Capital.ba

Uskoro “evropska” zaštita potrošača

02.09.2009. / 9:52

potrosacka-korpaBEOGRAD,  Novi zakon o zaštiti potrošača, koji će biti usklađen sa propisima Evropske unije, trebalo da bude usvojen do kraja ove godine.

Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević kaže da će tim zakonom, koji je stavljen na dvomjesečnu javnu raspravu prosječni potrašač u Srbiji dobiti isti nivo zaštite i prava kao i potrošačli u EU.

„Ključna novina u novom zakonu je da se teret dokazivanja u kupoprodajnim odnosima sa potrošača prebacuje na trgovca”, objasnio je ministar i dodao da će “trgovci i imati obavezu obaveštavanja potrošača o njihovim pravima prije donošenja odluke o kupovini, odnosno zaključivanja ugovora”.

Novim zakonom biće uvedena mogućnost vansudskog poravnanja, odnosno vansudskog rešavanja potrošačkoh sporova, kao i mogućnost kolektivnih tužbi potrošača, čime će biti rasterećeni sudovi, a povećana efikasnost u rešavanju sporova male pojedinačne vrednosti, kazao je on.

Milosavljević je dodao da će zakonom biti uređena i oblast potrošačkih kredita, prodaja na daljinu, tajmšering.

Ministar trgovine smatra da nakon osam godina tranzicije Srbija još uvek nije uspjela da zaštiti prava potrošača koji su suočeni sa nebezbjednim proizvodima, lažnim reklamama i nemogućnošću da u praksi zaštite svoja osnovna prava, što je bila “opomena i razlog” za izradu novog zakona.

Zakon treba usvojiti, ali i primijeniti

Evropska komesarka za zaštitu potrošača Meglena Kuneva kaže da je sa stanovišta EU veoma važno da se taj zakon usvoji, kao i da se dosledno primjenjuje, što bi značilo da će potrošač biti mjerilo onoga što se dešava na tržištu.

Prema njenim riječim o značaju uloge potrošača govori i činjenica da oni u ukupnom bruto nacionalnom dohotku EU učestvuju sa oko 58 odsto.

“Potrošač je mjerilo onoga što se dešava na tržištu”, rekla je Kuneva i podsjetila da će 15 evropskih direktiva biti implementirano u srpski zakon o zaštiti potrošača.

Predsjednik Pokreta potrošača Beograd Petar Bogosavljević rekao je da je vidljiv napredak u dijelu zakonskog predloga koji se odnosi usklađivanja sa važećim regulativama EU, ali smatra da treba preispitati gdje treba locirati Savjet za zaštitu potrosača, jer je prema tendencijama EU nepovoljno da on bude u okviru Ministarstva trgovine. B92

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!