Milovan Rajevac je dugo godina radio u srpskom fudbalu, ali je najsvetlije trenutke doživeo kao selektor reprezentacije Gane, koju je na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi doveo do četvrtfinala.

Nekadašnji defanzivac užičke Slobode, čačanskog Borca, Vojvodine i Crvene zvezde predvodio je sve ove klubove i sa klupe, a otkad je 2011. prekinuo saradnju sa reprezentacijom Katara slobodno vreme uglavnom provodi u rodnom zlatiborskom kraju. Iz nedelje u nedelju prati dešavanja u Jelen Superligi i sa nestrpljenjem očekuje duel u Ivanjici, gde će Partizan, nakon remija sa Vojvodinom, pokušati da se vrati na pobednički stazu.

– Ne očekujem lepršavu igru, jer je važnost utakmice velika za oba tima. Ko bolje psihološki uđe u meč, imaće veće šanse da zabeleži pobedu – počeo je Rajevac izlaganje o, u najavi, najinteresantnijem meču 23. kola domaćeg šampionata.

Da li Javor Matis ima kvalitet da se suprotstavi još uvek aktuelnom šampionu?

– Ne radi se ovde o kvalitetu, jer je on sigurno na strani Partizana, čak i kada trener crno-belih Marko Nikolić zbog suspenzija ima problema da sastavi najbolju startnu postavu. Ivanjičani se bore za opstanak i sigurno će pokušati da ostanu neporaženi.

Koliko je gubitak bodova protiv Novosađana u prošloj rundi ostavio trag na Partizan?

– To ćemo videti u ovom meču, ali crno-beli moraju da ostave sve te stvari iza sebe. Desili su im se neki propusti u toj i utakmici u Novom Pazaru na otvaranju sezone, zbog čega sada moraju biti još jači. Moraju pokazati na terenu da su baš oni bili šampioni šest godina u nizu. Sada će se pokazati da li je ova ekipa psihološki jaka da izdrži pritisak koji sa sobom nosi šampionska trka.

Može li Crvena zvezda protiv Čukaričkog da produži niz od 12 uzastopnih pobeda?

– Sve ide mnogo lakše kada se nalazite u seriji dobrih rezultata, kakvu imaju crveno-beli. Međutim, njena igra nije ubedljiva kako to tabela pokazuje. Nedostaje čvrstina na terenu, ima puno elemenata lepršavosti, koji mogu da prođu u domaćoj ligi, ali će svakako biti kažnjeni na međunarodnoj sceni. Finiš sezone u kojem Zvezda uopšte nema lak raspored, počev od meča sa Čukaričkim, daće odgovor na pitanje da li se radi o pravom timu. Sigurno da će na Marakani imati motiv da se revanširaju za poraz na Banovom brdu u prvom delu sezone, ali to sigurno neće biti dovoljno da se ostvari nova pobeda.

Koliko vas iznenađuje odlična igra Čukaričkog u ovoj sezoni?

– Svako ko duže prati fudbal u našoj zemlji, zna da je Čukarički sada stabilan klub i u skladu sa tim odlični rezultati nisu iznenađenje. Ozbiljno se radi, igrači se dobro kreću, dosta se trči. Trener Vladan Milojević forsira sistem 3-5-2, koji se nekada davno više koristio u našem fudbalu. Sada je raritet, ali je on sve igrače zaista odlično uklopio u svoju ideju. U njihovoj igri ima dosta fudbalera u sredini terena, koji daju poseban kvalitet. Znaju da igraju na rezultat, što u svakoj njihovoj utakmici garantuje veliku borbu?

Ako je tim sa Banovog brda najprijatnije iznenađenje, ko je najviše razočarao ove sezone?

– OFK Beograd je ovog proleća osvojio samo jedan bod, zbog čega se sada nalazi u zoni ispadanja. „Romantičari“ su promenili nekoliko trenera u sezoni, ali ni to nije dalo prave rezultate. Čini mi se da ta mlada ekipa igra fudbal samo u jednom pravcu, nedostaje im zalaganje u defanzivi i čvrstina u igri. Romantika je nekada bila u modi, sada definitivno više nije. Teško je vratiti na pravi kolosek tako mladu ekipu, koja je u seriji loših rezultata. Činjenica da nemaju preterano težak raspored do kraja sezone može biti olakšavajuća u grčevitoj bori za opstanak, koja ih sigurno očekuje. Potreban im je jedan trijumf, koji bi im vratio samopouzdanje.

Da li je repriza prošlogodišnjeg finala Kupa Srbije bila realnost i pre polufinalnih duela?

– Jeste, jer su Jagodina i Vojvodina ozbiljne ekipe. Kada su već Partizan i Crvena zvezda eliminisani ranije, očekivalo se da Jagodinci lako izađu na kraj sa OFK Beogradom, a Vojvodina sa Spartakom, što se i dogodilo. Biće to pravo finale, jer će oba tima mogu kroz 90 minuta obezbediti sebi mesto u Evropi sledeće sezone. Jagodinci će učiniti sve da odbrane trofej, a ne treba posebno govoriti o motivu Novosađana. Vojvodina ima mlad i poletan tim, čeka ovaj trofej sto godina i zbog kluba, navijača pa i samog grada bilo bi dobro da ga osvoji. Međutim, sigurno da ga Jagodina neće predati bez borbe.

Reprezentacija Srbije zvanično nema selektora. Koliki je to minus za nacionalni tim, iako će prva naredna zvanična utakmica biti odigrana u oktobru?

– Ovo je vreme najbitnije za reprezentaciju i ne treba da ga uzalud gubimo. Ako je Ljubinko Drulović već postavljen na to mesto, on mora već sada da priprema svoj izbor, da prati i analizira igru potencijalnih kandidata. Ovako ni on sam ne zna na čemu je, što mu sigurno ne prija.

Verujete li, ipak, u uspeh srpske selekcije u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope u Francuskoj 2016. godine?

– Za uspeh nam je potreban pravi sistem i prepoznatljiv način rada. Prijateljski mečevi koje će selekcija Srbije odigrati u maju i junu nemaju takmičarsku važnost, ali bi upravo kroz njih Drulović trebalo da iskristališe ekipu na koju će se osloniti od jeseni – zabrinuto je zaključio Rajevac.

Neophodan je pravi program

– Potrebno je apsolutno jedinstvo i podrška Fudbalskom savezu Srbije da napravi program po kojem će da se radi. Mi odavno nemamo rezultat vredan pažnje, nema nas već dugo na svetskoj fudbalskoj mapi. Nismo otišli na prvenstvo Evrope pre dve godine, a sada propuštamo i Mundijal u Brazilu. Govorilo se o podmlađivanju selekcije, što je Siniša Mihajlović i učinio, ali sada se i taj sistem srušio, jer on više nije selektor – istakao je Rajevac.

Crveno-beli moraju mnogo bolje u Evropi

– Fudbaleri Crvene zvezde imaju odličan učinak u domaćem šampionatu, ali za neki veći korak na međunarodnoj sceni moraće mnogo da poprave igru. Ako žele sledeće sezone da prođu kvalifikacije, bilo za Ligu šampiona ili Ligu Evrope, moraće da budu čvršći i kompaktniji na terenu. Nebitno je da li će taj kvalitet dobiti boljom igrom fudbalera koji su već u klubu ili će se pojačati između dve sezone. Nisam ubeđen da će ovakvim partijama ostvariti rezultat kakvim bi navijači bili zadovoljni – jasan je Rajevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari