Karl Ikan prodaje deonice kompanije Yahoo

Američka Komisija za hartije od vrednosti i berzanske poslove (Securities and Exchange Commission, SEC) saopštila je da je poznati milijarder i investitor Karl Ikan prodao 12,7 miliona deonica kompanije Yahoo.

Izvor: Mikro

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2009.

16:21

Default images

Ikan je član Upravnog odbora Yahooa, a široj javnosti je postao poznat prošle godine kada se energično zalagao da kompanija prihvati Microsoftovu ponudu o kupovini. Microsoft je 1. februara prošle godine ponudio 44,6 milijardi dolara za kupovinu Yahooa, a u aprilu je taj iznos povećao na 49 milijardi, ali je Upravni odbor Yahooa početkom maja odbio tu ponudu sa obrazloženjem da je "previše niska" i da kompanija "vredi više". Ta odluka je do te mere izazvala veliko nezadovoljstvo nekih deoničara kompanije, da je primera radi, Karl Ikan pretio da će smeniti ceo Upravni odbor.

Pregovori Microsofta i Yahooa su, na kraju, neuspešno okončani. Dve kompanije su krajem jula ove godine ipak sklopile sporazum o pretraživanju po kome će Microsoftov pretraživač Bing biti pogonski motor za pretraživačku lokaciju kompanije Yahoo, a Yahoo će reklamne usluge vezane za pretraživanje prodavati za obe kompanije.

Iako je prodao veliki broj deonica (po ceni od 14,85 USD za jednu), Ikan i dalje ima značajan udeo u vlasništvu kompanije Yahoo. On je prošle godine kupio 69 miliona deonica po ceni od 25 USD, kako bi ubrzao rast njihove vrednosti i pomogao da njihova cena dostigne 31 USD, kolika je bila ponuda Microsofta. U novembru 2008. Ikan je kupio još 6,8 miliona deonica, tako da i pored prodaje jednog dela deonica i dalje poseduje značajnu količinu Yahoovih vrednosnih papira, tačnije 62,9 miliona deonica.

Prema propisima koji važe u SAD, Ikan je bio obavezan da o prodaji deonica obavesti SEC, zato što se nalazi na jednom od rukovodećih mesta u Yahoou. Iako uredno vodi svoj dnevnik na Internetu, Ikan u najnovijem zapisu nije obelodanio razlog za prodaju deonica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: