Ozvaničen poletak radova na Kumboru: Portonovi za dve godine

V. Kadić - V. Vujnović

05. 03. 2014. u 21:32

Ozvaničen početak radova na luksuznom turističkom kompleksu. Vrpcu presekli Milo Đukanović i Šahin Mustafajev. Ulaganja 500 miliona evra

PODGORICA, HERCEG NOVI - Prosut je u sredu šampanjac na placu budućeg atraktivnog turističkog kompleksa „Portonovi“ u Kumboru, na svetkovini upriličenoj povodom izgradnje turističkog kompleksa na 24 hektara, vrednog pola milijarde evra.

Gradilište kompleksa „Portonovi“ u Kumboru otvorili su u sredu premijer Crne Gore Milo Đukanović i ministar ekonomije i industrije Azerbejdžana Šahin Mustafajev.

Na mestu nekadašnje kasarne do maja 2016. godine treba da bude izgrađen prvi evropski „Uan end onli“ rizort, potvrdio je i izvršni direktor „Azmonta“ Džejms Vilson predstavljajući gostima ekskluzivni projekat.

U hotelu će biti 550 soba, vila i apartmana, prosečne površine 60 metara kvadratnih, dok izgledom neće odudarati od okoline jer će krov pokrivati crveni crep, dok će zidovi biti obloženi belim kamenom. U okviru ovog objekta biće velnes centar, dve marine za jahte, peščana plaža sa 900 ležaljki i kongresni centar koji će moći da primi 800 gostiju.

- Početak radova u Kumboru je usledio kao rezultat veoma kvalitetnog međudržavnog odnosa između Crne Gore i Azerbejdžana. Taj odnos je došao do izražaja u periodu kada je posustajala energija za ekonomski razvoj u Evropi i kada je većina investitora čekala rasplet globalne ekonomske krize - rekao je Đukanović tokom susreta sa novinarima nakon otvaranja gradilišta.

FORUM U PRIVREDNOJ komori Crne Gore održan je poslovni forum gde su privrednici iz malih i srednjih preduzeća ovdašnjih, i, iz Azerbejdžana razgovarali oko više potencijalnih projekata iz oblasti energetike, turizma i poljoprivrede.

Dodao je da se na realizaciji projekta radilo prethodnih godinu dana i sedam meseci i da je već napravljeno mnogo pripremnih radova, i naglasio da se sve odvija prema planovima pa će kompleks biti završen do 2016. godine.

Đukanović je izrazio zahvalnost predsedniku Azerbejdžana Alijevu, koji je bio oslonac prijateljstva i saradnje ove zemlje i Crne Gore. Ocenio je i da je na domaćoj strani urađeno puno, pa je odlične ocene dobila i opština Herceg Novi.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je sa kolegom iz Azerbejdžana Mustafajevom potpisao protokol posle prve sednice Mešovite komisije za ekonomsku saradnju dveju država.

- Pričali smo u kojim sektorima možemo da razvijamo saradnju u budućnosti. Ono što je osnovni projekat koji daje novu snagu za razvoj drugih projekata jeste investicija u Kumboru. Drugi veliki razvojni projekat koji je u preliminarnoj fazi, odnosi se na izgradnju Jadransko-jonskog gasovoda. Mi se nadamo da će taj gasovod biti nastavljen preko Albanije, Crne Gore, BiH i Hrvatske i imati svoju konekciju direktno prema srednjoj Evropi. To je projekat o kom već imamo potpisane momorandume o razumevanju sa Azerbejdžanom - kazao je Kavarić.

Gost iz daleke zemlje podsetio je da su Podgorica i Baku za manje od šest godina uspostavili dobre diplomatske odnose.

- Projekat u Kumboru je veoma dobar biznis signal. Uverili smo se da Vlada Crne Gore radi na stvaranju povoljne ekonomske klime za strane investitore - rekao je Mustafajev.

Za posao vredan 500 miliona evra biće potrebno zaposliti oko tri hiljade radnika. Pre dva dana u Bijelom Polju je otvoren Centar za obuku nezaposlenih, takozvana Azmont akademija, a posle dobijanja sertifikata radnici će dobiti šansu da budu angažovani na gradnji luksuznog turističkog kompleksa. Konkurs je i dalje otvoren, a svi kandidati imaće priliku da u narednim mesecima usavrše svoje znanje u tesarskim, zidarskim, vodoinstalaterskim i drugim građevinskim radovima.


STUDIJA NA JAVNOJ RASPRAVI

PRE podne u dvorani „Park“ organizovana je prezentacija Nacrta izmena i dopuna državne studije lokacije „Sektor 5“ - za deo bivše kasarne „Orijenski bataljon“. Rasprava će u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i hercegnovske lokalne samouprave trajati do 10. marta. Cilj je, kako kažu organizatori, da se javnost i struka upoznaju sa predloženim rešenjima a investitori eventualno dobiju nove predloge, primedbe, sugestije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije