Najnovije vesti
Vesti Svet
Palestinski pregovarač optužio Izrael za piratstvo

Palestinski pregovarač optužio Izrael za piratstvo

Glavni palestinski mirovni pregovarač Saeb Erekat izjavio je u petak da je odluka Izraela da obustavi transfer novca od poreza, koji ubira u ime Palestinske uprave, "piratstvo".

Saeb Erekat
Saeb Erekat
Saeb Erekat
Saeb Erekat

"Izraelska odluka da zdarži te fondove je piratstvo...To ne može opstati," rekao je Erekat, dodavši da pregovori traju, iako je " jaz veliki". On je to rekao dan nakon što je jedan izraelski zvaničnik najavio da će Izrael prestati da transferiše novac od poreza, u znak odmazde za palestinska nastojanja da potpišu međunarodne konvencije.

Palestinski predsednik Mahmud Abas potpisao je zahteve da se Palesitnci pridruže potpisnicima 15 međunarodnih konvencija, nakon što je Izrael odbio da oslobodi četvrtu, finalnu grupu od 26 palestinskih zatvorenika. Izraelska strana je obećala na osnovu dogovora o obnovi pregvora, kreajem jula, da će osloboditi u četiri faze ukupno 104 palestinska zatvorenika, koji već dugo služe zatvorsku kaznu.

Palestinci su zauzvrat obećali da neće unapređivati svoj status u međunarodnoj zajednici, dok traju pregovori.

Izrael je takođe objavio tendere za izgradnju preko 700 stanova za jevrejske naseljenike u istočnom anektiranom Jerusalimu, u kome Palestinci nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće države.

Jevrejska država inače sakuplja oko 100 miliona dolara mesečno u ime Palestinske uprave. Ostalo je nejasno koliko će od tog novca, kojim se isplaćuju desetine hiljada zapaslenih u PU, biti zadržano i koliko dugo.