Ponude za akcije su mešetarske

Građani ne treba da nasedaju na oglase u kojima im se nudi da za 800 evra ustupe pravo na besplatne akcije, jer su takve ponude mešetarske, kaže Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: Politika, Novosti

Sreda, 02.09.2009.

14:45

Default images

Svaka prevremena naplata je pod velikim znakom pitanja, jer Zakon o besplatnim akcijama i pravu na novčanu naknadu izričito propisuje da svi građani i zaposleni u NIS-u koji imaju pravo na besplatne akcije moraju prvo da budu evidentirani u Centralnom registru hartija od vrednosti, što još nije učinjeno.

Drugim rečima, piše Politika, sve ponude raznih posrednika, mešetara ili nazovibrokera da će građanima samo na osnovu potvrde o pravu na akcije koju im je Agencija za privatizaciju poslala na kućne adrese isplatiti ovu ili onu sumu su, jednostavno rečeno, s one strane zakona.

Jer, u Zakonu o besplatnim akcijama i pravu na novčanu naknadu piše da je pravo na prenos akcija „neprenosivo od dana upisa u evidenciju nosilaca prava do dana upisa nosioca prava u Centralni registar”. Takođe, akcije ne mogu biti predmet bilo kakvog raspolaganja, uključujući i zalaganje radi obezbeđenja potraživanja i druge pravne poslove sa istim ili sličnim dejstvom. Eventualni prenos prava na akcije po navedenom zakonu je kažnjiv, istina, simboličnom kaznom od pet do 50 hiljada dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije ističe za Novosti da bi svi koji imaju pravo na besplatne akcije trebalo da sačekaju obaveštenja o daljem postupku i da će se na vreme znati preko kojih brokerskih kuća, kada i na koji način počinje trgovanje besplatnim akcijama Naftne industrije Srbije.

„Nema potrebe da građani plaćaju po dve ili tri hiljade dinara nepoznatim brokerima, jer će sve što bude potrebno za prvo trgovanje akcijama NIS organizovati država i taj postupak će u potpunosti biti besplatan za građane“, kaže Ćirić.

On kaže i da bi do 20. septembra u Centralnom registru trebalo da budu otvoreni vlasnički računi kako bi započela procedura za podelu i trgovanje akcijama NIS. Ćirić dodaje, da nakon toga Upravni odbor i Skupština akcionara NIS treba da donesu odluke o prelasku iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo. „Ako sve bude teklo po planu, do novembra može da se očekuje i trgovanje akcijama NIS“, dodao je Ćirić.

Posle objave da jedna akcija NIS vredi 500 dinara građani sve više sumnjaju u mogućnost da će dobiti hiljadu evra za ceo paket besplatnih akcija, ali Ćirić kaže da je nominalna vrednost akcije NIS određena na osnovu prodatih 51 odsto naftne kompanije. Prema njegovim rečima, da je cena 51 odsto NIS bila veća, onda bi i pojedinačna akcija imala veću vrednost.

„Pre početka ekonomske krize, jedna od projekcija je bila da će se prodajom celog paketa akcija dobiti hiljadu evra, ali u novonastalim okolnostima teško je najaviti i skoru prodaju nekog od preostalih državnih peduzeća poput EPS, Telekoma, Aerodroma“, kaže Ćirić.

On objašnjava da bi, međutim, izmenama zakona o podeli besplatnih akcija, koje treba da se usvoje do kraja godine, tokom 2010. godine trebalo da budu podeljene akcije ostalih pet preduzeća i pre privatizacije. Građani, koji imaju pravo na besplatne akcije, znaće koliko akcija kojeg preduzeća poseduju.

Iako je ranije najavljeno da će građani prvo dobiti novac iz privatizacionog registra, na tekuće račune još nije ništa „leglo“. Državni sekretar objašnjava da se sa prodajom dela kapitala već privatizovanih firmi zastalo zbog ekonomske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: