Proleće je stiglo, a i maslačak. Naberite ili kupite na pijaci ovaj žuti cvet sa sve korenom i listom i spremite sos, ili neko drugo jelo, čaj, sok...
Potrebno:
- Kilogram listova i stabljike maslačka
- malo maslinovog ulja
- 2 mlada luka
- 3 čena belog luka
- manja slatka crvena paprika
- 400 ml neutralne pavlake
- so, biber i muskatni oraščić po ukusu
Priprema:
Sitno naseckajte papriku, luk beli i crni, a listove maslačka i stabljike isecite na trake. Na srednjoj temperaturi u većem tiganju, izdinstajte povrće, a potom dodajte prvo stabljike, a nakon minut dva i listove maslačka, i dinstajte još par minuta. Začinite i dinstajte dok sva telnosti ne ispare, pa dodajte pavlaku. Sve kuvajte dok dobijete gusti sos.
Služite uz pileće belo meso ili ribu.
Iskopajte korenje maslačka, operite ga, iseckajte i sameljite. Pripremite isto kao i običnu kafu, ili samo dodajte kašičicu u crnu kafu. Čaj se pravi od korenja i lišća maslačka. Šaku svežeg korena i/ili lišća maslačka, prelijte litrom vruće vode. Procedite nakon deset minuta.
Maslačak ili na latinskom Taraxacum officinale, potiče iz Evrope i severne Azije. Koristi se kao lek i hrana, a proleće je vreme kada se bere.
Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak spanać i paradajz. Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, minerale kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor i gvožđe.
Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe. Podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol.
Zbog brojnih hranjivih tvari koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak prehrani za trudnice i žene u postmenopauzi.
Maslačak je povoljan za ženska oboljenja, a naročito za sprečavanje i lečenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem, piše "Alternativa za vas".
Čaj od korena maslačka je lek za jetru i želudac. Šest šoljica dnevno navodno mogu izlečiti hepatitis u roku od dve nedelje. Fitoterapija s ovim čajem leči razne tegobe. Preporučuje se kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči, visokog pritiska i manjka apetita.
Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam, čiste krv i želudac Narodna medicina preporučuje ih protiv dijabetesa i za uklanjanje bradavica. Mažite bradavice mlekom od stabljika maslačka dok ne otpadnu.
Od cvetova ove biljke pravi se sirup, kojeg ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv, podstiče varenje, a pomaže i kod kašlja.
Maslačak u kuhinji možete koristiti poput spanaća, dodati ga u salate, sosove, testo, pirinačm čorbe. Cvetovi se pohuju, a pupoljci konezrvišu kao, na primer, kapar.
Lišće maslačka najbolje je sakupljati u proleće, kad još nema gorkog soka, a cvetovi se beru kada je vreme sunčano, najbolje oko podneva kad su svi cvetovi otvoreni.