Capital.ba

Rusija i Ukrajina riješile su dugotrajni gasni spor

01.09.2009. / 17:16

gas-ukrajinaSOPOT,  Rusija i Ukrajina riješile su dugotrajni spor u vezi sa isporukama prirodnog gasa, izjavila je danas ukrajinski premijer Julija Timošenko nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Tokom proteklih nekoliko godina spor u vezi sa gasom dominirao je u odnosima između Rusije i Ukrajine i početkom godine izazvan je najduži prekid dotoka ovog energenta ka Evropi.

“Uklonjeni su svi problemi u vezi sa gasom”, rekla je Timošenko nakon razgovora u Sopotu odmaralištu na Baltičkom moru na sjeveru Poljske.

Evropa dobija oko 40 odsto gasa iz Rusije i većina dolazi putem gasovoda kroz Ukrajinu.

Odnosi između Moskve i Kijeva napeti su i zbog želje Ukrajine da bude primljena u članstvo NATO-a i EU, kao i povodom budućeg statusa ruske crnomorske flote u zakupljenoj ukrajinskoj luci Sevastopolj.

Moskva je ranije ove godine bila uznemirena sporazumom Ukrajine i EU o rekonstrukciji ukrajinske gasovodne mreže, što Moskva smatra kršenjem svog sporazuma sa Kijevom.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!