Preispitivanje prevremenih penzija

Reformom penziono-invalidskog osiguranja, kriterijumi za odlazak u prevremenu penziju biće daleko stroži, potpredsednik Vlade Srbije, kaže Jovan Krkobabić.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2009.

08:21

Default images

Uz to, prema njegovim rečima, prevremene penzije biće znatno niže od uobičajenih. Mogućnost odlaska u prevremenu penziju maksimalno je korišćena godinama unazad, pa će stoga, kako najavljuju u Vladi, ova kategorija biti „ozbiljno preispitana”.

U sistemu smo imali takozvanu prevremenu penziju, ali bez kriterijuma godina staža. Svugde u Evropi godine starosti su jedan od najvažnijih kriterijuma za odlazak u penziju.

Hipotetički, može čovek imati 35 godina staža, ali ako nema, recimo, 65 godina života i ako je zdrav i radno sposoban, ne može da ide u penziju.

“Moramo da shvatimo da penzija nije socijalna nego ekonomska kategorija. Iako smo do sada u zakonu imali i rešenje da čovek kada navrši godine punog staža odlazi u penziju, bez obzira na godine života, to se mora ozbiljno preispitati”, ističe Krkobabić.

“U penziju će se ići kada se stvore tri pretpostavke. Prva od njih je vezana za godine života, druga da je uplaćen doprinos i treća da je ostvaren radni staž”, pojasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: