrvatska strana u najkraćem roku saopštiti svoju konačnu odluku, naveli su učesnici te sjednice.

Milada Lukešević, samostalni savjetnik za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju u Udruženju za poljoprivredu PKS, učesnike sjednice je upoznala sa proizvodnim rezultatima i spoljnotrgovinskom razmjenom sadnog materijala.

Po njenim riječima, iz Srbije je u 2013. godini vrijednost izvoza te robe iznosio 8,93 miliona dolara, a uvoz je bio 7,08 miliona dolara.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saopštili da će na skriningu koje će se održati u oktobru ove godije u Briselu ponovo pokrenuti pitanje izvoza loznih sadnica u Evropsku uniju, a pored toga su istakli da će se tada započeti proces izmjena Zakona o sadnom materijalu voćaka, vinove loze i hmelja i njegovo usklađivanje sa regulativom Evropske unije, objavljeno je na sajtu PKS. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!