Vesti

0

Veterani: Poražavajuća odluka za državu, a ne za borce

Autor: DJO

Izvor: Tanjug

Veterani: Poražavajuća odluka za državu, a ne za borce

"Država je uspela da nas pobedi, ali to je sramota za državu, a ne za nas", rekao je bivši rezervista tokom rata 1999. godine Rodoljub Vuković iz Udruženja boraca Niša, reagujući odmah po saznanju da je sud u Strazburu poništio prvostepenu odluku o isplati ratnih dnevnica.

Predsednik Udruženja boraca Republike Srbije od 1990-1999. Dušan Nikolić rekao je da borci neće odustati od svojih prava i da je ovakva odluka suda u Strazburu poražavajuća za državu, a ne za borce "koji su morali da traze pravdu od onih istih koji su ih bombardovali".

Ratni veterani iz Niša će, kako je rekao, tražiti izjednačavanje svojih prava sa pravima veteranima iz Toplice, kojima su ratne dnevnice isplaćena kao takozvana socijalna pomoć.

Veterani su za danas najavili okupljanje u centru Niša.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je žalbu ratnih veterana u slučaju "Vučković i drugi protiv Srbije", kojom su tražili isplatu naknada po osnovu ratnih dnevnica od marta do juna 1999. godine.

Sa 14 glasova za i tri protiv, sud je podržao prigovor države Srbije koji se tiče toga da podnosioci žalbe nisu iskoristili sve pravne lekove koji se odnose na njihovu pritužbu po osnovu diskriminacije.

Žalbu je podnelo 30 osoba, pretežno iz Niša i njegove okoline, a svi su bili rezervisti Vojske Jugoslavije u vreme NATO bombardovanja, navedeno je na sajtu suda.

Evropski sud za ljudska prava prethodno je, u septembru 2012. godine doneo presudu kojom Srbija mora da isplati dnevnice ratnim veteranima iz 1999. godine, čcime je stao na stranu rezervista iz Niša koji su od države zahtevali isplatu dnevnica za vreme provedeno u uniformi tokom bombardovanja. 

Sud je takvom presudom dao za pravo da se država Srbija ogrešila o njih, tačnije da su diskriminisani u odnosu na ratne veterane iz Topličkog okruga jer nisu dobili novac koji su jedni nazivali "socijalnom pomoći", a drugi "ratnim dnevnicama", na šta se Republika Srbija žalila.

Ratne dnevnice trebalo je isplatiti za oko 16.500 boraca iz Niša i to po 3.500 evra sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom što bi ukupno za sve veterane iz Niša bilo oko 50 miliona evra.

Broj boraca koji očekuju isplatu ratnih dnevnica iznosi oko 70.000 u Srbiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR