Žalba na odluku o kapetanu Draganu

Hrvatska sprema žalbu na odluku suda u Australiji da ne izruči Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, optuženog za ratne zločine.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 02.09.2009.

08:33

Default images

Sud u Australiji ipak je odlučio da ne izruči Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, pošto je uvažio njegovu žalbu na prvobitnu odluku o njegovom izručenju. Žalba je prihvaćena uz obrazloženje da mu suđenje u Hrvatskoj ne bi bilo pošteno. Vasiljković je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine, a Zagreb najavljuje da će do petka, kada ističe rok, uputiti žalbu na ovu odluku.

Sudsko veće Federalnog suda u Australiji obrazložilo je da prihvata žalbu kapetana Dragana jer ne postoji "realna šansa" da bi on imao pravedno suđenje ukoliko bude izručen Hrvatskoj.

Odluka australijskog suda je doneta jednoglasno, kaže Ilija Glišić, jedan od pravnih zastupnika kapetana Dragana.

Iako su sudije naložile da kapetan Dragan bude pušten iz pritvora, ta odluka je odložena do petka u ujutro, pošto je sada na potezu Hrvatska, koja ima pravo na žalbu.

U Beogradu, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić nije želeo da komentariše odluku o ovom slučaju, navodeći da se ne meša u unutrašnje poslove jedne zemlje. S druge strane, Hrvatska je sa velikim iznenađenjem primila vest iz Australije. Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović kaže da će, i pored kratkog roka, žalbu poslati u Sidnej.

Šimonović je na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da se takvoj odluci nisu nadali, pogotovo što je isti sud nedavno doneo odluku o izručenju kapetana Dragana.

Vlasti Hrvatske oformile su radnu grupu, koja priprema materijale za australijsko tužilaštvo.

“Mi se nadamo, međutim da ćemo, sada kada smo videli obrazloženje te presude, iz njezinog obrazloženja moći upozoriti naše australijske kolege o našim argumentima, zašto smatramo da to obrazloženje nije opravdano i zašto nismo zadovoljni odlukom”, rekao je Šimonović.

Hrvatska očekuje da, ukoliko Vasiljković ne bude izručen, australijsko pravosuđe pokrene postupak za ratne zločine protiv njega. U Zagrebu, međutim, ministar Šimonović kaže da mediji pogrešno interpetiraju odluku australijskog suda, precizirajući da je nije doneo vrhovni sud, već tročlano sudijsko veće.

On ipak očekuje pozitivnu odluku, odnosno da će se kapetan Dragan kad-tad naći pred hrvatskim sudom.

Hrvatski mediji su od jutros, u raznim komentarima, odluku austalijskog suda protumačili i uticajem, kako su naveli, snažnog srpskog lobija u toj zemlji.

Direktor dokumentacionog informacionog centra Veritas Savo Štrbac smatra da će ovu odluku teško prihvatitri hrtvvtki građani, ali ne i stručna javnost.

Kapetan Dragan je optužen da je kao komandant jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, u zatvoru u Kninu 1991. godine, kao i 1993. u Bruškoj kod Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Vasiljković, koji je u pritvoru u Australiji čiji je državljanin, od 2006. godine, priznao je da je bio komandant srpskih snaga, ali je negirao navode da je naređivao ubistva tokom rata u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: