Ukrajina će tužiti Rusiju zbog Krima, NATO otkazuje saradnju sa Rusijom

Tanjug

01. 04. 2014. u 10:42

Rusija je upozorila Ukrajinu da će budući ekonomski odnosi između Moskve i Kijeva u velikoj meri zavisiti od akcija koje preduzme Ukrajina u oblasti svoje spoljne politike

MOSKVA - Rusija je danas upozorila Ukrajinu da ne ulazi u integracije sa NATO-om, navodeći da su prethodni pokušaji Kijeva da se približi zapadnom vojnom savezu zategli odnose sa Moskvom, kao i odnose Moskve i NATO-a.

"Prethodni pokušaji doveli su do zahlađivanja rusko-ukrajinskih političkih kontakata, problema u odnosima NATO-Rusija i do podele ukrajinskog društva", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije u trenutku kada su se ministri spoljnih poslova okupili na sastanku u Briselu, preneo je Rojters.

U saopštenju se upozorava da će budući ekonomski odnosi između Moskve i Kijeva "u velikoj meri zavisiti od akcija koje preduzme Ukrajina u oblasti svoje spoljne politike".

Rusija vidi Ukrajinu kao deo svoje tradicionalne sfere uticaja i želi da ta zemlja klauzulu o neutralnosti ugradi u novi ustav kako bi se onemogućio njen ulazak u NATO, navodi britanska agencija.

MEDVEDEV: RAZVOJ KRIMA PRIORITET Ubrzani razvoj Republike Krim i grada Sevastopolja biće među prioritetima tokom rada na nacrtu novog federalnog budžeta Rusije, najavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev, a prenela ruska novinska agencija Itar Tass.
Ukrajina je za vreme predsednika Viktora Juščenka (vladao od 2005. do 2010. godine) nastojala da uđe u NATO.

Potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin tvrdi da se slučajevi Kosova i Krima ne mogu porediti, ali je uporedio postupke Vladimira Putina sa politikom Slobodana Miloševića prilikom, kako je naveo, "krvavog raspada bivše Jugoslavije".

On je ocenio da su ambicije Rusije daleko veće od aneksije Krima i veruje da će razvoj situacije u Ukrajini uticati pozitivno na shvatanje značaja članstva Crne Gore u NATO-u.

Milošević je stvarao paradržave Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu kako bi ostvario svoj naum - svi Srbi u jednoj državi, odnosno svi Srbi u nekoj većoj Srbiji. Po tom sličnom modelu, Putin pokušava da poveća rusku teritoriju", rekao je Kacin za podgorički portal Analitika.

Evropski parlamentarac je pozdravio zvaničan stav Crne Gore o ukrajinskoj krizi.

"Što se tiče odnosa prema Ukrajini, nadamo se da će i Srbija razumeti u čemu je reč te da će i ona zauzeti stav koji je blizak poziciji Evropske unije. Crna Gora je to već učinila", rekao je Kacin koji, kao član delegacije Evropskog parlamenta, boravi u Kijevu gde posreduje u razgovorima između vlasti i opozicije.

Prema njegovim rečima, Rusija i dalje gomila svoju vojsku i naoružanje na ukrajinskim granicama, "što nije dobro."

"To svakako nije dobro. Mislim da se u delu međunarodne zajednice nerealno sagledava opasnost sledećeg koraka Rusije i čak na izvestan način i potcenjuje ta opasnost. Sitauacija na terenu je takva da treba biti realan i očekivati dalje zaoštravanje odnosa između Ruske federacije i Ukrajine. Osim toga, rusko stanovništvo u Ukrajini je pod velikim pritiskom i dosta izmanipulisano", naveo je Kacin.


On smatra da NATO ne može da reši problem u Ukrajini iako se zvanična Ukrajina tome nada.

"Bez jedinstva unutar zemlje, bez državničkog stava - kako vlasti tako i opozicije - teritorijalni integritet Ukrajine je i dalje, nakon Krima, veoma ugrožen", dodao je Kacin.

Kosovo i Krim ne mogu upoređivati u bilo kojim situacijama i na bilo koji način, istakao je on.

"Kao prvo, dosadašnja autonomija Krima u okvirima Ukrajine nije bila ugrožena na bilo koji način", rekao je Kacin koji je uveren da su ambicije Rusije daleko veće od same aneksije Krima.

"Krim je poluostrvo koje je potpuno zavisno od ostatka teritorije odnosno kontinenta, kako snabdevanjem vodom, strujom tako i svim ostalim energentima i namirnicama. Za svakog normalnog jasno je da je Krim samo prvi korak kao onome što Putin želi da napravi kako bi ugrozio teritorijalni integritet Ukrajine", naveo je Kacin.


*****
UHAPŠEN ČOVEK KOJI JE PUCAO

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov objavio je da su pripadnici ekstremne desničarske grupe "Desni sektor" predali svoje oružje i napustili hotel "Dnjepar" u centru Kijeva, nakon što je juče jedan njihov član u blizini pucao i ranio tri osobe, među kojima i zamenika šefa gradske administracije Kijeva, Bogdana Dubasa.
Policija je uhapsila i isputuje muškarca koji je pucao.
UKRAJINA ĆE TUŽITI RUSIJU ZBOG KRIMA Ukrajina će tužiti Rusiju pred međunarodnim sudovima zbog aneksije Krima, izjavio je danas vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Andrej Deščica posle sastanka zajedničke komisije NATO i Ukrajine.
"Ukrajina smatra Krim integralnim delom svoje teritorije. Mi ćemo podneti tužbe protiv Rusije pred međunarodnim sudovima. Mi smo rešeni da vratimo Krim uz veliku međunarodnu podršku", rekao je Deščica, napominjući da se to neće dogoditi preko noći. Predstavnici NATO i Ukrajine razgovarali su i o mogućnosti slanja vojnih instruktora Alijanse u Ukrajinu da obučavaju ukrajinske snage za civilnu odbranu.

Avakov je objavio danas na svojoj "Fejsbuk" stranici, da je ta grupa imala štab u hotelu, i da ga je danas napustila, ušavši u autobuse.

Nakon jučerašnje pucnjave, policija je opkolila hotel i uhapsila jednu osobu za koju veruje da je otvorila vatru i ranila tri osobe.

Policija u Kijevu uhapsila je i isputuje muškarca koji je u ponedeljak ucao u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, kada su ranjene tri osobe, među njima i zamenik šefa gradske administracije Kijeva, Bogdana Dubasa.

****

MERKELOVA: VERUJEM PUTINU!

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da nema razloga da sumnja da će delimično povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske granice biti realizovano.

Tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je nemačkoj kancelarki da će delimično povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske granice biti realizovano.

"Mogu samo da verujem onome što mi je ruski predsednik rekao", izjavila je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerom Albanije Edijem Ramom, prenela je agencija AFP.

"Naravno da ću uskoro dobiti više informacija o tome u kojoj meri se odvija povlačenje", navela je nemačka kancelarka, dodajući da to sigurno ne predstavlja poslednju neophodnu meru u sklopu povlačenja ruskih snaga sa granice sa Ukrajinom jer je broj vojnika na tom području veoma velik.

"Za sada nemam nikakav razlog da sumnjam da će se to dogoditi", istakla je Merkelova.


Rusija je juče povukla deo trupa sa granice sa Ukrajinom, što je potez za koji je Bela kuća saopštila da će predstavljati pozitivan signal, ukoliko bude potvrđen.

Prema saopštenju nemačke vlade, juče je Putin Merkelovoj u telefonskom razgovoru rekao kako je naredio delimično povlačenje ruskih trupa sa granice prema Ukrajini.

NATO, međutim, nije uočio povlačenje ruskih trupa sa granice prema Ukrajini, izjavio je danas šef ove organizacije Anders Fog Rasmusen.

Veruje se da su Rusi prethodnih dana nagomilali na desetina hiljada vojnika blizu granice s Ukrajinom, što je izazvalo zabrinutost u Kijevu i na Zapadu.

I TIMOŠENKO, JAROŠ I KORČINSKI NEPOŽELjNI NA KRIMU

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko i lider nacionalističkog Desnog centra Dmitrij Jaroš su među 10 novih imena, dodatih na ranije objavljen spisak 320 osoba, koje je Državni savet Krima proglasio nepoželjnim na Krimu, saopštio je danas portparol krimskog parlamenta.

Među osobama na ovoj listi su i vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksander Turčinov, premijer Arsenij Jacenjuk, zamenik premijera Vitalij Jarema, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrij Parubij, šef bezbednosne službe Ukrajine Valentin Nalivajčenko, ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, državni tužilac Oleh Mahnitski, kao i šef ukrajinske unije industrijalaca i preduzetnika Anatolij Kinak, prenosi Glas Rusije.

NATO PREKIDA SARADNjU SA RUSIJOM

Ministri spoljnih poslova država članica NATO odlučili su danas u Briselu da prekinu "celokupnu praktičnu civilnu i vojnu saradnja" sa Rusijom kao odgovor na odluku Moskve da pripoji Krim.

Ministri NATO zemalja u zajedničkoj izjavi pozvali su Rusiju da "preduzme hitne korake da se ponovo uskladi sa međunarodnim pravom", prenela je agencija AFP.

NATO i Ukrajina usaglasili su se da će intenzivirati vojnu saradnju i reformu vojske kroz zajedničku obuku i druge programe.

Na prvom ministarskom sastanku NATO od prelaska Krima pod nadležnost Moskve, ocenjeno je da nisu vidljivi znaci masovnog povlačenja ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom, gde se navodno nalazi oko 40.000 vojnika.

ETINGER I MILER O BEZBEDNOSTI ISPORUKA RUSKOG GASA EVROPI

Evropski komeser za energetiku Ginter Etinger i direktor Gasproma Aleksej Miler razmotrili su danas u Briselu "pitanja bezbednosti isporuka ruskog gasa u Evropu" u kontekstu povećanja cene gasa za Ukrajinu. Cilj sastanka je bio da se razgovara o aktuelnim pitanjima u vezi sa energetikom i sigurnošću snabdevanja, rečeno je Itar tasu u pres službi evropskog komesara.


6anije je Gasprom utvrdio da količini gasa u podzemnim skladištima treba da bude 19 milijardi kubnih metara da bi se obezbedio kontinuirani tranzit. Sada u ukrajinskim skladištima ima 7,2 milijarde kubnih metra. Na taj način, uz važeće cene ruskog gasa za Ukrajinu za punjenje skladišta u toj zemlji je potrebno 3,6 do 4,6 milijarde dolara, preneo je Itar tas.

S&P SNIZIO REJTING KRIMA, MUDIZ RAZMATRA ROSNjEFT I GASPROM

Međunarodna rejting agencija Standard i Purs snizila je kreditini rejting Krima na nivo D (neinvesticioni), a Mudiz je stavio na razmatranje sniženje rejtinga ruskih energetskih kompanije Gasprom i Rosnjeft. S&P je saopštio da je snizio rejting Krima zbog propusta da isplati obveznice Krima nominovane u grivnama, preneo je Itar Tas.

Krim je propustio isplatu 4,8 miliona grivni (18,2 miliona rubalja, 436.000 dolara) za emitovanje obveznica ukupne vrednosti 133 miliona grivni.

Agencija je dodala da je njena reakcija uslovljenja tehničkim razlozima za kreditni rejting i nikako nije povezana s političkim razlozima. Mudiz je danas stavio na razmatranje kreditni rejting kompanija Gasprom i Rosnjeft i njihovih zavisnih preduzeća, objavljeno je na sajtu agencije. Rejtinzi najvećih ruskih energetskih preduzeća trenutno imaju ocene Baa1.

UKRAJINA DOLAZI NA SASTANAK ZND

Ukrajina će poslati svog predstavnika na sastanak Saveta ministara spoljnih poslova članica Zajednice nezavisnih država, koji će biti održan u Moskvi 4. aprila, rekao je za Itar tas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin.

Prema informacijama koje imamo u Ministarstvu spoljnih poslova, Ukrajina će prisustvovati sastanku Saveta ministara spoljnih poslova, rekao je Karasin.

On je dodao da za sada nije poznato da li će u Moskvu doći ministar spoljnih poslova Ukrajine, već će nivo ukrajinske delegacije biti naknadno određen.

Posle izbijanja krimske krize, Ukrajina je najavila da će pokrenuti proceduru za istupanje iz Zajednice nezavisnih država.

"JP MORGAN" BLOKIRAO ISPLATU DIPLOMATSKOJ MISIJI RUSIJE U SAD

Zvanična Moskva optužila je danas američku banku "Dži Pi Morgan" da je nelegalno blokirala isplatu jedne ruske diplomatske misije ruskoj agenciju za osiguranje u SAD, pod izgovorom primene sankcija protiv Rusije.

U onlajn saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova ocenjeno je da je takav potez "neprihvatljiv, nezakonit i apsurdan" i imaće posledice po američku ambasadu i konzulat u Rusiji, prenela je agencija Rojters.

"Vašington bi trebalo da razume da bilo koja neprijateljska akcija protiv ruske diplomatske misije predstavlja ne samo flagrantno kršenje međunarodnog prava, već je prepuna posledica koje će imati neminovni efekat na rad Ambasade i Generalnog konzulatu SAD u Rusiji", navodi se u saopštenju.

LIDER DESNOG CENTRA I ZVANIČNO KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA

Centralna izborna komisija Ukrajine u utorak je i zvanično registrovala kandidaturu lidera ekstremne desničarske grupe Desni sektor Dmitrija Jaroša na predsedničkim izborima, zakazanim za 25. maj. Jaroševa kandidatura je potvrđena iz drugog puta pošto je ukrajinska "Oščandbanka" potvrdila da je on lično dao depozit od 2,5 miliona grivni (227.000 američkih dolara), prenela je agencija Itar-Tass. Prethodno su pojedini članovi Komisije izrazili sumnju da je Jaroš samostalno dao depozit, jer je u 2013. godini prijavio neznatne prihode.

RUSIJA POKUšAVA DA SMANjI INTERNET SLAVU SEKSI TUŽžITELjKE

Rusija je pokušala da smanji poplavu pitanja o seksi mladoj pravnici, koju je nedavno postavila za glavnog tužioca tek pripojenog Krima, a koja je zbog privlačnog izgleda stekla ogroman broj fanova na Internetu.

Kancelarija ruskog državnog tužioca saopštila je da ne može više da odgovara na pitanja o Nataliji Poklonskaji (34), koja je postala Interent zvezda i čak heroina janapanskih manga stripova.

"Natalija Poklonskaja ne piše na Tviteru niti piše blogove i nije registrovana na društvenim mrežama", navedeno je u njihovom saopštenju koje prenosi AFP.

Nalog na Tviteru pod njenim imenom ima skoro 32.000 sledbenika. Na njemu se pojavljuju mnogobrojni crteži vitke plavuše, kao i niz komentara poput zahteva da je ne zovu "seksi tužiteljkom".

Na Fejsbuku postoji stranica njenih fanova sa 120.000 sledbenika. Tužioci u saopštenju savetuju onima koji očajnički žele da dobiju više informacija o Poklonskaji da postoji samo jedan način da dođu do njih: da dostave zvanični zahtev pres službi krimskog tužilaštva.

Od izbijanja krize između Rusije i Ukrajine zbog Krima, Poklonskaja je postala Internet zvezda, naročito posle objavljivanja video snimka njene konferencije za novinare koji je na JuTjubu pregledan 1,7 miliona puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (104)

Slucajni prolaznik

01.04.2014. 11:33

To je Demokratija koju mi kao Drzava , treba da podrzimo, bar to od nas trazi EU. Naoruzane Desnicare u centru Kijeva, koji ubijaju po ulicama , sve one koje drugacije misle !!

Maks

01.04.2014. 12:48

@Slucajni prolaznik - E to je demokratija, kad nasilnici se šetkaju po Kijevu sa puškama u ruci, tražeći da ubiju svakog ko im se ne sviđa, kad kaže Amerika i zapad da je to demokratija onda moramo to da prihvatimo kao demokratski čin delovanja. Kome još treba mir i blagostanje što će Rusija doneti i sačuvati, njima treba krv i nered koju im zapadna demokratija poklanja bez pogovora. Sad mi Kijev liči na Bagdad i Kabul a Ukrajina na Irak i Afganistan po stepenu sigurnosti.

gargamel

01.04.2014. 11:34

Bolji kompliment mu nije mogao dati, poredeci Milosevica sa Putinom.Sprovedite anketu medju obicnim narodom sa temom"da li bi opet podrzali 5 oktobar".

D. Morrissey

01.04.2014. 11:42

Ta dva coveka uopste nemogu da se porede ali ni pokojoj stavki. Putin je mnogo bolji strateg. Milosevic je bio ne ne Zapadu pa posle evo vam sve i ono sto netreba kada su mu zapretili da ce da izgubi vlast. Policija i vojska kada je pocela da cisti teren kod Donjeg Prekaza kod terorista Jashari tri puta je krenula i povlacila se. To je strategija ratovanja?? A gori izhod od KiM nije mogao da ima.

Mada

01.04.2014. 12:50

@D. Morrissey - NIje tacno. Uvek su mu pretili bombardovanjem, sto se na kraju i desilo, i da ce sravniti Srbiju sa zemljom. Zato je bilo povuci - potegni. A da je imao s300 gde bi nam bio kraj. Putin je po tebi bolji strateg jer ima bojeve glave. Pa svako je u tom slucaju bolji strateg.

D. Morrissey

01.04.2014. 13:06

@D. Morrissey - @Mada, da to je tacno da su mu uvek pretili bombardovanjem bomardovanje je pocele 24. marta 1999 godine i to je cinjenica a sta je bilo pre toga koga je sprecavo? Lovacko drustvo grada Beograda bi ocistilo teren za godinu dana. A ne on primi posmatrace pa povuce vojsku pa je oped vrati pa povuce. To je strategija neka??

зокс

01.04.2014. 13:21

@D. Morrissey - Д.Морисеј,потпуно се слажем с тобом!Слоба је требао да зна као политичар да ће бити Србија бомбардована па како год он урадио или не урадио!Управо зато је требао да очисти Србију од терориста и иде до краја,да барем зна зашто су га прво бомбардовали,затим убили!

slavko radovanovic

01.04.2014. 11:48

Gospodina Kacin, Nije Putin isti Milošević jer Putin ima oružje a Milošević nije imao.Ali valjda će doći dan da i Sribija se pripoji Rusiji.E onda vi Slovenci nećete moći ni priviriti u Srbiju.Vas slovenačkih političara srpski narod je i sit i presit.

BMStalker

01.04.2014. 11:54

Ovaj čovek potvrđuje Darvinovu teoriju od čega je počela evolucija čoveka.

Јужбина

01.04.2014. 12:58

@BMStalker - Карике које недостају: Месић , Кацин

laki

01.04.2014. 11:55

Moze li gosn Kacin reći odkud Sloveniji izlaz na more, deo Istre i Koruške? Tačnije, otkud svi slovenci u jednoj drzavi? Sadašnje granice Rusije nike crtao rus, kao što ni granice srbije nije crtao Srbin, već kominterna. Dobro zna koja su to dvojica revidovali Versajski mir na štetu srba. Isto vazi i za Rusiju, Verujem da Putin nikad nebi radio to što radi. da nečije čizme ne prete Rusiji. Licno, za mir sam, ali nemam shizofreniju. Nebih ni ovo pisao, da mi neko nešto ne priča.

зокс

01.04.2014. 12:23

@laki - лаки,овом домобрану словеначком комунисти и комунизам нису вредели,али му зато и те како вреде границе које су комунисти исцртали и он добио назови државу!

Bravo

01.04.2014. 11:56

Браво Словенац! Тако је! Ти се не би застидео ни да се нађеш го и у*ран пред милион људи. Шта је за тебе оваква изјава? Срби су блесав народ, па ћеш опет доћи у нашу земљу да нам солиш памет. Рекао бих ти - стиди се. Али не вреди. За стид треба образ.

Pravnik

01.04.2014. 13:45

@Bravo - Putin je hrabar kao sto je bio Sloba. Zato Putin i stiti gospodju Miru Markovic, najvecu srpsku heroinu, srpsku majku.

Bezposlen

01.04.2014. 11:57

Republika Srpska nije paradržava, a pominjati Srpsku Krajinu a ne osuditi Oluju i Bljesak je sramota! A Putin vam je tvrd orah i svaki dan to sve više uviđate pa sad samo možete da ga poredite sa ovim i onim, ali su činjenice da ima podršku svog naroda preko 70% što nema ni jedan političar u EU i USA. Ne možete sa Rusima kao što ste radili Srbima, nisu vam na vlasti u Rusiji podanici zapada kao u Srbiji, nego ozbiljni državnici!

Ха! Ха! Ха!

01.04.2014. 13:07

@MarkoNovak - Е, баш ме нешто застоле бојко да ли ме ово да слике "воли" или не... Трећеразредни политикант и туђи потрчко, што би се у Србији рекло "п*цин курир", из потпуно минорне (чак и у односу на Србију овакву каква јесте) новокомпоноване државице. Реално, очигледни комплекси ниже вредности зато и куљају и њега као којешта из запушеног канализационог шахта.

MarkoNovak

01.04.2014. 14:03

@MarkoNovak - Slažem se. Zato sam i napiso na lep fin način (da se zna ko je on) jer kad oni vidu da se ljudi zbog njih nerviraju to jim daje zadovoljstvo jer to su sve provokacije a on se kući verovatno smije i priča svojim ljudima oko sebe vidi koje budale kako se nervirajo zbog mene...

BBBB

01.04.2014. 12:06

Ovoj gore pocetak teksta ispod naslova sto je napisan podebljanim slovima je tacan i cist kao suza samo sto u Srbiji trebate imati petlju pa to priznati i onda bi za sve na Balkanu bilo bolje.

зокс

01.04.2014. 12:17

@BBBB - ББББ,то шта је неко хтео или није хтео можемо само да нагађамо,али знамо да Србија није свела своје мњине како верске,тако и националне,на пар % као што су рватска,словенија,и остали региони Балкана!А Срби ће кад тад живети у једној држави која ће се звати Краљевина Српских земаља!Упамти кад тад!

Milovan

01.04.2014. 14:12

@BBBB - Da je Putin bio umesto Jeljcina Kacin bi sada pričao drugu priču posle dugogodišnje robije za počinjeni zločin nad nad vojnicima JNA.I ja sam za to da se uvedu sankcije ali ne Rusima nego Slovencima i Hrvatima. Nemojmo kupovati njihove proizvode pola firmi u Sloveniji će stati .

OTAN

01.04.2014. 20:12

@BBBB - zoks,a šta fali da žive u državi koja se zvala Kraljevina Srbija ( kraj 19-tog i početak 20-tog veka ) ?

koja d inn

01.04.2014. 12:13

Gospodin bi drukcije pricao da je u Bgd. On je Sluzbenik on nije merodavan. Odcepljenje / Slovenije / od drzave nije bilo ustavno. To se ne sme pominjati.

mile djuric

01.04.2014. 12:21

je li, bre, Jelko, kako te nije sramota i da pomenes Putina...a ti, citam, sa J.Jansom terminirao 25000 neslovenaca iz dezele. zar to nije genocidno.

MILAN

01.04.2014. 12:26

Normalno da se ne mogu porediti Kosovo i Krim...Kosovo oteto Srbiji a Krim je sam odlucio da se pripoji Rusiji.jelko kacin je "istureno odeljneje"zapada i mora laprdati kako mu narede.O Crnoj Gori i Crnogorcima da i ne govorimo...

Јова

01.04.2014. 12:33

Молио бих Новости да објаве, ако имају у архиви, снимак са Главне железничке станице у Београду, наших војника по повратку из Словеније 1991. године. Вратили су децу разоружану, понижену, само у доњем рубљу. У поређењу са тим, можете погледати како су се руски војници односили према украјинским колегама на Криму, и како су Украјинци напустили полуострво. Разлика је очигледна. Срдачан поздрав свима!

dragan

01.04.2014. 12:35

Tačno Kosovo se ne može uporediti sa Krimom.Zapadni "prijatelji" su bombama sa osiromašenim uranijumom sa bezbjedne visine ubijali djecu,civile i uništavali civilnu infrastruktiru u nemoći prema našoj vojsci.Na Krimu nije opaljen metak.Danas ti "naši zapadni prijatelji" traže da uvedemo sankcije Rusima, eto koliko nas cijene kao narod a najgore je jer to i zaslužujemo svojim podaništvom i izdajom.

зокс

01.04.2014. 13:23

@Karaburma - Карабурма,то шта је он и ти рекао.....................не рекли нам људи!

mix

01.04.2014. 12:46

ko tebi daje za pravo da komenarise krim i kosovo koji si ti faktor sredjuj sloveniju bolje ti je

OptimusPrime

01.04.2014. 12:57

Jel to onaj Kacin , sto je ubijao klince od 18 19 godina u odorama JNA?Jel to onaj Kacin, optuzen za trgovinu oruzjem?Jel to onaj Kacin , bivsi austrougarski konjusar :)

зокс

01.04.2014. 13:23

@Sa1578 - Ѕа1578,зато што у Србији нису Срби на власти,него слуге американоса!

Dragan

01.04.2014. 13:04

Kakvo licimerstvo i od EU i ovog doticnog, da oseris bes, kad je njima po volji mogu da cepaju i napadaju drzave kad im se prohte, al kad bata Putin krene, oljuju ga na sve mogucce nacine i sire histeriju. Nadam se da ce Rusiju uzeti i istocnu Ukrajinu! I mi smo iste ovce ispali 5 oktobra kao i Ukrajinci nazalost!

Deki

01.04.2014. 13:10

Tako je Kacin, svaka čast provalio si predsednika Putina! Krim jeste "prašina u oči", glavni cilj Rusije je da vas vrati u austrijske štale. Oni konji vape za vama, kažu da vi imate najmekšu ruku prilikom timarenja...maj mi suze nisu krenule, koliko je to dirljivo.

СССС

01.04.2014. 13:12

Доживели смо да нам лекције о парадржавама држе Кацин, Јанша и остала екипа која је силом 1991. створила парадржаву у СФРЈ и то пуцањем на регуларну војску суверене и међународно признате државе. Мој комшија је 1991. као деветнаестогодишљак изгубио прсте и задобио тешке опекотине након што је његов тенк погођен противоклопним пројектилом словеначке ТО. Неки су брзо заборавили ко су били Кацин и Јанша. Када су ушли у ЕУ, похрлили су у Србију да отварују своје фирме. Србијо буди се из кошмара!!!

зокс

01.04.2014. 13:22

@СССС - СССС,то захвали овој однарођеној и монтираној назови власти!

Gilberto

01.04.2014. 13:13

Gospodin Putin se veoma zabrinuo posle ovakvog komentara Jelka Kacina. Čak razmišlja da se povuče sa Krima i izvini svima zbog nedoličnog ponašanja.

Dragan bgd

01.04.2014. 13:19

Naravno da ne treba porediti Krim I Kosmet a evo I zasto,naime,Krim je Ruski kao sto je I Kosmet Srpski I naravno izmisljena drzava Albanija na Srpskoj zemlji.Razlika je u tome sto se nekoj nacionalnoj manjini Skipetara dodelio deo Srpske zemlje 1913 god, a pokusavaju da otcepe jos teritorija Srbije I daju na upravljanje nekom koga mogu da zezaju I iskopavaju prirodne resurse.Pogledajte Albaniju,polako vracaju identitet pokrstenim I rekrstenim Srbima I morace da se vrate matsi sa teritorijom

Krle

01.04.2014. 13:20

Demokratija je kad se nekaznjeni ratni zlocinac slobodno seta i cak stavise obavlja visoke funkcije u evropi, kojoj i Srbija zeli da udje

Pera

01.04.2014. 13:33

Greska Jelko, ispravno je "Putina i Milosvica ne porediti a Krim je isto sto i KiM".

zex

01.04.2014. 13:37

O Boze...pa jel moguce da svi se javno pokazuju ko Americki poltroni?i to bez stida i blama..pa ako vec moram da to budem,onda bi bar raddio to ,tako da se ne vidi na prvi pogled..Slovenac maltene citira Obamu,samo svodi pricu na lokani nivo.Putin = Milosevic. Ameri pricaju Putin = Hitler.A Putin radi ono,sto bi svaki normalan lider,a koji pritom ima m*da. Cak je Merkelova rekal da se glupost upredjivati fasistu Hitlera sa Putinom,a onda ga ovaj picopevac uporedjuje sa Slobom.. Smesnoooooo

Dusan

01.04.2014. 13:40

Sram ga bilo tako da nam govori u lice! Muka mi je vise od te fasisticke Evropske Unije! Nek nestanu vec jednom sa lica zemlje!

Vladimir

01.04.2014. 14:05

Republika Srpska je para drzava a Kosovo je drzava??? Vredja nas sto nas smatras glupim da prihvatimo tvoje gluposti. Mi smo potrosili pravo na Kosovo tako sto je Milosevic ubijao neduzne albance??? Pa ste ga u to ime proglasili nezavisnim i to u vreme kada je u Srbiji bila demokratska vlast, Strasno

mijat311

01.04.2014. 14:24

Što bi volio da imam moć kao Putin,pa da tebe i slične pošaljem u najzabačeniji deo Sibira,mada mislim da je i to za tebe malo,jer bolje ne zaslužuješ.

Snouden

01.04.2014. 14:25

Ocigledno treba podsetiti zaboravnog i dobronamernog Kacina da je prvo njegova dezela zajedno sa Hrvaskom izvrsila pritvipravnu secesiju od SFRJ da bi se posle toga ujedinili u IV Reich? Moze mazati oci tamo svojima ali Srbima ne moze. I nije RS i RSK stvarao Milosevic vec srpski narod kako bi se zastitio od onoga sto mu se spremalo (a Srbi iz tih krajeva odlicno znaju sta). Da drzava Srbija ima dostojanstva, dozivotno bi zabranila gostoprimstvo malicioznim lazovima.

da biramo il su izabrali umesto nas

01.04.2014. 14:27

izgleda da narod više ovo ne želi da sluša, prevršilo je meru, puni smo rana, dosta je soli. Svi znamo da prodaja duše nije opcija, to nam je bit. Znamo šta nam misle - da je išta dobro, ne bi koristili uranijum ili bi se pokajali. Ali oni očekuju da se mi njima izvinimo! Dok je Srba, toga biti neće, a ako bude - znajte Srba više nema. Kakva takva pravda i melem za nas stižu samo sa istoka. Na zapadu je hladno, ko na veštičjoj sisi

dragutin karlovacki

01.04.2014. 14:30

Milosevic i Putin isto ? Da je Milosevic imao snagu ko Putin gospodin izvestilac nas ne bi sad nervirao nego bi ukrstenih ruku klavir svirao

прћо

01.04.2014. 15:56

@dragutin karlovacki - мислиш !Словеније би било оно мало у Аустрији

mijat311

01.04.2014. 15:00

Kako niste vi Slovenci malo bliže Putinu,pa da vas okupira,tada bi mi srce bilo na mestu.

soco

01.04.2014. 15:20

Meni stvarno nista nije jasno, citam komentare I cudim se. Po misljenju I komentarima, Dveri su trebale imati 90% glasova, sta se desava sa mojim narodom samo Bog zna. Dali ih odvuce sarena laza I opet obecanje o nekoj dzabani, ono Svabe ce raditi za nas, stvarno smo prsli. Oni na "Farmi"su stvarno elita naspram glasaca. Cast izuzecima od 3 %.

oganj955

01.04.2014. 16:13

@soco - Tebi nikad i neće biti ništa jasno. Ko tebi daje pravo da sudiš drugima. Zašto "svaka čast izuzecima" 3%. po čemu su oni "izuzeci". Da nisu možda po obrazovanju(sve doktori nauka) ? Meni se čini da se razlikuju od ostalih što vole da veruju u demagogiju i još po nešto. Ja nisam glasao za SNS ali nikad nisam vredjao njihove glasače. Njihovo je pravo da glasaju onako kako oni misle. Posledice toga snosićemo svi (nažalost). Na stranu što je tvoj komentar najblaže rečeno napisan rogobatno.

nikolai

01.04.2014. 15:20

Imam pasos Rusije,Srbije Crne Gore,Vracam drzavljanstvo Crnoj Gori i Srbiji,ostajem gradjanin Rusije,sa drzavljanstvom te zemlje.Nije to lako uraditi ali politika vlasti u Crnoj Gori i Srbiji i odnos ka Rusiji bez pitanja naroda-- referenduma-- na to me tijera.Ostajete rodjaci ---CG i Srbija-- posvadjani medjusobno a doci ce vrijeme kad cete moliti Rusiju da vas prime u svoj Saver,federaciju a sta ce matuska tada reci ,,,,,,,,bojte se

1111

01.04.2014. 17:52

@nikolai - ne znam na osnovu čega si pametnjakoviću zaključio da je srbija protiv rusije baš bih voleo da mi odgovoriš???!!!

Milan

01.04.2014. 15:43

Molim redakciju da u cilju zastite zivotne sredine ubuduce, odustane od objavljivanja slika J.K. i njegovih izjava.

Zika

01.04.2014. 15:59

@Milan - Ukrajina nije zaboravila Stalinov krvavi rezim. Sve opcije su bolje nego savez sa Rusijom. Rusi su dobri ljudi ali imaju dijabolicke vlasti.

cis

01.04.2014. 18:32

@Milan - Pre Staljinovog rezima, u Ukrajini su se dogadjali najveci pogromi protiv Jevreja-Kazara. Cak je krvavi Staljin morao da obuzdava Ukrajince.

Mis_Pigi

01.04.2014. 18:51

@Milan - @ Zika: мени да лупају оволике минусе било би ме срамота да нешто више пишем

Јабре

01.04.2014. 19:04

@Milan - Јесте а несмати им Немачка која их је после Жидова ставила на списак за истребљење заједно са Белорусима, Пољацима и Русима а Чеси и Словаци су требали да буду робови. Истребљена Аустралија, Северан и Јужна Америка то није дијаболично и не смета никоме, 5 милиона Вијетнамаца, 500 000 Ирачке деце и још стотине хиљада других до је све фино јер дају Доларе.

Pedro

02.04.2014. 01:23

@Milan - Pa u tom slučaju i treba ruse da ljube u zadnjicu jer i dobili Krim iako su bili na strani naci ekipe u II sv. ratu.Vidiš,kao što postoji u zakonu,taj poklon može da se traži nazad ako nisi dobar...tako je i u ovom slučaju samo je realizacija brža i bezbolnija.

Mis_Pigi

01.04.2014. 15:52

cepajte braćo Rusi dok možete, jer oni sa Zapada i preko bare vam ne žele dobro, sve sami foliranti koji gledaju samo kako da vas očerupaju

прћо

01.04.2014. 15:54

шта ради нато на Руској граници.? и да подсетим овог Јелка је Додик најурио из РС

zika

01.04.2014. 18:24

Zaludjenici Rusije razmenjuju svoja neznanja i mastarije. Oni koji su ziveli pod rusima nisu u Srbiji, pa zato ovde i ima toliko rusofila. U drzavama koje su bile u Varsavskom Paktu, ruse ne vole ni na slikama. Pitajte ih zasto!

Mis_Pigi

01.04.2014. 18:49

@zika - @ zika: могу да их разумем што не воле Русе, али ми није јасно неки овде залуђеници Запада и САД исто размењују своја незнања и маштарије, a ти исти нас бомбардовали, а о жртвама да и не причам !!!

zeljko

01.04.2014. 18:58

@zika - a gdje to Bogati vole ameriku moj ziko...rusija je jedina realna opcija srbije sa moralnog ili bilo kojeg drugog aspekta.rusija se probudila i srbija to mora osjetiti i iskoristiti ali na zalost sa ovim njenim stavom i eu i rusija opet ce na lose ispasti...a rusija kao svaka sila voli i stiti samo one koji joj otvoreno i iskreno ljubav izjavljuju i onda svi ostali interesi nestaju...

Јабре

01.04.2014. 19:02

@zika - Ти никад ниси изашао из свог села јел тако ? Знам пуно људи који су из земаља које су биле под Русима и врло радо би сарађивали и имали добре односе са њима. Али нико их не пита то је западна демократија није битно шта народ хоће већ шта Вашингтон хоће. А Срби не могу бити русофили јер смо једна фамилија.

Mis_Pigi

01.04.2014. 19:04

@zika - @ zika: узмимо Бугарску, на пример, зато што је била у Варшавском пакту нема сада проблем са Турцима јер их је око 1 милион протерала у Турску, а да Амери нису смели ни да писну, то је био једини начин и да Косово остане српско да смо били са Русима, јер Косово нема цене

Srki

01.04.2014. 19:21

@zika - da malo procitas npr. Ceske noviny.cz video bi koliko Rusija ima pobornika a koliko NATO. Po mojoj slobodnoj proceni 60 do 70% komentara podrazava Ruse premda zive u drzavi pod NATO komandom, za koju ih niko nije pitao zele li je u Ceskoj

Zoran1

02.04.2014. 07:26

@zika - @ zika zaludjenika ima na sve strane. Istina je takodje sto si naveo da Rusi nisu bas voljeni od strane onih sto su ziveli pod ruskom cizmom. Ipak treba priznati da je narod Krima glasao u demokratskom procesu i odlucio da se odvoji od Ukrajine i pripoji Rusiji. Niko ih nije terao da tako glasaju ali ipak preko 90% su glasali za to. Ako kazemo da postujemo demokratski proces moramo ga postovati u svakom slucaju ili ni u jednm a ne cas ovako cas onako.

Konstantin

01.04.2014. 19:20

Ne mogu da shvatim da jedan trećerazredni i nebitan političar Jelko Kacin, koji se inače ništa ne pita u EU, zauzme toliko prostora u ovom članku. Priča o nekim sankcijama, a njegova Slovenija ne namerava da uvede sankcije Rusiji.

boban

02.04.2014. 01:31

@Konstantin - @zika,ja jesam zaludjenik RUSIJE i uvijek cu biti i ako ikada dodje do sukoba sa zapadom ja cu biti u njihovoj armiji pa nek kosta sto kosta,,,bar necu umirati ko ti stotinu puta,,,jednom ali znam zasta i ko covjek,,,,nego ti meni pomozi ,posto smo mi neznalice sta to znaci ICEKRIM nemogu da dokucim na sta se to odnosi,,,Rusi je sve cesce koriste

ma nije nego..>!

01.04.2014. 19:56

Kacin kao i svi zaludjeni zapadnjaci prilike u Ukrajini objasnjava scenarijem u YU a misle da je dovoljno reci da Krim nije Kosovo bez ozbiljnog argumenta. Iole ozbiljna analiza pokazuje da je upravo atak na drzavni suverenitet Srbije sa prihvatanjem kokovskog separatizma otvorio pandorinu kutiju. Dvojni standardi ne vode nicem dobrom. I neka Srbiji bas ti koji su razarali Jugoslaviju i Srbiju ne sugerisu kako ce se ponasati vis avis Krima i Putina.

Rajko

01.04.2014. 22:13

Ukrajina ce sama sebi napraviti najvecu stetu ako nastavi da tera inat Rusiji, zato im se Krim i odvojio. Njima je odlicno rekao Zirinovski sta ce biti.

bager

02.04.2014. 07:00

@Rajko - Porucite polupismenom Kacinu da je Irska ostrvo ,Engleska je ostrvo,Malta je ostrvo pa opet zive ,,a Krime je bilo oduvek ruska teritorija,,sramotaje da pametuju ljudi koji nikad nisu imali svoju drzavu,vec su im je drugi stvorili,,,

lol

02.04.2014. 10:54

@Rajko - ova glasačka 'noćna smena' x100 je baš vredna. Ono u Slobino vreme je teško bilo dokazivo, a sad je providno da ne može biti jasnije. Ništa se nismo opametili, džaba. Dapače

vlado-pljevlja

02.04.2014. 00:39

Iskreno mi je žao Rusije i njenih građana jer će s ovijem Putinom proći isto kao i Srbija s Miloševićem. A možda se braća Rusi i opamete pa na vrijeme smjene ovog Kremaljskog barjaktara. Što bi rekao Njegoš "velja kruška u grlo zapadne"!

Srki

02.04.2014. 03:44

NATO savetuje Ukrajinu da tuzi sudu, a sam ce da prekine 'saradnju' sa Rusijom.A Srbiju ce besomucno da gadjaju punih 70 dana sa vojskom par desetina drzava. Bednici.

Milenko Kosanin

02.04.2014. 07:07

Имам молбу за уреднике. Ако можете да игноришете политичаре као Јелко Кацин, тај што је хтео да каже-рекао у прошлости.Хвала лепо.

Zoran1

02.04.2014. 07:13

Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Hrvatska su bile deo Jugoslavije i kada su resili da se odvoje EU i US su ih je podrzali. Zasto republike bivse Jugoslavije imaju pravo da se odvoje a narod krima nema pravo da uradi isto? Dok god se mucka i forcira dupli standard u svetu ne postoji standard niti internacionalni zakon jer svi jasno vide da je cas ovako cas onako. To moze samo dovesti do nestabilnosti i konacnog treceg svetskog rata. Kome to ide u prilog?

Republika Srpska

02.04.2014. 11:18

Kod koga će Ukrajina da tuži Rusiju? Čijem sudu? Ispadaju smešni ovi pučisti u kijevu.

vlada

02.04.2014. 11:38

Što se tiče "saradnje" ona je uvek i bila neiskrena i suštinski lažna! Čista farsa! Mislim i da će Rusiji biti lakše! Licemerni Kacinu, pa i Malvini /foklandi/ su u geogravskom neskladu sa Engleskom!

Mali bata & co.

02.04.2014. 12:17

Putin se nalazi u takvoj situaciji da mora da odmerava impulsivno da nebi doslo do eskalacije, a motivisemo ga da radi posteno a da valja.