Odbijene žalbe Kneževića i Devića

Vrhovni Sud Srbije kao neosnovane odbio žalbe na produženje pritvora za najviše 30 dana Goranu Kneževiću i Ivanu Deviću. Okrivljenom Uglješi Grguru pritvor ukinut. Sud odlučivao pod snažnim političkim pritiskom, poručuje odbrana.

Žalbe Specijalnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu i branilaca okrivljenih Gorana Kneževića i Ivana Devića, na rešenje Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, kojim im je produžen pritvor za najviše 30 dana, posebno odeljenje Vrhovnog suda Srbije odbilo je kao neosnovane.

Vrhovni sud je ocenio da je prvostepeni sud pravilno zaključio da više ne postoje razlozi za produženje pritvora okrivljenom Uglješi Grguru, jer ne postoje okolnosti koje ukazuju na opravdanu bojazan da bi okrivljeni mogao ometati krivični postupak uticajem nanesaslušane svedoke.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda se navodi da je prvostepeni sud pravilno produžio pritvor protiv okrivljenih Gorana Kneževića i Ivana Devića, jer postoji osnovana sumnja da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina.

Vrhovni sud Srbije je naveo da u tom slučaju postoje i "osobito teške okolnosti izvršenja navedenog krivičnog dela, koje se odnose na visinu pribavljene imovinske koristi i na okolnost da je okrivljeni Knežević navedena krivična dela izvršio na funkciji gradonačelnika Zrenjanina".

Za okrivljenog Ivana Devića navedeno je da su okolnosti teške jer je radio kao koordinator za oblast privrede i rad javnih preduzeća opštine Zrenjanin i to u sastavu kriminalne grupe koja je delovala u dužem vremenskom periodu.

Deviću je pritvor produžen i zbog postojanja osnovane sumnje da je pribavio veliku protivpravnu imovinsku korist i da je stekao veze i kontakte sa inostranim poslovnim partnerima, što ukazuje na osnovanu bojazan da bi njihovim korišćenjem mogao pobeći, ako bi se našao na slobodi, navodi se u odluci Vrhovnog suda Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво