U tuđem stanu živi čak 300.000 ljudi!

Većina podstanara ne može da podigne subvencionisani stambeni kredit, kao ni komercijalni, jer su zarade premale i nesigurne, a kamate previsoke

  • 13

Uprkos tome što statistika iz godine u godinu beleži pad cena stanova, podstanari ne vide način kako da reše životni problem krova nad glavom.

 

Dobar poznavalac prilika u oblasti građevinarstva Žarko Čađenović, doskorašnji sekretar Udruženja građevinara i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori Vojvodine, kaže da niti će se broj podstanara smanjiti, niti će stanogradnja zaživeti dokle god se ne poveća standard stanovništva.

 

- Stanogradnja ne zavisi ni od politike ni od izbora, nego od standarda stanovništva. Međutim, država mora svojim merama uticati i na podizanje standarda i stvaranje povoljnijih uslova za kupovinu stanova. Pokazalo se da je bilo džabe što je država pokušavala da subvencijama pomogne kupcima novih stanova i investitorima da ih završe jer je to bila kap vode u moru stambenih problema, koji su danas premašili 300.000 podstanara - kaže Čađenović za novosadski "Dnevnik".

 

 

Čađenović objašnjava da većina podstanara nije mogla da podigne subvencionisani dugoročni stambeni kredit, kao što ne može ni komercijalni jer su zarade i premale i nesigurne, a kamate previsoke. O tome kakva je finansijska snaga građana najbolje govore svakodnevni oglasi banaka koje prodaju stanove nesrećnih kupaca, koji su se kreditno zadužili, verujući u početku da će moći da vraćaju kredit, ali život ih je demantovao pa je njihova nekretnina završila na dobošu.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    26. mart 2014 | 10:00

    Ostavili na selu kucu i domacinstvo starim roditeljima, dosli u grad da vode gradski zivot i neko ce sad da im se trese sto nemaju para da kupe stan. Ja sam 30 km dnevno putovao do posla iz sela u grad, nista mi ne bi falilo samo da nisam ostao bez posla.

  • Udarili po dzepu

    26. mart 2014 | 10:37

    Jos malo nece biti ni podstanara koliko je skupo,u Bg pristojan stan nije ispod 220 evra(i to na cenkanje),a ove od 150 da i ne komentarisem kakvih krseva ima.A za porodice koje imaju decicu i kojim treba veci stan ne smem ni da zamislim koliko kosta.

  • anti antifa

    26. mart 2014 | 10:43

    Нека се врате на село

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA