Suđenje Šarićevoj grupi: Imali 1.000 šifara za kokain

Z. U.

28. 03. 2014. u 12:34

Na suđenju Šarićevoj grupi, tužilaštvo predstavilo deo sms poruka koje je klan koristio. Poruke se odnose na prebacivanje kokaina, koji je zaplenjen u Urugvaju, 2009. godine

MALA devojčica je došla velikim autom, kasnila je četiri sata, probudila mi je sve komšije, ku... se sad javila, i mali je otkačio, rekla je da je šlepala mali auto velikim.“ Ovo je samo deo šifrovanih SMS poruka za koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal, u petak, u nastavku suđenja Darku Šariću i pripadnicima njegove kriminalne grupe, navelo da se tiču prebacivanja kokaina, koji je zaplenjen u Urugvaju 15. oktobra 2009. u toku akcije „Balkanski ratnik“.

Ti dokazi su, kako je saopštilo tužilaštvo u Specijalnom sudu, dobijeni veštačnjem mobilnih telefona zaplenjenih kod optuženog Željka Vujanovića, brata od tetke Darka Šarića. Reč je o porukama koje su prethodile problemima sa prebacivanjem droge sa jahte Anastazija Martinčića, koji je ostao bez pomoćnog čamca tokom oluje. U SMS poruci se navodi „da je mala devojčica idiot, ali da mu se sviđa, pa će pokušati da je smiri“.

Tu poruku je, prema rečima tužioca, poslao Nikola Pavlović, koji je ranije sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice.

- Šlepala je mali auto velikim, i mali je negde otišao nije videla gde... veliki ne može da dođe jer će da probudi komšije - glasila je sledeća SMS poruka, koja, kako se navodi, opisuje probleme sa prebacivanjem droge. - Kaže Jorgos (koji je prema tužialštvu optuženi Miloš Cajić), ako nema drugog načina neka dođe veliki, ali to povećava verovatnoću da je vidi komšiluk.

BANANA ADVOKAT Velisav Milutinović izjavio je u petak da je Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, u svojim istupima u javnosti govorio da poznaje hiljade ljudi. On poznaje i Darka Šarića, imali su poslovne aktivnosti i on je o njemu mislio sve najbolje - otkrio je Milutinović.

Poruka, koja prema stavu tužioca, Darka Šarića povezuje sa kokainom zaplenjenim u Urugvaju nađena je u telefonu Željka Vujanovića, a poslao ju je Goran Soković (drugooptuženi koji je u bekstvu) i glasi „da probamo opet ako se Zoki slaže“. Tužilaštvo smatra, kako su „Novosti“ već pisale, da je Zoki Šarićev pseudonim.

Tužilac je ukazao i da SMS poruke, uglavnom poslate 14. oktobra 2009. pokazuju da je Vujanović imao ovlašćenja da daje uputstva a ne samo, kako je tvrdio, prenosi poruke. On je istakao i da sve ove poruke potvrđuju da je prvi pokušaj prebacivanja droge sa jahte „Maui“ Anastazija Martinčića propao, jer je Martinčić prišao previše blizu prekookeanskom brodu.

Advokat Marko Kljajević, koji brani Sokovića, osporio je tužiocu pravo da tumači poruke jer, kako je naveo, „za to nema verifikovana znanja lingviste“. Optuženi Miloš Cajić, Željko Vujanović i Boban Stojiljković osporavali su tumačenje poruka i opise događaja koje je dao Draško Vuković (koji je ranije svedočio bez prisustva javnosti).

Darko Šarić prvi put se pred sudom pojavio u ponedeljak i negirao da je droga njegova, tvrdeći da mu je postupak za krijumčarenje kokaina i pranje para „montirao bivši

režim da bi sakrio svoje mahinacije“. Hoće li Šarić „ispuniti obećanje“ i otkriti javno imena ljudi sa kojima je godinama poslovno sarađivao znaće se u utorak, kada se pred Posebnim odeljenjem beogradskog Višeg suda nastavlja postupak zbog optužbi da je ovaj Pljevljak sa još 15 optuženih na teritoriji Srbije prao pare zarađene prodajom narkotika.

JEMSTVO IZVELO IZ PRITVORA

VEĆE Specijalnog suda u Beogradu, pred kojim se sudi Šariću i drugim optuženima za šverc kokaina, prihvatilo je u petak predlog odbrane da se Živku Sibinskom pritvor zameni jemstvom od 100.000 evra. Tužilaštvo tereti Sibinskog da je umešan u prodaju 100 kilograma kokaina, koji je policija zaplenila u Italiji.

Veće je odbilo predlog advokata drugih optuženih da se i njihovim štićenicima omogući da se brane sa slobode.


NEBOJŠA JESTROVIĆ TVRDI DA JE NjEGOV KUM ULOŽIO MILIONE U SRBIJU

KUM Darka Šarića Nebojša Jestrović tvrdi da je njegov prijatelj legalno kupio nekoliko firmi i da ga poznaje isključivo kao biznismena koji je, kako je rekao, „u Srbiju investirao, možda i više od Rusa i Amerikanaca“.

- Uostalom, i Boris Tadić je ovih dana rekao da Šarić nije napravio nijedno krivično delo u Srbiji, čak ni saobraćajni prekršaj - rekao je Jestrović. - Meni je Darko pričao da uglavnom trguje cementom, iz Italije. Imao je uticajne veze u Beogradu i političari su voleli da se druže sa njim.

Jestrović, koji je, kao deo Šarićeve grupe, optužen za pranje para, tvrdi da nije prisustvovao proslavi prve Šarićeve milijarde.

- Ne znam da li je ona uopšte održana i koji su političari prisustvovali tome. Ni dan-danas mi nije jasno da li se radi o milijardu evra, dolara, ili dinara - zaključuje Jestrović. - Čisto sumnjam da se radi o tolikim parama, iako je Darko dobro zarađivao i rekao bih da je to obična podmetačina, koja je trebalo nekog da kompromituje.

Ekskluzivna ispovest Nebojše Jestrovića biće prikazana u emisiji „Goli život“, na Hepi televiziji, u subotu uveče, u 20.50.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije