Recesija usporava u zemljama EU

Slovačka i Švajcarska priveda u drugom kvartalu ove godine zabeležile su blagi oporavak uprkos dubokoj recesiji u kojoj se nalaze.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 02.09.2009.

10:27

Default images

Slovačka privreda je u drugom kvartalu malo ublažila pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) iz prethodnog tromesečja ali i dalje je u dubokoj recesiji sa padom od 5,3 odsto, saopštio je ured za statistiku Slovačke.

U prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2008. godine zabeležen je pad od 5,6 odsto.

Slovačka privreda je orijentisana na izvoz a prilično jednostrano oslanja se na automobilsku industriju i globalna kriza koja je najviše pogodila tu granu smanjila je slovački izvoz za čitavu petinu u drugom kvartalu ove godine.

Zabeležen je i izraziti pad investicija, za 17 odsto, ali potrošnja je rasla - javna potrošnja za 5,9 odsto a potrošnja domaćinstava za 0,7 odsto.

Recesiju u Slovačkoj prati i osetni porast nezaposlenosti. Dok je na kraju prvog kvartala stopa nezaposlenosti iznosila 10,5 odsto, u naredna tri meseca povećana je na 11,3 odsto, što je najviše od početka 2007. godine.

Analitičari očekuju da će do kraja godine stopa nezaposlenosti dostići najmanje 11,8 odsto. Ti sumorni ekonomski trendovi međutim nisu potpuno zaustavili rast plata.

U drugom kvartalu ove godine plate su zabeležile rast od 2,8 odsto i sada prosečna slovačka plata iznosi, prema današnjem saopštenju slovačkih statističara, 732,5 evra.

Švajcarska: Recesija usporava

Duboka recesija u kojoj se nalazi Švajcarska je neočekivano oslabila u drugom tromesečju zahvaljujući rastu privatne i javne potrošnje, objavljeno je u Cirihu.

Švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) je saopštio da je bruto domaći proizvod (BDP) u tri meseca zaključno sa junom pao 0,3 odsto na kvartalnom nivou, obajvio je Rojters.

Analitičari su očekivali kvartalni pad BDP-a od jedan odsto, nakon smanjenja tog važnog pokazatelja u prvom tromesečju za 0,9 procenata.

Švjcarski BDP je u drugom kvartalu opao dva odsto, u poredjenju sa istim lanjskim periodom, što je takodje ispod očekivanog smanjenja od 2,7 procenata, saopštio je SECO.

Švajcarska je, inače, sredinom 2008. zapala u najdublju recesiju u poslednje tri decenije, jer je globalna ekonomska kriza veoma pogodila izvozni sektor te zemlje.

Analitičari na čije mišljenje se poziva Rojters smatraju da je Švajcarska u tekućoj krizi ipak prošla bolje od drugih evropskih zemalja zahvaljujući većoj unutrašnoj potrošačkoj tražnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: