Capital.ba

NALED se uključuje u pregovore o članstvu u EU

12.04.2014. / 6:30

naledBEOGRAD, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj Srbije (NALED) aktivno će se uključiti u pregovore Srbije o članstvu u Evropskoj uniji tako što će nadgledati usklađivanje zakonodavstva Srbije sa evropskim, i o tome redovno pripremati informacije za izvještaj Evropske komisije.

Na održanoj Osmoj godišnjoj skupštini NALED-a u Beogradu, zaključeno je da će Alijansa kvartalno direktno izvještavati Brisel, Delegaciju EU i Kancelariju za evropske integracije o progresu Srbije po pitanju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja u skladu sa evropskim direktivama.

NALED će ponuditi i podršku državnim institucijama i konkretna rješenja kako bi brojni regulatorni zahtjevi postavljeni pred Srbiju bili što brže i kvalitetnije ispunjeni.

Radi ostvarenja ovih zaključaka, NALED će, kako je rekao predsjednik Upravnog odbora Vladan Atanasijević, uputiti preporuku novoj vladi Srbije o sedam ključnih reformi, neophodnih za izgradnju dobrog poslovnog okruženja i podsticanje ekonomskog rasta.

Unapređenje sistemskih propisa, prije svega kroz izmjene radnog zakonodavstva i poreskog opterećenja zarada, unapređenje izdavanja građevinskih dozvola, suzbijanje sive ekonomije i pojednostavljivanje poreske administracije, prva su grupa na listi reformi. Slijedi neophodnost kvalitetnog donošenja i primjene i zakona i podzakonskih akata.

Atanasijević je naveo i da od buduće vlade očekuje se da omogući privredi učešće u svim fazama izrade propisa i radnim tijelima izvršne vlasti, kako bi dobila prostor da bude predlagač novih ili izmjena postojećih zakona.

Predvidivost u procesu donošenja regulative, objavljivanjem godišnjeg plana usvajanja zakona i manjim brojem onih koji se donose po hitnoj proceduri, moral bi da ide rame uz rame sa pojednostavljivanjem postojećih birokratskih procedura, uz značajno veću primjenu e-uprave.

Kako je naveo Atanasijević, transparentna fiskalna politika i politika državne pomoći takođe su važni u procesu uskladhivanja propisa sa evropskim direktivama. To znači i da je potrebno jednako tretirati strane i domaće kompanije u ovoj oblasti, ali i spriječiti pojavu novih parafiskalnih nameta i retroaktivnu primjenu propisa.

Na kraju, neophodno je obezbjediti i veći uticaj lokalnih samouprava na republičke institucije i javna preduzeća, između ostalog i usvajanjem zakona o investicijama koji bi omogućio gradovima i opštinama da same definišu politiku promocije investicija i preusmjeravanje braunfild lokacija na lokalni nivo. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!