Capital.ba

Spoljnotrgovinski deficit Srbije tri milijarde evra

31.08.2009. / 17:10

deficitBEOGRAD, Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je tri milijarde evra, što je 37,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.
Izvoz Srbije od januara do jula vredio je 3,3 milijarde evra, što je smanjenje od 23,5 odsto, dok je uvoz bio 6,3 milijarde evra, što je za 31 odsto manje nego u prvih sedam mjeseci prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom, iznosi 52,9 odsto i veća je nego pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 47,6 odsto.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Srbije od januara do jula iznosi 9,7 milijardi evra, što je 28,5 odsto manje nego u istom periodu 2008. godine.

Kako je ocjenjeno u saopštenju Zavoda za statistiku, nastavljene su tendencije pada izvoza i uvoza sa kraja protekle godine, a glavni uzrok je svjetska ekonomska kriza koja je dovela do pada privredne aktivnosti.

Pad srpskog izvoza je posljedica velikog smanjenja cijena primarnih proizvoda na svjetskom tržištu, a koji imaju veliko učešće u strukturi izvoza, dok je glavni uzrok smanjenja uvoza pad industrijske proizvodnje i domaće potrošnje u Srbiji.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Njemačka, Rusija i Italija.

U izvozu Srbije najveće učešće imaju odjeća – uglavnom vojni prsluci, gvožđe i čelik, žitarice i proizvodi od njih, povrće i voće i obojeni metali. Izvoz tih pet stavki čini 30,7 odsto ukupnog izvoza.

Prvih pet proizvoda za najvećim učešćem u uvozu su drumska vozila, nafta i naftni derivati, prirodni gas, gvožđe i čelik i industrijske mašine za opštu upotrebu, a njihov uvoz čini 32,2 odsto ukupnog uvoza.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!