Petak, 06.06.2008.

13:46

Grčka će davati besplatne vize

Svi mlađi od 18 godina, kao i građani Srbije koji podnose zahtev za grupne vize, biće razmatrani i kao kandidati za dobijanje besplatnih viza.

Izvor: Beta

Default images

"Grčka je prva zemlja koja praktično počinje da sprovodi inicijativu koju je politički usaglasilo 17 zemalja EU 6. maja u Parizu, a instrukcije za ovu inicijativu, koja je stupila na snagu juče, konzularno odeljenje grčke ambasade u Beogradu dobilo je iz Atine", rekao je ambasador Grčke u Beogradu Hristos Panagopulos.

Grčki ambasador je naglasio da će ovo praktično značiti da "svi iz pomenutih kategorija mogu da dobiju besplatne vize, ali da to ne znači da će ih i dobiti", kao i da će svaki slučaj biti razmatran posebno.

On je, međutim, dodao da će se grčko predstavništvo u Beogradu truditi da maksimalno izađe u susret srpskim građanima, ne samo zbog predstojeće turističke sezone, već i zbog tradicionalne istorijsko-ekonomsko-političke povezanosti dveju zemalja.

Grčki konzul Nikolas Jotopulos naveo je da je prošle godine oko 300.000 građana Srbije dobilo vize za Grčku, a da je dve trećine od tog broja grupno konkurisalo.

"Grčka je prva na listi zemalja EU po broju izdatih viza građanima Srbije. Primera radi, druga zemlja na toj listi prošle godine je izdala svega 16.000 viza Srbima", rekao je Jotopulos.

On je dodao da se ovim pozitivnim iskorakom neće rešiti problem ponude i potražnje, jer je potražnja još uvek mnogo veća od kapaciteta koje grčka država ima.

"Dnevno dobijemo oko 2.000 zahteva za vizu u našim konzulatima u Beogradu i Nišu, a od toga bude oko 1.000 individualnih zahteva. Trudimo se da ih, "slučaj po slučaj", što nalaže šengenski vizni režim, rešimo u što kraćem roku", istakao je Jotopulos.

Grčki konzul i ambasador naglasili su da se Grčka "bori za ukidanje viznog režima za građane Srbije, kao i za ubrzavanje njene evropske integracije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: