Komisija za razmatranje zahteva izvođača kulturnog i artističkog programa uputila je javni poziv za davanje dozvola za izvođenje takvih programa u gradu. Gradska uprava utvrdila je pravila o uslovima i postupku izdavanja dozvola za izvođenje ovih programa. Izvođače kulturnog i artističkog programa čine ulični zabavljači, umetnici i artisti, koji mogu biti pojedinci, grupe ili ansambli.


Nužni uslov za dobijanje potvrde je ocena Komisije. Ocenjivanje programa se obavlja jednom godišnje, prilikom održavanja manifestacije „Dani Beograda“. Svaki član komisije dodeljuje bodove u rasponu od nula do deset. Po završenom ocenjivanju, komisija predlaže Sekretarijatu za kulturu odobrenje za izvođenje programa. Rezultati bodovanja određuju i lokacije gde se programi mogu izvoditi, tako da pravo izvođenja programa u Knez Mihailovoj ulici imaju kandidati sa najmanje 8,5 bodova, u Skadarskoj ulici kandidati sa najmanje osam bodova, na centralnim gradskim trgovima kandidati sa najmanje sedam, u prolazima kandidati sa najmanje šest bodova, na trgovima, u parkovima i na zelenim površinama kandidati sa najmanje pet bodova, na Savskom i Dunavskim keju kandidati sa najmanje 4,1 bodom.

Za raspored gostujućih grupa kod „DNK“ česme, na Trgu Nikole Pašića, ispred spomenika knezu Mihailu Obrenoviću i u muzičkim paviljonima u Zemunu i na Kalemegdanu, kao i na platou između Knez Mihailove ulice i Obilićevog venca zadužena je Turistička organizacija Beograda.

Drugi uslovi za dobijanje odobrenja su: da ne ugrožavaju postojeće komunalne instalacije, da ne sprečavaju prilaz objektima (ulazi, izlazi, prolazi), da se u nastupima ne koriste životinje ili rekviziti koji mogu ugroziti bezbednost građana (poput vatrenog oružja ili pirotehničkih sredstava). Zabranjeno je postavljanje i izgradnja bina i gledališta, korišćenje bubnjeva i glasnih ili visokozvučih drvenih duvačkih instrumenata. Limeni duvački instrumenti mogu se koristiti samo sa prigušivačem, a zabranjena su pojačala koja prevazilaze nivo propisane buke. Merenje buke je dužnost samih izvođača. Programi se izvode u ograničenim vremenskim intervalima i bez naknade, ali izvođači mogu ubirati dobrovoljne priloge. Nastupi se mogu održavati od 10 do 22 sata, a u naseljenim zonama za zvučne programe obavezna je pauza od 14 do 17 sati. Na lokacijama u centru grada (Knez Mihailova, Skadarska ulica, centralni gradski trgovi) pojedinačni programi mogu trajati najduže dva sata. Zainteresovani moraju podneti Sekretarijatu za kulturu zahtev u pisanoj formi, koji mora da sadrži podatke o izvođaču, mestu, vremenu i trajanju programa, opis mesta sa skicom površine na kojoj se program izvodi, kao i kratak opis sadržaja programa i elemenata opreme.

Raspored izvođenja programa na lokacijama biće objavljen na zvaničnim internet-stranama grada Beograda i Turističke organizacije Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari