Najnovije vesti
Vesti Svet
Sokolov: Između Krima i Rusije, pored mosta, moguć i tunel

Sokolov: Između Krima i Rusije, pored mosta, moguć i tunel

Ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov rekao je da će do kraja godine biti izrađeni predlozi nekoliko varijanti mosta sa istoka preko Kerčenskog zaliva, kojim će Krim biti povezan sa ostatkom Rusije, a razmatra se i mogućnost probijanja tunela ispod moreuza.

448139_maksimsokolov2012
448139_maksimsokolov2012
Maksim Sokolov
Maksim Sokolov

Sokolov je reagovao na zahtev Vladimira Putina, da vlada počne pripreme za izgradnju mosta, koji treba da bude i automobilski i železnički.

To će bezuslovno biti ispunjeno, rekao je Sokolov i precizirao da će ove godine biti obavljeni radovi na ispitivanju a do kraja godine će biti izrađeno nekoliko varijanti mosta, prenela je agencija Ria novosti.

Vlada je već izdala nalog za izradu studije o izvodljivosti izgradnje Kerčenskog mosta, rekao je Sokolov.

Državno preduzeće za puteve Avtodor objavilo je tender za istraživačke radove i studiju o izvodljivosti za izgradnju transportnog prelaza preko Kerčenskog zaliva, navedeno je u dokumentima objavljenim na sajtu za javne nabavke.

Vrednost tih radova je 384 miliona rubalja (10,6 miliona dolara), krajnji rok za prijave je 25. mart, a rezultati konkursa će biti objavljeni 27. marta.

Ukupni troškovi izgradnje mosta, dugog 4,5 kilometra, mogli bi da dostignu tri milijarde dolara, procenila je ruska vlada.