• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obama: Kosovo se otcepilo demokratski

Izvor MONDO/Tanjug

NATO intervenisao na Kosovu tek nakon četiri godine zlostavljanja tamošnjeg stanovništva, a Kosovo se otcepilo na osnovu referenduma koji je održan u fer uslovima, kaže Barak Obama.

Američki predsednik Barak Obama ponovio je u današnjem govoru u Briselu da se slučajevi Kosova i Krima ne mogu porediti i zapretio Rusiji novi sankcijama ako ne promeni kurs prema Ukrajini.

"Velike sile ne smeju da maltretiraju male", rekao je Obama u govoru pred oko dve hiljade zvanica u Centru za lepe umetnosti u Briselu i naglasio da poređenje ruske intervencije na Krimu sa angažovanjem NATO na Kosovu i u Iraku "ne stoji".

"NATO je intervenisao na Kosovu tek nakon četiri godine zlostavljanja tamošnjeg stanovništva, a Kosovo se otcepilo na osnovu referenduma koji je održan u fer i demokratskim uslovima," rekao je američki predsednik.

On je podsetio da "Amerika nije anektirala Irak, a NATO trupe su se povukle i ostavile narod da slobodno odlučuje o svojoj sudbini".

"Nije Amerika napunila Majdan, nismo mi izveli Tunišane na ulice, nego se narod pobunio protiv nasilja, nepravde i tiranije", rekao je Obama.

Američki predsednik je kao "apsurdne" odbacio optužbe Moskve da su se Sjedinjene Države udružile sa ukrajinim fašistima kako bi oslabile Rusiju.

"Moj deda se borio protiv fažizma u Drugom svetskom ratu i dobro pamtimo žrtve koje je Rusija podnela u toj borbi", istakao je on i dodao da su zapadne sile nakon hladnog rata učinile sve da izgrade mostove sa Rusijom.

"Primili smo Rusiju u G-8 i u Svetsku trgovinsku organizaciju", podsetio je on i dodao da Zapad želi "jaku i odgovornu, a ne slabu Rusiju" .

On je upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina da "ne sme da juriša na susede" i zapretio poostravanjem sankcija ukoliko Rusija ne promeni kurs.

Obama je u četrdesetominutnom govoru ukazao da je jasno da Rusija neće povući trupe sa Krima pod pretnjom upotrebe vojne sile, ali da je ubeđen da će kombinacija finansijskih sankcija i vrata otvorenih za diplomatsko rešenje vremenom učiniti svoje.

"Borimo se snagom svojih ideja, a demokratija će uvek trijumfovati nad tiranijom", rekao je on.

Obama je na kraju govora podsetio mlade Evropljane da sloboda, prosperitet i demokratija nisu dati jednom za svagda,nego zasluženi naporima prethodnih generacija i pozvao ih da se više angažuju u borbi za univerzalne vrednosti.

"Od Bostona do Džakarte i od Najrobija do Kijeva povezuju nas iste vrednosti, a vaša sloboda nije ograničena granicama vaše države", istakao je Obama, obraćajući se mladima..

Američki predsednik danas završava posetu Briselu, gde se ranije danas sreo sa predsednicima Evropskog saveta Hermanom van Rompejem i Evropske komisije Žose Manuel Barozom, kao i sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fog Rasmusenom.

On će večeras otputovati u Rim i Vatikan, gde će sutra srazgovarati sa italijanskim državnim vrhom i papom Franjom.

SAD i EU su ujedinjene u rešenosti da se suprotstave Rusiji u slučaju eskalacije ukrajinske krize, poručeno je nakon današnjeg sastanka američkog predsednika sa najvišim funkcionerima EU u Briselu.

"EU je ugaoni kamen našeg međunarodnog angažmana", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za medije posle susreta sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem i predsednikom Komisije Žose Manuel Barozom.

On je istakao da su SAD i EU saglasni da je Rusija prekršila međunarodno pravo i narušila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine odlukom da pripoji Krim.

"EU i SAD su ujedinjeni u podršci Ukrajini i rešenosti da izolujemo Rusiju i nateramo je da snosi posledice za svoje akcije", istakao je američki predsednik.

On je rekao da je najznačajnije što je aneksija Krima osuđena ne samo od strane SAD i EU, nego je Rusija ostala usamljena u međunarodnim forumima kao što su Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

"Ako je Rusija mislila da može da zabode klin u odnose Amerike i Evrope, preračunala se", poručio je Obama i upozorio da će sankcije biti proširene ako Rusija nastavi sa koracima u pravcu eskalacije krize.

Američki predsednik je ukazao da su "ujedinjena, slobodna i mirna Evropa" zajednički cilj SAD i EU i podvukao da je u dostizanju tog cilja podjednako važan i NATO, sa čijim će se generalnim sekretarom sresti kasnije popodne u Briselu.

Obama je kritikovao evropske saveznike u NATO da ne izdvajaju dovoljno za odbranu i naglasio da su "u NATO nema važnijih i manje važnih članica, ali da svi moraju da ponesu svoj deo tereta".

On je odbacio mogućnost vojnog angažovanja NATO u Ukrajini sa obrazloženjem da ona nije članica NATO, ali je podvukao rešenost Alijanse da, u skladu sa članom 5 Severnoatlantske povelje, odbrani svaku članicu od agresije.

Američki predsednik je rekao da je tokom dvosatnog sastanka sa Barozom, Van Rompejem i šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton u Briselu bilo reči i o unapređenju trgovinskih odnosa SAD i EU, Siriji, Iranu i klimatskim promenama, gde je takođe postignut visok stepen saglasnosti.

Obama bi da Evropljanima proda američki gas

Američki predsednik je danas izjavio da kriza u Ukrajini ukazuje na potrebu da Evropa pronađe način da unese raznolikost u svoje izvore energije. Mnoge evropske zemlje koje su se uz SAD usprotivile ruskoj aneksiji Krima u velikoj meri zavise od energetskih izvora iz Rusije. Prema Obaminim rečima, Vašington je čvrsto opredeljen za pronalaženje načina da se ubrza proces unošenja energetske raznolikosti širom Evrope a jedna od njigh je slanje gasa iz SAD brodovima.

Van Rompej je na zajedničkoj konferenciji za štampu naglasio da su pozicije SAD i EU u vezi sa Ukrajinom "snažno koordinisane" i da su i jedni i drugi spremni za novi krug sankcija Rusiji, kao i na intenziviranje ekonomske saradnje.

"Ruski pristanak da prihvati raspoređivanje posmatrača OEBS u Ukrajinu je korak u dobrom pravcu, ali ako dođe do eskalacije, spremni smo na nove sankcije", rekao je on.

Barozo je istom prilikom ukazao da je Transatlantski trgovinski sporazum SAD i EU, o kome se poslednjih meseci intenzivno pregovara, biti najvažniji takav sporazum na svetu, jer će spojiti dva najveća svetska tržišta.

"To će biti sporazum jednakih, ne samo po ekonomskoj snazi nego i po vrednostima", rekao je on.

Obama bi popodne trebalo da se sastane i sa generalnim skretarom NATO Anders Fog Rasmusenom, nakon čega će otputovati u Rim, gde će se sutra sresti sa italijanskim državnim vrhom i papom Franjom.

Lažna uzbuna zbog "paketa"

U briselu je danas  u jednom javnom autobusu pronađen "sumnjiv paket", ali je ubrzo otkriveno da nije sadržavao bombu i da je u pitanju bila lažna uzbuna.

Paket je bio pronađen u severnom delu Brisela, oko tri kilometra od sedišta NATO, nakon čega je policija odmah na lice mesta poslala specijalnu policijsku jedinicu da ispita slučaj.

Američki predsednik Barak Obama je u Briselu prvi put od kako je stupio na predsedničku dužnost 2008. godine.

Tagovi

Komentari 131

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

gidra

Djavo vise nezna sta prica ljudi o kojem referendumu ovaj mlati kad ga i nije bilo.Ocigledno je polupo loncice PUTIN mu je posto nocna mora,TO braco RUSI.

ILIJA

Dali je to ta demokratia kojoj mi težimo ako je to poimanje demokrtije nagrabvsili smo. Zar zbog ovakve demókratije mi dadošmo hagu sve naše oficire i politicara,a bogme kako ja vidim dadošmo i KOSOVO. Ja ne želim takvu demokratiju i da kad napadnu neku drugu državu nećemo znatí pravu istinu jer i ovi naši ce morati po diktatu zapada da lažu. Ako je demokratije nebi smeli da nas uslovljavaju nego da mi nešto uradimo svojom slobodnom voljom.

U cudu

Sta prica ovaj bre?!

special image