Goran Milić bez stana u Beogradu

Posle 17 godina suđenja, Goran Milić ostao bez stana u Beogradu. Novinar HRT-a najavljuje žalbe srpskim i međunarodnim institucijama.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2009.

10:22

Default images

Kako se navodi u odluci suda, Milić je dužan da se iz stana iseli do 9. oktobra. Poznato je da Milić godinama ne živi u Srbiji, ali u razgovoru za B92 kaže da će se zbog takve odluke suda žaliti i srpskim i međunarodnim institucijama.

Treći Opštinski sud u Beogradu odluku o oduzimanju stana doneo je po tužbi koju je podnela beogradska Opština Stari grad, na čijoj se teritoriji stan nalazi. Suzana Trninić.

Stan u Ulici Džordža Vašingtona, od 90 kvadrata, u blizini je Bajlonijeve pijace, u samom centru Beograda.

Ekipa B92 u stanu danas nikoga nije našla, a komšije kažu da u njemu retko koga viđaju.

U razgovoru za B92 Goran Milić objašnjava da je stan dobio sredinom osamdesetih od TV Beograd, u kojoj je radio sa suprugom, da je uložio sredstva u njegovu kupovinu i renoviranje.

Milić, međutim, kaže da se njemu oduzima stan kako bi bio dodeljen sudiji suda pred kojim je proces vođen, a o odluci suda uredno je obavešten:

“Meni je to dostavljeno tako pedantno, fino, na hrvatskom overeno, prevedeno, kao da ja ne znam srpski i kao da bih se ja bunio zbog tih stvari, kao da me nisu upoznali“, kaže Milić.

“Ali, mora biti poznato da je sudija iskoristila situaciju, videla da je stan prazan i kaže, pazite, oduzmite stanarsko pravo, a ja odmah ulazim kao otkupljivač. I ona je počela otkupljivati taj stan, na njega se i prijavila, a da nikada u njemu nije provela ni pet minuta“, kaže on.

Milić nije želeo da kaže ime sudije koju pominje. Objašnjava da zbog pretnji smrću, koje mu je, kako tvrdi, upućivao Željko Ražnatović Arkan nije dolazio u Srbiju, a da se, na preporuku advokata, stana odrekao u korist svog pastorka Igora Katanića.

Kataniću, kako objašnjava, nije dozvoljen otkup stana, a proces za oduzimanje pokrenut je pred sudom.

Portparolka Četvrtog opštinskog suda Vesna Milojević, koji traži izvršenje sudske odluke, za B92 objašnjava da je odluka doneta na osnovu tužbe koju je podnela Opština Stari grad.

“S obzirom da do iseljenja nije došlo dobrovoljnim putem u određenom roku, izvršni poverilac Opština Stari grad podnela je Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu predlog za izvršenje, te je doneto rešenje o izvršenju. Iseljenje je zakano za 9. oktobar u 11.30 časova“, navodi Milojevićeva.

Milić 9. oktobra neće biti u Beogradu, ali podseća da je i on, pored tadašnje državne televizije, u stan u Džordža Vašingtona uložio finansijska sredstva.

“Na žalost to je presedan i vrlo neugodna situacija koja ovde u Hrvatskoj odjekuje. Znate, imate hiljade hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su otišli i kojima je po nekim sličnim motivima rečeno – pa, ništa, njih nema, mi ćemo uzeti taj stan. Ako je to taj reciprocitet, čuj nek je reciprocitet“, poručuje Milić.

“Ne vidim razloga da se s jedne strane zahteva vraćanje imovine ili ako nema vraćanja onda kompenzacija, a s druge strane da se to sve prebriše i to u stanu u kojem sam ja učestvovao finansijski, televizija takođe, i na kraju od toga ništa“, podeseća on.

U Opštini Stari grad B92 nije mogla da dobije sagovornika koji bi nam detaljnije pojasnio tužbu iza koje stoji ova beogradska opština.

Spor je vođen 17 godina, pred Trećim opštinskim sudom u Beogradu. Milić najavljuje da će se zbog ovakve odluke žaliti ne samo nadležnim institucijama u Srbiji, već i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: