Srbi na Kosovu i Metohiju strahuju da bi zbog načina glasanja predstojeći srpski parlamentarni izbori na KiM mogli da se pretvore u haos, dok državni zvaničnici Srbije tvrde da je sve pod kontrolom.


„Umesto četiri biračka centra koliko je bilo ranije, 16. marta ceo severni deo Kosovske Mitrovice glasaće u jednom biračkom centru. Građanska inicijativa SDP obratila se Privremenom gradskom veću, koje radi po zakonima Srbije, da našem lideru Oliveru Ivanoviću omogući da glasa u pritvoru. Odgovorili su nam da ne postoje takvi timovi. Sve to ukazuje kako ćemo glasati 16. marta“, kaže za Danas Ksenija Božović, zamenica predsednika SDP i predsednica SO severna Mitrovica.

Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, izjavila je za Danas „da se na terenu još ne zna gde će se u nedelju glasati“. Ona pretpostavlja da će se deset biračkih centara nalaziti u deset većinski srpskih opština na KiM, najverovatnije u osnovnim školama.

„Do sada nas niko ništa nije obavestio, zbog čega strahujem od haosa na dan glasanja. Beograd bi trebalo da radi na motivaciji građana da učestvuju u procesima u Srbiji, a ne samo za lokalne kosovske izbore“, napominje Rada Trajković.

Vladeta Kostić, načelnik Kosovskog okruga, objašnjava za Danas da će se na Kosovu „zbog bezbednosti glasati na integrisanim biračkim mestima kao i 2012.“ i da će „svaka opština po srpskom administrativnom sistemu imati jedan birački centar“. Kostić kaže da je OEBS već počeo da deli materijale sa rasporedom biračkih centara.

„Srbi sa Kosova moći će da glasaju na 90 biračkih mesta. Pravo glasa na KiM ima 107.958 građana, koji će glasati u 17 opština“, saopštio je juče Veljko Odalović, zamenik sekretara Republičke izborne komisije i generalni sekretar Vlade Srbije u ostavci.

Prema Odalovićevim rečima, OEBS je u sredu preuzeo kompletan izborni materijal, jer će „pružiti logističku podršku i brinuti o bezbednosti izbornog procesa na Kosovu“. OEBS će, rekao je Odalović, obezbediti transport izbornog materijala i da se brojanje glasova obavi u Vranju i Raškoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari