Zahuktavanje diplomatske borbe

Uoči jesenjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Beograd i Priština pojačali su diplomatske aktivnosti.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2009.

18:03

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić već danima boravi u Njujorku, gde, između ostalog, lobira da se broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova ne poveća. Istovremeno i Priština je pojačala aktivnosti, ali u suprotnom pravcu, a analitičari sa Kosova očekuju uskoro nova priznanja od strane nekoliko islamskih zemalja.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić u Njujorku priprema nastup delegacije Srbije za naredno zasedanje Generalne skupštine sredinom meseca. Delegaciju će predvoditi predsednik Tadić.

Prema rečima Jeremića na toj sednici Srbija će imati prilično složen zadatak - da parira velikoj diplomatskoj ofanzivi Prištine i njenih saveznika i spreči povećanje broja zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova.

Doskorašnji ambasador Srbije u Parizu Predrag Simić kaže da se lobiranje Srbije kod drugih zemalja da ne priznaju nezavisnost Kosova bazira isključivo na pozivanju na međunarodno pravo.

“Mi ne raspolažemo instrumentima moći, kao što je neka velika sila ili obećanjem ekonomske pomoći. Naše lobiranje zbog veličine i karaktera naše zemlje može se zasnivati samo na pozivanju na međunarodno pravo, koje zabranjuje nelegitimno otcepljenje”, kaže Simić.

“Pravo je uvek utočište malih zemalja i sama činjenica da toliko veliki broj zemalja trećeg sveta, Evrope, Azije, podržava naše stavove govori o tome koliko je rasprostranjen strah među malim i srednjim zemljama da bi to međunardone odnose moglo dovesti u haos", navodi on.

Istovremeno, u ofanzivi je i Priština, mada je trenutno Generalna skupština pala u drugi plan zbog zaoštrenih odnosa sa Euleksom, kaže za B92 novinar Agron Bajrami.

Ipak albanska strana u narednih mesec dana očekuje nova priznanja nezavisnosti.

“Mogu samo da vam kažem da su danas neki lideri islamske zajednice Kosova najvili da bi u sledećih mesec dana mogli očekivati priznanje od nekih veoma interesantnih i važnih zemalja iz Arabije – naime pominju se Kuvajt, Jemen, Katar i Oman, kao zemlje koje su spremne da priznaju Kosovo do kraja meseca ramazana”, kaže Bajrami.

Lobiranje Beograda i Prištine da što više država bude baš na njihovoj strani dovodi se u vezu i sa predstojećim procesom pred Međunarodnim sudom pravde koji je pokrenula Srbije, a koje počinje 1. decembra.

Tibor Varadi, koji je u prošlom mandatu bio u pravnom timu Srbije pred tim sudom kaže za B92 da broj zemalja koje su ili bi priznale nezavisnost Kosva ne bi trebalo da utiče na sam proces.

“Ako bismo stali na stanovište da odlučuje broj država, onda ne bi odlučio sud, a mi tražimo savetodavno mišljenje od suda”, ukazuje Varadi.

“Naravno, broj država koje priznaju Kosovo su politička realnost koja može da koristi ili da šteti, ali ja verujem da je sud na visini svog zadatka i ja verujem da će sud o tome odlučliti kao o jednom pravnom pitanju, odnosno dati savetodavno mišljenje”, navodi on.

Kosovo su do sada priznale 62 države od ukupno 192 zemalje članice Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: