Zaplenom do 100 miliona evra

Tokom prvih šest meseci primene Zakona o oduzimanju imovine pokrenuti postupci protiv 384 osumnjičena. Očekuje se da će zaplenom imovine u državnu kasu da se preusmeri više od 100 miliona evra, ocenio Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen istakao je da je tokom prvih šest meseci primene Zakona o oduzimanju imovine pokrenuti su postupci protiv 384 osumnjičena, a očekuje se da će zaplenom njihove imovine u državni budžet da se slije više od 100 miliona evra.

Pred redovnim sudovima pokrenuti su postupci za oduzimanje imovine protiv 260 osumnjičenih, dok je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo postuke protiv 124 osumnjičena, precizirao je Homen i dodao da se velike zaplene očekuju tek krajem meseca.

Homen je u izjavi Tanjugu rekao da su podneta četiri zahteva za trajno oduzimanje i 66 zahteva za privremeno oduzimanje imovine, dok su privremeno oduzete kuće Milorada Ulemeka Legije i osumnjičenog za trgovinu drogom Darka Ercega.

Pored Okružnog tužilaštva u Beogradu i Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, najviše finansijskih istraga za sad pokrenulo je Okružno tužilaštvo u Smederevu 66, u Leskovcu 55, po deset u Vranju i Subotici.

Na udaru Zakona nalaze se pored ostalih i prihodi Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, bivšeg ministra zdravlja i vlasnika klinike "Ostrog" Milovana Bojića, bivšeg direktora "Mobtela" Sretena Karića, osumnjičenog za malverzacije sa vojnim penzijama i stanovima Gorana Mojovića i bivšeg direktora "Gradske čistoće" Dragana Ignjatovića.

Deo novca u budžet države 

Planirano je i pokretanje finansijske istrage protiv više osumnjičenih za malverzacije u vezi sa prodajom fudbalera u inostrane klubove, Dragana Džajića, Vladimira Cvetkovića, Miloša Marinkovića i Zvezdana Terzića.

Velika zaplena očekuje se od Novopazaraca Safeta Cucka i njegove supruge Nadice Stojković, optuženih za trgovinu ljudima i primoravanje na prostituciju, Saše Đorđeviđa, takođe okrivljenog za trgovinu ljudima, kao i Slaviše Purića vlasnika "Intereksporta", osumnjičenog za nezakonu eksploataciju i prodaju šljunka i peska iz Dunava i Save bez saglasnosti javnog preduzeća "Srbija vode"  i bivšeg direktora EDB-a Branislava Uskokovića.

Državni sekretar je dodao da će država prvu oduzetu imovinu iskoristiti da nabavi savremenu opremu za istražne organe, Tužilaštvo i posebnu jedinicu MUP-a koja vodi finansijske istrage, dok će deo novca biti uplaćen u budžet Srbije i iskorišćen za zbrinjavanje najugrožnijih građana.

Homen je napomenuo da bez obzira što se radi o vrlo delikatnom poslu, kada je reč o otkrivanju i proveri legalnosti nečije imovine, nadležni nisu imali većih problema.

Prema njegovim rečima, problemi postoje u potragama za novcem na inostranim računima jer se na rezultate čeka i do godinu dana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво