• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUP istražuje kako je slupan predsednički auto

Izvor MONDO/Agencije

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da MUP istražuje okolnosti pod kojima je slupan automobil predsednika Srbije Mercedes GL 500.

"Sigurno je da se radi o propustu sa bezbednosnog aspekta. Ja sam dao nalog da se izvrše provere do kraja i mislim da je nedopustivo da takav auto ne bude na neki način obezbeđen 24 časa. Mi ćemo kao policija izvrštiti sve provere i sigurno da neko mora zbog ovoga da snosi odgovornost i posledice", kaže Milorad Veljović.


Premijer Ivica Dačić izjavio je da se ne može govoriti o bezbednosnom propustu jer automobil bio na redovnom servisu u ovlašćenom servisu.

"Prema tome, to nije propust bezbednosnih službi. Automobil je bio na testiranju posle nabavljene opreme, koju je inače jako teško nabaviti. Kao što znate reč je o blindiranom autu. Inače, imamo problem sa tim blindiranim automobilima, ne samo predsednikovim, već za sva štićena lica. Naravno, ovde je propust onih kojima je auto predat. Šteta je velika i ta šteta će sigurno biti nadoknađena", rekao je Dačić i dodao da se drugi takav automobil, koji je u MUP-u, ne koristi baš zbog delova koji se ne mogu tako lako nabaviti.

A u stvari nije ni Mercedes

Iako se povodom saobraćajnog incidenta u svim izjavama i saopštenjima pominje firma Mercedes, ona u stvari u Srbiji više nema filijalu. Od februara ove godine Mercedes-Benc Srbija i Crna Gora, do tada zvanični predstavnik Dajmler kompanije, prenela je svoje poslovne aktivnosti u Srbiji i Crnoj Gori na nove kompanije - švajcarske Star Import i Emil Frej (Frey) Auto Centar.

On kaže da ne određuje ko će da dežura pored služenog vozila predsednika, jer Predsednik Republike ima ljude koji se brinu oko njegove bezbednosti i oni su procenili kako će se taj remont uraditi.

Veljović kaže da je zaista čudno da se tako nešto desi u servisu kakav je Mercedesov ali da to ne oslobađa policiju od odgovornosti.

"To je zaista čudno za njih, za Mercedesvo servis. Ali to nije opravdanje za nas kao policiju jer policija nije smela da dozvoli da se takav auto, kaoprvo radi se o blindiranom autu velike vrednosti i kao drugo radi se o automobilu u kojem se vozi štićeno lice predsednik države, dakle to vozilo ne sme ni jednog trenutka da bude van kontorle", rekao je Veljović odgovarajući na pitanje novinara koji su u Sremskoj kamenici u Centru za policijsku obuku pratili promociju 10. klase.

Blindirani službeni džip predsednika Srbije Tomislava Nikolića slupan je u četvrtak ujutru. Predsednik nije bio u džipu koji je vozio radnik servisa.

Nesreća se dogodila kada se tokom probne vožnje, posle servisa, sudario sa autobusom na Novom Beogradu, prenose danas beogradski mediji.

Šteta na Nikolićevom džipu "GL 500"vrednom oko milion evra, koji je Srbiji poklonio šeik Abu Dabija je totalna, navodi "Blic".

Sudar se dogodio kada je radnik Mercedesa iz servisa na Novom Beogradu izvezao džip, ali se posle samo nekoliko minuta sudario sa autobusom.

"Kurir" piše da je udarac bio toliko snažan da je auto potpuno neupotrebljiv i da u sudaru nije bilo povređenih.

Reč je jednom od tri "Mercedesova" džipa koje je prošle godine Muhamed bin Zajed al Nahjan, šeik Abu Dabija, poklonio Srbiji.

"Šteta je totalna. Automobil je bio na redovnom tehničkom servisu u auto-servisu u Ulici omladinskih brigada 33. Jedan momak, koji radi u servisu, na svoju ruku je seo u automobil da se provoza i u Ulici Đorđa Stanojevića naleteo na autobus privatnog prevoznika", kaže izvor "Kurira" blizak državnom vrhu.

SAVETNICA PAK: DRŽAVA RADILA SVE PO PROCEDURI

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak izjavila je danas da je vozilo korišćeno u pratnji predsednika koje je juče oštećeno u saobraćajnom udesu predato na servisiranje uz poštovanje svih propisanih procedura.

"Vozilo je predato Mercedesovom servisu, obavljen je i primljen zapisnik o primopredaji, posle čega su serviseri pristupili popravci vozila i desilo se da je prilikom testiranja vozač izašao na ulicu i da je autobus udario vozilo", objasnila je Pak okolnosti pod kojima se udes dogodio.

Ona je u izjavi Radio-televiziji Srbije naglasila da je reč o vozilu koje je bilo u pratnji predsednika Srbije, odnosno da ga on nije lično koristio.

"Sve procedure vezano za primopredaju su ispoštovane i bezbednost predsednika nijednog trenutka nije bila ugrožena", rekla je Pak.

Osvrćući se na mišljenje pojedinih bezbednosnih analitičara da je vozilo trebalo da bude pod celodnevnim nadžorom, Pak je objasnila da je to nemoguće, jer su vozila iz predsednikove pratnje ponekad i nekoliko meseci na popravci.

"Važno je da se, kada se vozilo posle zapisnika primi, uradi kontradiverziona i antiprislušna kontrola vozila i nakon toga ga obezbeđenje preuzima i ono je u funkciji", rekla je Pak, koja nije mogla da govori o stepenu oštećenja vozila i tome da li ga je moguće ponovo dovesti u vozno stanje.

Kriminolog Zlatko Nikolić rekao je ranije Tanjugu da smatra da je napravljen bezbednosni propust u slučaju kada je slupan službeni blindirani automobil predsednika Srbije jer, kako kaže, nisu poštovane uobičajne procedure za tu vrstu servisa.

Nikolić je rekao Tanjugu da se i u slučaju servisiranja automobila koje koriste najviši državni zvanični poštuju utvrđene procedure po kojima ispred i iza tog vozila treba da budu druga posebno obeležena vozila.

"Ako hoćete da štitite bilo koju ličnost, pa i predsednika Srbije onda štitite i vozila koja koristi, objekte u kojima boravi...", rekao je Nikolić.

On je, povodom različitih mišljenja o tom slučaju koja su ranije danas izneli premijer i ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić i direktor policije Milorad Veljović ocenio da je prvi čovek policije u pravu.

"Veljović je sigurno u pravu...u konkretnom slučaju blindirani predsednički automobil ne bi bio slupan da su ispred i iza njega bila dva propisno obeležena vozila iz pratnje", rekao je Nikolić.

Komentari 98

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Servis Topalović

Mirko opet ukrade kola! U j**em mu oca lopovskoga!

dorcolac

Nisam procitao ni 1 komentar,ali me ovo podseti na mladost.secam se 60tih god dobila Bg.milicija 5 porsea od Svaba na poklon.uda skratim ppricu u roku od 6 meseci su ih sve skrkali.Srbin je zajebana zivotinjka,sta 1 moye da uradi to ceta ne popravlja.Nazdravlje predsednice.

Olija

A dali je taj deran uopšte imao vozačku dozvolu ili se provozao bez dozvole?

special image