Vesti

1

Obradović: Ozbiljne optužbe, ali tanki dokazi Hrvatske

Autor: RF

Izvor: Beta

Obradović: Ozbiljne optužbe, ali tanki dokazi Hrvatske

"Mi smo protekle nedelje čuli prilično ozbiljne i teške navode o zločinima koji su izvršeni 1991. godine na teritoriji Republike Hrvatske, ali ono što javnost nije imala prilike da vidi, to su dokazi na kojima se ti navodi zasnivaju i koji su, po mom mišljenju, prilično tanki", rekao je Obradović izveštačima u haškoj Palati mira, nakon što je Hrvatska završila izlaganje o svojoj tužbi.

Srbija će na tužbu Hrvatske početi da odgovara u ponedeljak, 10. marta, a tokom iduće sedmice će najvišem sudu UN izložiti i argumente o kontratužbi da su hrvatske vlasti počinile genocid nad Srbima iz Kninske krajine tokom operacije Oluja, u avgustu 1995.

Obradović je najavio da će "javnost biti prilično iznenađena" kada u ponedeljak srpska strana bude progovorila o tim dokazima o kojima se "protekle nedelje ništa nije moglo čuti".

"Naš tim neće poricati sledeće nedelje da su izvršeni teški zločini. Ono što ćemo poricati, to je kontekst događaja u kojem su izvršeni, to su dokazi za koje smatramo da su slabi - govorim, naravno, ne o dokazima koji su utvrđeni od Haškog tribunala, već o drugim dokazima koje Hrvatska nudi. Naravno, poricaćemo da su zločini koji su izvršeni - izvršeni s genocidnom namerom", rekao je Obradović.

Ocenjujući da je to "fer pristup", zastupnik Srbije je izrazio nadu da će i hrvatska delegacija imati isti pristup kada bude odgovarala na srpsku kontratužbu, "a ne da tvrdi da su u operaciji Oluja Srbe ubijali Srbi, kao što je bilo u prethodnoj, pisanoj fazi postupka".

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

bmv

Ovaj advokat Obradovic sve mi manje uliva poverenje.Previse mi zvuci politicki,a,takodje, previse mu je stalo da ostavi utisak optimiste pred svojim narodom.Konkretno,sad on tvrdi"da ce javnost biti prilicno iznenadjena"kada on iznese dokaze.Interesantno,kao da nam ti dokazi nisu bili bitni do sada,nakon dvadeset godina od rata.