Počela revitalizacija HE Đerdap

Direktor Hidroelektrane (HE) Đerdap 1 Dragomir Gucić kaže da je počela montaža prvog od šest agregata u toj elektrani.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2009.

08:35

Default images

On je dodao da će nakon šest godina rada na novim postrojenjima, instalisana snaga biti veća za deset odsto. "Planira se da mašina broj šest bude završena do 1. septembra 2010. godine, dok će ostale biti montirane u narednih šest godina. Očekujemo da će radni vek HE Đerdap biti produžen za najmanje 30 godina", izjavio je Gucić.

Prema njegovim rečima, revitalizacija podrazumeva zamenu kompletne generatorske i turbinske opreme u toj hidroelektrani. U prvom kontingentu, Dunavom je dopremljeno oko 1.500 tona mašinske i elektro opreme za prvi od šest agregata. U remontu učestvuju stručnjaci ruske firme Silovije mašini, ali i nekoliko domaćih firmi.

Ugovor o revitalizaciji hidroelektrane potpisali su 19. marta generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković, direktor Hidroelektrane Đerdap Goran Knežević i direktor za plasman ruske kompanije "Silovije mašini" Sergej Agejenkov.

Vrednost investicije je 168 miliona dolara, a samo opreme za remont turbina na Đerdapu 1 140 miliona dolara. Investicija se sa 100,5 miliona refundira klirinškim dugom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a preostala sredstva će obezbediti Elektroprivreda Srbije i HE Đerdap.

Hidroelektrana Đerdap je puštena u rad pre 37 godina i do sada je u njoj proizvedeno 35 milijardi kilovat sati struje. Prosečna godišnja proizvodnja struje u Đerdapu 1 iznosi 5,65 milijardi kilovat-sati, a snaga elektrane je 1.140 megavata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: