Vesti

100 godina srpske umetnosti02.09.2009. 12:50


Prošlo je šest godina od kada stalna postavka Narodnog muzeja nije otvorena za javnost te samo u posebnim prilikama publika u Beogradu ima priliku da se upozna sa najvećim vrednostima koje se čuvaju u Narodnom muzeju. Izložba Sto godine srpske umetnosti je jedna od takvih izuzetnih prilika.

 

Na veliko zadovoljstvo svih poštovalaca umetnosti Narodni muzej će kroz 130 remek-dela, više od 50 srpskih umetnika, predstaviti živopisnost i dinamiku stilski najraznovrsnijeg perioda razoja srpske umetnosti. 


Vodeći se stilskom hronologijom naša izložba započinje delima iz Zbirke srpskog slikarstva XVIII i XIX veka, radovima umetnika koji su pod uticajem bečke, a potom i minhenske Akademije sledili akademske tradicije najpre nazarenskih i bidermajer načela, potom romantizma, klasicizma i realizma s kraja 19. i samog početka XX veka. Kroz dela koja se čuvaju u Zbirci jugoslovenskog slikarstva XX veka, biće predstavljeni svi oni umetnici koji su svojim vrhunskim dometima registrovali pojave, pravce, pokrete i trendove koji su se tokom prošlog stoleća brzo smenjivali. Kroz impresionizam, ekspresionizam i kubizam, preko secesije i simbolizma, međuratne avangarde i socijalne umetnosti, pa sve do posleratnog intimizma i radikalnih modernističkih stremljenja iz ranih 1950 - ih, ovi umetnici su kako u svojoj sredini tako i na međunarodnoj sceni, na autentičan način, doprineli formiranju univerzalnog i aktuelnog umetničkog jezika. Naša priča o najznačajnijim umetničkim pojava i stilovima u rasponu od sto godina biće upotpunjena crtežima i grafikama koje se čuvaju u Kabinetu grafike Narodnog muzeja. Kao najdirektniji odraz umetnikovog iskustva, senzibiliteta i specifično svedočanstvo, kako prostora i epoha, tako i specifičnih umetničkih tendencija crteži i grafike će u formi skica ili samostalnih dela pratiti slikarski segment omogućavajući nam jedan novi nivo sagledavanja pravaca i pojava u srpskoj umetnosti ove izuzetne epohe.

Izložba u Galeriji SANU traje od 7. septembra do 18. oktobra 2009. godine.

Portfolio Narodni muzej u Beogradu

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.