• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švajcarci pomažu EPS-u da trguje strujom u Evropi

Izvor Tanjug

Ministarka energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas, u ime Vlade Srbije, Memorandum o razumevanju sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije i švajcarske kompanije Alpik Central Jurop.

Ta švajcarska kompanija pomoćiće EPS-u u trgovini strujom na evropskom tržištu.

Mihajlović je rekla u Vladi Srbije da će biti uspostavljeno dobro partnerstvo između EPS-a i jedne od tri najveće i vodeće evropske kompanije za proizvodnju i trgovinu električnom energijom - Alpik, što je, kako je istakla, veoma značajno za elektroenergetski sistem Srbije.

Ministarka je podsetila da je tržište električnom energijom u Srbiji prošle godine otvoreno na visokom naponu, ove godine na srednjem naponu i da postoji mogućnost da se već od jula otvori tržište i na niskom naponu.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović rekao da EPS čekaju velike promene i da će do kraja godine biti završen i poslednji talas liberalizacije u elektroenergetskom sektoru, što će omogućiti svakom domaćinstvu, kompaniji i kupcu na teritoriji Srbije da izabere svog snabdevača strujom.

Saradnja sa kompanijama kao što je Alpik, prema njegovim rečima, omogućće EPS-u da iskoristi njihovo znanje, kontakte i pozicije na tržištu, kako bi se srpska elektorprivreda dobro pozicionirala na regionalnom tržištu.

Nova vlada će postaviti direktora EPS-a

Zorana Mihajlović kaže da će po formiranju nove vlade biti imenovan novi generalni direktor Elektroprivrede Srbije, na osnovu sprovedenog konkursa.

"Konkurs je vrlo aktuelan i komisija vlade radi svoj posao, međutim kao tehnička vlada mi nemamo pravo niti da postavimo niti da smenimo generalne direktore", kazala je Mihajlovićeva u vladi, odgovarajući na pitanja novinara.

Prema njenim rečima, vlada u tehničkom sastavu može da imenuje samo vršioce dužnosti direktora.

"Onog trenutka kada se vlada bude formirala, u vrlo katkom roku će biti imenovan generalni direktor EPS -a, a na bazi konkursa koji je sproveden i rada komisije Vlade Srbije", dodala je ona.

Vlada Srbije ponovo je imenovala Aleksandara Obradovića za vršioca dužnosti direktora JP Elektroprivreda Srbije, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika Srbije".

U Rešenju koje je Vlada Srbije donela 7. marta konstatuje se da Aleksandru Obradoviću prestaje mandat vršioca dužnosti direktora JP Elektroprivreda Srbije 10. marta, a da je od danas ponovo vršilac dužnosti direktora EPS-a.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image