Počela nova školska godina

Nova školska godina počela je za oko 900.000 đaka osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a prvi put u školske klupe je selo oko 80.000 učenika prvog razreda.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2009.

00:56

Default images

Školska godina za oko devetsto hiljada đaka počela je danas, a pred Ministarstvom prosvete je pitanje viška zaposlenih i racionalizacija mreže škola, kako bi se, prema očekivanjima MMF-a, u toj oblasti trošilo manje i sistem učinio funkcionalnijim. U đačke klupe sešće oko 80.000 prvaka, kojima je država prvi put obezbedila komplete besplatnih udžbenika.

Ministar prosvete Žarko Obradović prvacima je poželeo srećan i uspešan početak školovanja i najavio da će resorno ministarstvo pomoći da sistem obrazovanja bude jednostavniji.

"Mi ćemo im pomoći da sistem obrazovanja za njih bude što jednostavniji i da znaju da su im vrata obrazovanja otvorena. Od njih očekujemo da učestvuju u tome i pomognu sebi i drugima", rekao je Obradović. Školska godina počinje bez štrajkova.

Od najavljenog štrajka prosvetari su odustali nakon isplate zaostalih zarada.

Veliko pitanje ostaje reforma obrazovanja, što je bila i jedna od tema ministra Obradovića i predstavnika MMF-a. Ukoliko socijalni program za koji se zalaže Obradović ne bude obrazložen do kraja nedelje, Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je štrajk.

"Tradicionalni" problemi sa udžbenicima

Učenici će, i pored početka školske godine, morati da sačekaju još nekoliko dana kako bi kupili sve udžbenike, jer neki još nisu odštampani i dostavljeni knjižarama.

Nedostaje nekoliko naslova za "reformski" sedmi razred, koji će u knjižare stići do kraja ove ili početkom sledeće nedelje.

Juče, dan pred 1. septembar u knjižarama u Kosovskoj i na Obilićevom vencu nije bilo gužve ni redova. Poslednjih godina roditelji udžbenike nabavljaju na rate preko škole, ali po pravilu izostane nekoliko naslova kojih nema ni u knjižarama na pragu septembra. Poslednja vest je da se u knjižarama mogu pronaći svi naslovi Zavoda za udžbenike, osim istorije za 7. razred, koja bi posle sednice Nacionalno prosvetnog saveta 8. septembra u knjišžarama trebalo da bude 10. septembra.

Ni privatni izdavači nisu isporučili sve naslove knjižarama jer im je u "pet do 12" u petak stiglo odobrenje Ministarstva za štampanje "spornih" naslova za sedmi razred. Izdavačka kuća Klet i dalje čeka čeka odobrenje za biologiju za 7. razred, jer Komisija nije iznela zamerke.

Kako saznajemo, preko kol centra PTT-a ili na šalterima pošta od ove nedelje moći će da se poruče, sem knjiga koje je štampao Zavod, i knjige privatnih izdavača, koji ove nedelje treba da potpišu protokol o saradnji sa PTT-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: