Evo šta srpski političari poklanjaju svojim damama za 8. mart!

Pitali smo naše političke funkcionere šta će pokloniti ženama za Osmi mart, kao i da li praznuju taj dan

  • 5

Međunarodni dan žena Srbija je prvi put obeležila 1914. godine i od tada taj dan pripadnici muškog pola svoje dame obraduju cvetom, parfemom, romantičnim izletom ili ručkom, a Telegraf.rs vam otkriva čime će svoje supruge, ćerke, tašte i dame iz stranke iznenaditi političari za njihov praznik 8. mart!

Dan žena ili kako ga kolokvijalno nazivamo 8. mart, predstavlja dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Iako je taj datum u današnje vreme donekle izgubio na svom pravom značaju i postao "drugorazredni praznik", svakako je važno podsetiti na njegov značaj i činjenicu da su se radnice u Njujorku, zaposlene u fabrici za proizvodnju tekstila, pobunile 8. marta 1857. zbog nehumanih uslova rada i niskih primanja. Iako je njihov protest ugušen, važno je to što je podstakao formiranje prvog ženskog sindikata.

Na drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalistkinja u Kopenhagenu 1910, na inicijativu Klare Cetkin, odlučeno je da se svake godine organizuje Međunarodni dan žena i da se slavi kao uspomena na velike demonstracije žena u Americi pod parolom borbe za opšte pravo glasa. Međutim, pored jednakosti sa muškarcima i prava glasa, žene su započele borbu za opštu zastupljenost i vidljivost u javnom životu, što dobija istaknuto mesto tokom Prvog svetskog rata, kada su njihovi protesti protiv nasilja i uzaludnog prolivanja krvi postali zapaženi i svrstani u posebne zahteve ženske borbe.

U Srbiji su socijaldemokratkinje u organu Jednakost obeležile 8.mart 1911. godine, a prva proslava Dana žena održana je u Beogradu, u Narodnom domu 1914. godine.

Iako se još od perioda SFRJ podržava prisustvo žena u javnom životu, i iako je došlo do poboljšanja, može se slobodno reći da do potpune ravnopravnosti nije došlo, čega su svesni i političari u Srbiji, koji su trenutno okupirani političkom kampanjom i borbom da povedu Srbiju i njene građane i građanke ka boljoj budućnosti.

Pitali smo naše političke funkcionere šta će pokloniti ženama za 8. mart i evo šta su nam odgovorili!

Šef poslaničkog kluba SNS-a, Zoran Babić, koji kako kaže, pored dve kćerke, majke i supruge svakodnevno "uživa u matrijarhatu" i trudi se da dragim ženskim osobama konstantno poklanja pažnju.

- Kod mene je u kući 8. mart svaki dan. Trudim se da dragim ženskim osobama poklanjam svakodnevnu pažnju, koju one znaju i da vrate. Međunarodni praznik žena ćemo, svakako, obeležiti zajedničkim ručkom, a ja ću im pokloniti cveće i po neku sitnicu od kozmetike - rekao je on.

Momo Čolaković, potpredsednik PUPS

I dok je šef poslaničkog kluba SNS-a pripremio poklone za dame, funkcioner PUPS-a, Momo Čolaković se vodi politikom "nek dame biraju".

- Svojim najdražim damama - supruzi, kćerki i snaji sam ostavio da same izaberu šta ću im pokloniti, jer želim da ih ispunjenjem želja učinim srećnim i nasmejanim. Svakako ću i svojoj dragoj sestri kupiti poklon, a i koleginicama iz poslaničkog kluba smo kao poklon pripremili cveće - rekao je Čolaković.

Potpredsednik SVM-a Balint Pastor kaže da mu je jako žao što zbog obaveza u kampanji neće biti pored svoje supruge 8. marta.

- Praznik žena pada u nezgodno vreme kada obilazimo gradove i mesta, a u sklopu je izborne kampanje, pa nažalost neću moći suprugu da izvedem na večeru, ali ću biti sa damama iz stranke. Zbog toga ovog puta neću kupovati ništa specijalno, a mislim da se o damama svakog dana u godini mora voditi računa, a ne samo 8. marta - rekao je Pastor, a da ženama treba svakodnevno poklanjati pažnju i ljubav smatra i funkcioner SPS-a Nenad Borovčanin, koji želi da njegov poklon ostane tajna jer je svojoj supruzi pripremio "poklon iznenađenja".

I dok pojedini političari razmišljaju o svojim suprugama, kćerkama i koleginicama, drugi, poput lidera Jedinstvene Srbije, Dragana Markovića Palme, su u svakom trenutku skoncentrisani na izbore i misle na budućnost svih žena u Srbiji.

- S obzirom da narod nema šta da jede, potpuno je nebitno šta ćemo pokloniti suprugama za 8. mart. Svake godine simbolično poklanjam cvet i parfem. Ali, ono što ja želim da poklonim svim ženama u Srbiji je sigurnost u svakom smislu. Želim da mislimo na žene svaki dan i da omogućimo da trudnice i porodilje koje nisu zaposlene imaju finansijsku sigurnost, jer poboljšanje položaja žena će biti pravi poklon. Ne treba da mislimo na žene i njihova prava samo 8. marta, i da ih zavaravamo, kao što neke stranke rade, deljenjem karanfila na ovaj dantum, već treba da se borimo da im u životu bude bolje - rekao je Palma.

Nadamo se da će se naši političari nakon 16. marta potruditi da unaprede socio-ekonomski položaj žena i svih građana Srbije.

(M. Bojanić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    8. mart 2014 | 14:58

    Palma svim ženama ulepšava 8. mart, čak je i one usamljene spoio sa usamljenim muškarcima. Meni je to jako cool... :))))

  • Ljuti Četnik

    8. mart 2014 | 15:08

    Je li to sve o stranačkom trušku ili ?

  • Dada

    8. mart 2014 | 16:16

    Da, za javnost kozmeticku sitnicu, cvet ili parfem ali sta ce stvarno pokloniti to je veliko pitanje. Buduci da se kod nas politicka funkcija svela samo na mogucnost da ukrades od naroda, ono sto kao obican gradjanin ne bi mogao. Svi kradu jbt, samo neke afere, od sluzbenika do ministra, samo je pitanje ko koliko moze (u zavisnosti od funkcije).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA