Rojters: Oštar zakon o informisanju

Svetski mediji izvestili da je srpski parlament usvojio Zakon o informisanju, Rojters navodi da on predviđa visoke novčane kazne za medije koji objave klevetu.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2009.

00:48

Default images

Britanska agencija je navela da je kazna za listove i do iznosa jednodeljne prodaje, a za elektronske medije je određena visinom ubranih reklamnih prihoda.

Konstatujući da je srpska vlada objasnila da je cilj novog zakona uvođenje reda u haotične medije, britanska medijska kuća Bi-Bi-Si posebno je ukazala na to da je Zakon o informisanju usvojen glasovima dela vladajuće koalicije i poslanika opozicione Liberalno-demokratske partije.

Bi-Bi.Si je naveo i da "dobar deo stručnje srpske javnosti smatra da taj zakon sadrži 'antievropske odredbe'". Takav stav je izneo i UNS, a oko 50 njegovih članova i medijskih stručnjaka okupilo se pre početka zasedanja na protestu ispred parlamenta, tražeći da poslanici ne glasaju za predloženi zakon, preneo je Bi-Bi-Si.

Na Radiju "Slobodna Evropa" istaknuto je u prvi plan da je "zakon usvojen zato što u sali nije bio prisutan poslanik Riza Halimi iz Partije za demokratsko delovanje", pa je, kako je navedeno, 125 glasova podrške bilo dovoljno za usvajanje novog zakona.

U suprotnom slučaju bilo bi potrebno 126 glasova, jer parlament ima 250 poslanika i pitanje je da li bi bio usvojen, navela je "Slobodna Evropa".

Taj radio je preneo izjavu šefa poslaničke grupe DS Nade Kolundžije da je vladajuća koalicija uvek nastojala da pridobije glasove opozicije za neki predlog i da posao opozicionih poslanika nije da uvek budu protiv vladinih predloga.

"Time što je zakon usvojen glasovima opozicije ne govori ništa loše ni o opozicionoj partiji koja je glasala, ni o tom zakonu", rekla je Kolundžija, a prenela "Slobodna Evropa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: