Verujem da će Aleksandar Vučić biti pametan i da će ostvariti evropsku standardizaciju za koju se zalaže, pa i u oblasti zaštite životne sredine – kaže za Danas proslavljeni reditelj Emir Kusturica povodom Dana zaštite prirode, koji je juče obeležen i u Parku prirode „Mokra gora“.


Jedan od ključnih standarda EU jeste da svaka država mora da ima najmanje 11 odsto teritorije pod zaštitom, dok Srbija ima svega šest. Nadležni su godinama upozoravali na to, dok su ekološke organizacije skretale pažnju da se o zaštiti životne sredine vodi sve manje računa. Prema Kusturičinom mišljenju, za to je kriva prošlost i loše navike ljudi.

– Prisetite se Kremanske energije. Kako su vrisnuli na mene kada sam krenuo da primenjujem princip zaštite koji je po evropskim merama. Ljudi su prepreka svakoj ideji, pa i ideji zaštite životne sredine. Verujem da bi svaki političar kome se predloži dobar plan zaštite određene teritorije, taj plan i prihvatio. Problem je u tome što je kod nas politika instantna, a ne dugoročna – kaže Kusturica. On dodaje da priroda treba da se štiti svakodnevno, onoliko koliko je ko u mogućnosti, ali da svest o tome kod nas nije dovoljno razvijena. Optimista je i u pogledu promene politike kada je u pitanju ekologija.

– Nijedna normalna država ne odustaje od borbe za zdravu životnu sredinu. Nama je potreban zaokret u razmišljanju, pa onda i u delovanju. Srbija može da zaštiti podzemne vode, reke, i, kao i svaka normalna država, da pravi planove u lokalnim mikrozajednicama – zaključuje Kusturica.

U Srbiji je zaštićeno svega šest odsto teritorije, odnosno 474 područja – pet nacionalnih parkova, 17 parkova prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 69 rezervata, 325 spomenika prirode i 39 područja od kulturnog i istorijskog značaja.

Direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić ukazao je na to da procenat zaštite mora da se poveća ukoliko Srbija želi da postane ravnopravni član međunarodne zajednice, ali i da je veći stepen zaštite od vitalnog nacionalnog interesa.

Prvo zaštićeno dobro

Dan zaštite prirode ustanovljen je 2009. godine usvajanjem Zakona o zaštiti prirode. Odabran je 11. april, dan kada je 1949. prvi put zaštićeno jedno prirodno dobro u Srbiji, a to je Spomenik prirode „Velika i Mala Ripaljka“ u opštini Sokobanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari