ECB na krizi zaradila 17 mlrd. evra

Evropska centralna banka (ECB) zaradila je 17 milijardi evra zahvaljujući aktuelnoj finansijskoj krizi, objavio je u holandski dnevni list Volkskrant.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2009.

08:49

Default images

Portparol ECB-a nije želeo da komentariše navedene brojke, a Volkskrant je izračunao da je ECB primio 19,2 milijardi evra kamata proizišlih iz gotovo 14 milijardi evra vrednih zajmova koje je dodelio bankama u periodu od septembra 2008.

Većina banaka kasnije je položila svoje zajmove kod ECB-a, ostvarivši time dve milijarde evra kamata. Zajam u vrednosti od 442 milijarde evra koji je ECB odobrio većim evropskim bankama u junu pokazao se posebno profitabilnim za ECB, piše taj holandski list.

Kamata na taj jednogodišnji zajam iznosila je 1,0 odsto. ECB je zajam odobrio kako bi banke odobravale kredite korporacijama i potrošačima i time podstakle aktivnosti u privredi.

Banke su pak položile tri trećine tih zajmova kod ECB-a, koji im je na njih isplaćivao kamatu od 0,25 posto. Razlika od preostalih 0,75 posto može se smatrati ECB-ovim profitom, piše Volkskrant.

Volkskrant naglašava da je profit Evropske centralne banke samo "dobit na papiru" budući da centralna banka nema planove o ulaganjima ili potrošnji novca. Potrošači ipak mogu biti mirni jer novac porezkih obveznika namenjen spašavanju banaka nije nestao, zaključuje holandski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: