Elezovoj grupi određen pritvor

Istražni sudija odredio pritvor šestočlanoj kriminalnoj grupi sa Darkom Elezom na čelu. Protiv grupe pokrenuta istraga zbog sumnje da su trgovali drogom, vršili iznude i činili druga krivična dela.

Šestočlanoj kriminalnoj grupi sa Darkom Elezom na čelu, posle saslušanja kod istražnog sudije, određen je pritvor do mesec dana, izjavila je Tanjugu portparol Specijalnog suda u Beogradu Maja Kovačević-Tomić.

Protiv Eleza i još petorice članova njegove kriminalne grupe pokrenuta je istraga zbog sumnje da su trgovali drogom, vršili iznude i činili druga krivična dela, dodala je Kovačević-Tomić.

Jedan od Elezovih branilaca, Duško Tomić, izjavio je Tanjugu da se njegov branjenik tokom saslušanja kod istražnog sudije branio ćutanjem.

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu tokom saslušanja bili su i Elezova supruga i otac.

Prethodno je Specijalno tužilaštvo zatražilo sprovođenje istrage protiv grupe i predložilo da im se odredi pritvor.

Osim Darka Eleza, pritvor je određen i Vladimiru Pandureviću, Vasi Ljubibratiću, Aleksandru Lučiću, Branku Đuriću i Slobodanu Pjevcu.

Grupa osumnjičena za više krivičnih dela

Elez se sumnjiči da je u toku 2009. godine, na teritoriji Srbije, odnosno Beograda, i na teritoriji Bosne i Hercegovine, organizovao kriminalnu grupu, čiji su članovi postali Pandurević, Ljubibratić, Lučić, Đurić i Pjevac, kao i više lica za koje se postupak vodi pred nadležnim pravosudnim organima BiH.

Ta grupa je u dužem vremenskom periodu imala za cilj vršenje teških krivičnih dela - neovlšćeno stavljanje u promet opojnih droga, iznude, navodi se u saopštenju.

Osim toga, Elezu se na teret stavlja i podstrekavanje na ubistvo jedne osobe, čiji identitet Tužilaštvo nije saopštilo.

Delatnost Elezove kriminalne grupe sastojala se u kupovini - nabavljanju opojne droge, prevoženju do teritorije BiH, gde su po nalogu Eleza prijem droge vršili i drugi pripadnici ove kriminalne grupe, a potom je droga putem mreže posrednika i preprodavaca plasirana i prodavana na teritoriji BiH.

Elez se sumnjiči i da je radi sticanja dobiti, stvorio plan da se primenom nasilja i zastrašivanja prinudi lice za koje je znao da ima novca, da im preda 600.000 evra, pa su ostali članovi kriminalne grupe to i prihvatili i uz novčanu naknadu i pod njegovom kontrolom i nalozima preduzimali konkretne radnje u realizaciji plana.

Na teret im se stavljaju krivična dela-zločinačko udruživanje, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, iznude, pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, falsifikovanje isprave, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a okrivljenom Elezu i krivično delo podstrekavanje na ubistvo.

Zbog činjenice da podaci u predkrivičnom i istražnom postupku za krivična dela organizovanog kriminala predstavljaju službenu tajnu, Tužilaštvo napominje da nije u mogućnosti da saopšti druge detalje i pojedinosti u pogledu načina, okolnosti i izvršenja samih krivičnih dela.

Policija je juče saopštila da su u zajedničkoj akciji policija Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine uhapšene za sada 24 osobe, a kako su najavili srpski ministar unutrašnjih poslova i direktor policije RS, ta akcija se nastavlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво