Capital.ba

Neophodan socijalni dijalog

01.09.2009. / 17:14

banjaluka-gospodskaBANJALUKA,  Zbog teškog stanja u privredi Republike Srpske /RS/ u narednom periodu neophodan je socijalni dijalog, a u rješavanje postojećih problema u privrednim granama, osim Vlade RS, sindikata i poslodavaca, moraju se uključiti i resorna ministarstva pojedinačno, poručeno je sa današnje sjednice Ekonomsko-socijlanog savjeta RS.

Na današnjoj sjednici je dogovoreno da se sastanak socijalnih partnera na kojem bi se raspravljalo o poboljšanju mjera Vlade RS za ublažavanje negativnih efekata evjetske ekonomske krize i pojedinačnoj pomoći preduzećima održi u narednih desetak dana.

“Stanje u RS još nije alarmantno. Vlada RS je svojim podsticajnim mjerama i svemu što čini zaustavila dalju recesiju i svojim korektivnim mjerama održava postojeći nivo zaposlenosti”, rekao je novinarima ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović nakon sjednice Savjeta u Banjaluci.

On je naglasio da socijalni partneri moraju aktivnije djelovati upravo zbog činjenice da se mogu očekivati i veće posljedice svjetske ekonomske krize po privredu RS.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je da je u ovom trenutku u RS oko 7 000 radnika proglašeno tehnološkim viškom, da su štrajkovi aktivni u 25 preduzeća, te da među 6 000 sporazumnih prekida radnog odnosa koji su potpisani u prvih šest mjeseci ove godine ima zloupotreba.

“Od 25. do 27. maja ove godine 250 radnika fiktivno je zaposleno u Tvornici rasklopne opreme u Istočnom Sarajevu i istog trenutka kada su potpisali ugovor o radu na neodređeno vrijeme poslodavac im je dao i sporazumni prekid ugovora o radu“, rekla je Mišićeva.

Ona je istakla da se u više od 35 odsto preduzeća u metalskoj industriji krše osnovna radnička prava odnosno da plate kasne više od tri mjeseca, da se ne uplaćuju doprinosi i da se ne poštuje četrdesetočasovna radna sedmica.

Predsjednik Saveza sindikata RS je naglasila da sindikat za prevazilaženje postojećih problema predlaže da se iznađu sredstva i da se posredstvom programa Zavoda za zapošljavanja RS stimuliše zapošljavanje onih radnika koji već imaju 20 i više godina radnog staža, a koji su sada ostali bez posla.

“Mnogo je veća korist da ti radnici rade, nego da godinu dana koriste naknadu Zavoda za zapošljavanje i da nakon toga ostanu na ulici. Od njihovog novog zaposlenja korist će imati i lokalna zajednica, budžet i svi građani RS“, rekla je Mišićeva.

Predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala RS Ranko Milić rekao je da Vlada RS i sindikat vrše veliki pritisak na poslodavce da održe postojeći nivo zaposlenosti.

On je naglasio da je oko 1 000 radnika u RS ostalo bez posla zato što su poslodavci ugasili djelatnost kojom su se bavili, ali da se zapravo radi o prelasku u ilegalu, te da preduzeća i radnici nastavljaju da rade na crno.

Na danas održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS raspravljano je i o zakonu o cijenama i zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!