Dinkić: Recesija na izmaku

Recesija u Srbiji je na izmaku, a privreda je u fazi stabilizacije, što je potvrdila i misija Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je ministar Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2009.

16:45

Default images

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je u Kraljevu najavio akciju Vlade sa namerom da se pomogne preduzećima u Srbiji da se brže oporave i da lakše rešavaju probleme. Dinkić je podsetio da je kroz podsticajni paket mera za privredu i građane do sada plasirano 800 miliona evra kredita i da je Vlada Srbije dodatno zaštitila privredu i građane.

"Vreme je da pokažemo inicijativu, da idemo ka rešenjima, a ne da čekamo da problemi stižu do naših kabineta", rekao je Dinkić i potvrdio da će predstavnici Ministarstva ekonomije svake nedelje obilaziti kompanije u zemlji.

"Uspeli smo da se odbranimo od krize, a dodatno smo zaštitili privredu i građane jer nismo dozvolili povećanje poreza. Sada je vreme da započnemo oporavak naše ekonomije", rekao je Dinkić.

Analiza poslovanja preduzeća

Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada analizirati poslovanje društvenih preduzeća koja imaju tržišnu perspektivu i, ukoliko se pokaže potreba, iz budžeta investirati u modernizaciju pojedinih fabrika, kako bi ih osposobila da posluju samostalno, bez korišćenja subvencija.

Dinkić je najavio da će naredne nedelje jedna ekipa Ministarstva ekonomije provesti nedelju dana u "Prvoj petoletki", kako bi napravila detaljnu analizu dosadašnje efektivnosti programa subvencija.

Posle toga, biće napravljena potpuno nova organizaciona šema u "Prvoj petoletki", kako bi se u kompaniji stvorilo više nezavisnih celina, koje bi svaka za sebe postale profitni centar i bile odgovorne za svoju sudbinu, objasnio je Dinkić.

"To znači da ne bismo imali holding, već preduzeće koje svako pojedinačno radi na tržištu i svako odgovara za svoje rezultate. To će biti po prvi put od 2000. godine da će Srbija investirati u modernizaciju pojedinih fabrika koje imaju tržišnu perspektivu", rekao je ministar ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: