Država zadovoljna ubiranjem poreza

Država Srbija je za osam meseci 2009. uspela da naplati gotovo sto odsto planiranih prihoda na ime poreza, kaže direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2009.

00:28

Default images

Radosavljević kaže da je naplata poreza na dohodak, dodatu vrednost i prihod od akciza premašila planirane okvire. U budžet Srbije, od poreza, slilo se baš onoliko novca na koliko je država i računala.

Prihodi od poreza na dodatu vrednost za osam meseci premašili su sto odsto planiranih. I prihodi od akciza bili su veći od očekivanih, dok se od poreza na dohodak i dobit preduzeća u budžet slilo nešto manje novca.

Ekonomski analitičar Miroslav Zdravković veruje da je dobra naplativost poreza dobar signal, ali pod uslovom da u međuvremenu Srbiju ne pogodi neki novi ekonomski problem.

“Ako se povećavaju poreski prihodi, mi ćemo sledeće pozitivne signale imati iz oblasti izvoza negde u novembru i decembru, njegov blagi oporavak nakon oštrog pada od jula prošle godine i onda ćemo imati niz drugih indikatora”, kaže Zdravković.

On smatra da budžet Srbije neće imati problema sa naplatom potraživanja i da, ukoliko se taj trend nastavi, postoji šansa da Srbija kraj godine završi sa deficitom manjim od 115 milijardi dinara, koliko je Beogradu odobrio MMF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: