Nebojša Čović, član Privremenog organa Beograda, je Upravnom sudu tužio Agenciju za borbu protiv korupcije, nakon što ga je teretila za kršenje člana 35. Zakona o Agenciji, koji podrazumeva prenos upravljačkih prava za vreme objavljanja funkcije člana UO Antidoping agencije, saznaje Danas.

Čović je za naš list objasnio da je 2. marta Upravnom sudu tužio Agenciju zato što je “nepravilno tumačila Zakon i netačno utvrdila činjenično stanje iz kojeg je netačno izvlačila zaključke”.

“S obzirom na to da sam posao u Upravnom odboru Antidoping agencije obavljao volonterski, o čemu je Agencija, podsećam da član 45 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđa da se odredbe o prijavljivanju imovine ne odnose na one koji ne primaju naknadu na osnovu članstva, tako da nisam imao obavezu da prenesem upravljačka prva na drugo lice u firmi Kobe group d.o.o. u kojoj sam suvlasnik sa 12,98 odsto. Treba reći da to preduzeće nema bilo kakve veze sa Antidoping agencijom. Isto tako, Zakon o Agenciji je stupio na snagu 1. januara 2010. i ne može se primenjivati retroaktivno, a ja sam u Antidoping agenciji od 26. decembra 2009”, rekao je Čović za Danas.

Nebojša Čović je ujedno istakao da je Antidoping agenciji obezbedio besplatan prostor i sve komunalne troškove, uključujući telefon, bez čega ne bi mogla da funkcioniše, za šta je dobio pohvalnicu Ministarstva omladine i sporta.

Naš list je u petak objavio da je Agencija za borbu protiv korupcije tokom 2013. pokrenula 451 postupak protiv funkcionera, među kojima je 64 poslanika, dva ministra, 11 pomoćnika ministara, 13 državnih sekretara i četiri savetnika Predsednika Srbije. Oni su najviše kršili deo Zakona koji se odnosi na obavezu prijavljivanja imovine po stupanju na funkciju i posle odlaska sa nje, tačnije član 43 zakona.

Iz Ministarstva spoljnih poslova, čiji su funkcioneri najčešće kršili ovu odredbu Zakona, u odgovoru Danasu su naveli da MSP uvek maksimalno nastoji da odgovori svim svojim zakonskim obavezama, što potvrđuje i činjenica da je blizu 80 ambasadora i generalnih konzula i drugih funkcionera MSP uredno i na vreme izvršilo svoju obavezu, kao i Ministarstvo svoju.

„Koliko je ministru Ivanu Mrkiću poznato, za sve pomoćnike koji su postavljeni na njegov predlog (Miomir Udovički, Ljubica Vasić, Goran Aleksić i Šani Dermaku) podnete su prijave. Do izvesnog kašnjenja početkom 2013. je došlo zbog nejasnoća i potrebe da se još jednom protumače naši ne baš sasvim usaglašeni propisi, prema kojima status pomoćnika ministra spoljnih poslova kao funkcionera nije sasvim jasno definisan (prema Zakonu o spoljnim poslovima, oni nisu funkcioneri, dok po nekim drugim propisima to jesu). Čim je to razjašnjeno, i za njih su sa par meseci zakašnjenja podnete tražene prijave. To kašnjenje nije izavalo apsolutno nikakve štetne posledice“, naveli su iz MSP.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić je „usput“, kako je zaključeno u odgovoru MSP poslatom Danasu, „hteo da naglasi da njegova plata u dinarskoj protivvrednosti iznosi ukupno 750 evra, dok su, koliko je nama poznato, primanja direktorke Agencije najmanje dvostruko veća, što takođe treba da bude poznato javnosti, a ne samo ono što Agencija reši da selektivno objavi i time nanesu štetu ugledu Ministarstva i ministra“.

Dubravka Filipovska, poslanica Nove Srbije, čija je žalba u ovom postupku odbijena u Prekršajnom sudu, za Danas je rekla da izveštaj o imovini nije predala jer je smatrala da je obavezu ispunila kada ga je predala 2012, kao pomoćnica predsednika opštine Voždovac.

“Promena u mojoj imovini nije bilo i to je jedini razlog zbog kojeg nisam predala novi izveštaj. Zakon je veoma neprecizan i niko ni meni ni ostalim poslanicima nije objasnio da moramo da predajemo izveštaj kada god stupamo na novu funciju. Novi izveštaj ću predati posle konsituisanja novog parlamenta, a u ovom postupku ću nastaviti da se žalim sudu”, najavila je Filipovska.

Miljenko Dereta, bivši poslanik LDP, navodi da je na sudu dokazao da je mislio da je Agenciji poslao izveštaj u elekstronskoj formi i da je od suda dobio opomenu da je trebalo da proveri. “Onog trenutka kada sam dobio opomenu od Agencije izveštaj je poslat i elektronski i u štampanom obliku. Ako postoji problem s tolikim brojem poslanika, onda bi Agencija trebalo da se zapita da li nešto nije u redu s procedurom”, kazao nam je Dereta.

A neki ćute

U kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića juče nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanja da se odrede prema tome što Agencija tereti čak četvoro Nikolićevih savetnika za kršenje zakona, kakva se slika šalje javnosti ovakvim ponašanjem i da li će oni koji nisu poštovali zakon biti sankcionisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari