Nedelja, 16.03.2014.

11:11

Rikardo ostao bez drugog mesta!

Vozač Red Bula Danijel Rikardo diskvalifikovan je sa trke za Veliku nagradu Australije na kojoj je zauzeo drugo mesto i došao do prvog podijuma u karijeri.

Izvor: JT

Default images

Australijanac je ostao bez najboljeg plasmana u karijeri zato što je posle trke kojom je startovala nova sezona Formule 1 utvrđeno da je imao više goriva nego što je dozvoljeno.

Prema izveštaju Svetske automobilske federacije, Rikardo je tokom trke na stazi „Albert park“ konstantno imao veći protok goriva nego što propisi nalažu.

Vladajuće telo Formule 1 pre početka ovogodišnjeg šampionata Formule 1 je istaklo da će biti striktno po pitanju primene pravila o ograničenju goriva na 100 kilograma, odnosno 140 litara, i da će svako ko bude prešao tu granicu biti kažnjen.

Red Bul je najavio da će se žaliti na odluku o suspenziji Rikarda i iz austrijske ekipe su poručili da su uvereni da će dokazati da su postupili prema propisima. S druge strane, Svetska automobilska federacija je objavila da je tokom trke obavestila Red Bul o nepravilnostima, ali da su u tom timu odbili da reaguju.

Na trci za Veliku nagradu Australije trijumfovao je Niko Rozberg, ispred Rikarda i Kevina Magnusena u bolidu Meklarena. Mladi Danac je tako pomeren na drugo mesto i to na svom debiju u Formuli 1, dok se Dženson Baton probio na podijum zahvaljujući diskvalifikaciji vozača Red Bula. Britancu je to 50. podijum u karijeri, a posebno je profitirao i vozač Fors Indije Serhio Peres, koji je završio među osvajačima bodova.

Četvrto mesto tako je pripalo Fernandu Alonsu u Ferariju, ispred vozača Vilijamsa Valterija Botasa u Vilijamsu i vozača Fors Indije Nika Hilkenberga. Prvu desetoricu kompletirali su Kimi Raikonen u drugom Ferariju, dvojac ekipe Toro Roso, Žan-Erik Vernj i Danil Kvjat, odnosno Peres.

Rikardo je, inače, trebalo da postane prvi Australijanac koji je došao do pobedničkog postolja pred svojim navijačima. Pre njega najbliže je stigao Mark Veber, koji je pre dve godine Veliku nagradu Australije završio na četvrtom mestu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Malezije na stazi „Sepang“ 30. marta.

Više o novoj eri Formule 1 pročitajte u našoj najavi ovogodišnjeg šampionata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: