Sreda, 26.03.2014.

07:39

KCV koristi jelovnik iz 1984.

Klinički centar Vojvodine je poslednji jelovnik dobio u vreme SFRJ, pre tačno tri decenije, piše portal "021".

Izvor: "021"

Default images

Isti portal dodaje da je to samo jedan od mnogobrojnih propusta koje je otkrila kontrola Državne revizorske institucije tokom provere završnog računa KCV-a za 2012.

Na pitanje Radija 021 - hoće li se i kada obaviti usklađivanje jelovnika nakon trodecenijskog korišćenja, u Kliničkom centru je samo kratko rečeno da je jelovnik prilagođen potrebama pacijenata.

U završnom izveštaju DRI, na osnovu kojeg su podnete prijave sudu protiv rukovodstva KCV-a, pre nekoliko meseci, zbog velikog broja propusta oko javnih nabavki i drugih nezakonitih radnji, navodi se i da je lista namirnica za glavnu vojvođansku bolnicu poslednji put napravljena 1984. godine.

"U postupku revizije utvrđeno je da Klinički centar Vojvodine nema pisane procedure za postupak sastavljanja liste potrebnih namirnica po vrstama dijeta za ukupan broj pacijenata, za postupak trebovanja namirnica za pripremanje obroka iz magacina hrane i postupak trebovanja namirnica od dobavljača sa kojim je zaključen ugovor o nabavci hrane.

U Kliničkom centru Vojvodine pripremaju se obroci u skladu sa 21 vrstom dijeta za različite grupe bolesnika, na osnovu normativa sačinjenih od strane komisije za dijetoterapiju Medicinskog fakulteta od maja 1984. godine. U Kliničkom centru Vojvodine ne postoji komisija koja bi pratila i ažurirala normative i način ishrane za pojedine grupe pacijenata. U knjigovodstvu Kliničkog centra Vojvodine, vrši se preračun planske cene koštanja obroka po svakoj dijeti na bazi normativa iz 1984. godine kao i na bazi tržišnih cena iz ranijeg perioda, koje se revalorizuju. U postupku revizije utvrđeno je da postoje značajna odstupanja između planskih i stvarnih cena utrošene hrane", stoji u završnom izveštaju DRI koji je nedavno objavljen na sajtu ove institucije.

KCV-u su, na pitanje Radija 021 da li i danas koriste isti jelovnik kao i pre tri decenije, odgovorili pismeno da je ishrana prilagođena pacijentima, ali bez dodatnih informacija.

"Jelovnik je prilagođen potrebama pacijenata u skladu sa vrstama dijeta. Svaka dijeta je propisana normativima, a u zavisnosti od vrsta namirnica, variraju i dnevni unos i količine. Institut za javno zdravlje Vojvodine redovno vrši kontrolu ispravnosti, količine i odabira namirinica u skladu sa ishranom za hospitalizovane pacijente", stoji u pisanom odgovoru iz KCV-a.

Nutricionisti koje je 021 kontaktirao kažu da sam jelovnik KCV-a ne mogu komentarisati jer nisu upoznati sa detaljima, ali smatraju da je sama ovakva informacija neverovatna jer je za tri decenije došlo do napretka nauke i da se moraju primeniti nova znanja. Doktor Dragan Ivanov navodi da, prema onome što on zna, jelovnici u bolnicama uopšte nisu odgovarajući.

"Moje mišljenje je da je ishrana u bolnici prilično loša, da ne koristim teži izraz. Ne može, na primer, osoba koja je dobila infarkt da jede kobasicu za ručak. Ishrana nije prilagođena bolesnicima. Takođe, nauka o ishrani je drugačija sada i pre 20 godina, informacije i znanja o ishrani su značajno promenjeni", priča Ivanov za Radio 021.

On dodaje i da se redovno održavaju kongresi i simpozijumi na kojima se govori o ishrani i da na njima učestvuju srpski lekari, ali da te informacije sa stručnih skupova nikad ne dođu do ljudi koji prave jelovnike po bolnicama ili vrtićima.

"Informacije sa tih skupova nikad ne dođu do onih koji odlučuju i prave jelovnike. Zna se šta ne treba da bude u jelovnicima - na primer eurokrem ili slanina. To se dešava jer je njima jednostavnije da ponavljaju jelovnik iz godine u godinu, da otaljavaju svoj posao", kaže dr Ivanov.

Inače, pre nekoliko meseci pojedine majke su putem društvenih mreža objavile fotografije obroka iz novosadskog porodilišta "Betanija" koje je deo KCV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: