Iako su nadležni isticali da u Srbiji ima dovoljno svih vakcina, kako za decu uzrasta od godinu dana, tako i za predškolce, u nekim domovima zdravlja širom zemlje nema neophodnih cepiva za mališane.


Specijalista kliničke farmakologije i načelnik za farmaekonomiju Janko Samardžić naveo je da su zalihe MMR vakcine 5. marta iznosile 55.094 doze, a da je pritom za taj kvartalni period potreba Srbije za tom vakcinom bila 42.126 doza. Međutim, u kragujevačkom domu zdravlja tih vakcina nema dovoljno.

– Za decu uzrasta od godinu do dve godine imamo dovoljno svih vakcina. Međutim, nedostaje MMR za mališane koji treba da pođu u prvi razred. Nedavno smo za predškolce dobili DI-TE-EL vakcine, tako da je od 1.690 budućih prvaka dosad vakcinisano njih 1.300 – kaže za Danas Gordana Damjanović iz Doma zdravlja Kragujevac.

MMR vakcine (protiv malih boginja, zauški i rubeola) koriste se za vakcinaciju dece u drugoj godini života, a revakcinacija se obavlja u predškolskom uzrastu. Neki domovi zdravlja odložili su revakcinaciju na određeno vreme, zbog nedostatka MMR cepiva.

U Beogradu mnoga deca nisu vakcinisana, a slična situacija je i u Kruševcu. Okružni koordinator za imunizaciju Dragan Vuksanović rekao je da MMR vakcina ima u nekim domovima zdravlja, ali da su to male količine koje se uglavnom koriste za vakcinaciju dece u drugoj godini života. Zbog toga predškolci čekaju na revakcinaciju, ali je Vuksanović istakao da nema razloga za paniku jer je postupak nabavke vakcina u toku i isporuke se očekuju uskoro.

U niškom Domu zdravlja zasad ima dovoljno vakcina, a doktorka Nevena Simović kaže za Danas da vakcinacija ide predviđenim tokom i da bi tako trebalo i da se nastavi. Na pitanje da li postoji mogućnost nestašice, naša sagovornica kaže da to ne može sa sigurnošću da se predvidi.

Podsetimo, nedavno je nastao i problem sa petovalentnim vakcinama za bebe kojih nije bilo dovoljno na tržištu, ali su nadležni ukazali roditeljima da bez straha mogu da vakcinišu mališane običnim, trovalentnim vakcinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari