• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali: O selidbi Tesline urne odlučiće odbornici

Izvor Fonet

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali odlučio je da sporazum o sahrani urne Nikole Tesle, koji su potpisali SPC, Vlada Srbije i grad Beograd uputi na razmatranje novoj gradskoj skupštini.

 Mali prekinuo spor oko "zloupotrebe Nikole Tesle"

Skupština Grada Beograda biće izabrana posle izbora 16.marta, a na ovakav potez Mali se odlučio "da bi Teslin lik i delo zaštitio od kampanje i zloupotreba".

Prema njegovoj oceni, pokazalo se da nije moguće voditi civilizovanu raspravu o ovom pitanju tokom predizborne kampanje.

Koristila se neprimerena argumentacija, pa je ova tema, kako je ukazao Mali, počela da se koristi za ličnu promociju pojedinaca i grupa koje na drugi način ne bi dobili prostor u javnosti.

Muzej Nikole Tesle: Odlično!

Predsednica Upravnog odbora Muzeja Nikole Tesle Ana Panić pozdravila je večeras odluku rukovodstva Beograda da se o izmeštanju urne sa pepelom Nikole Tesle izjasni novi saziv gradske Skupštine, nakon izbora 16. marta. "Odlično, u ime Upravnog odbora, drago nam je da je tako. To je neka vrsta pobede, barem za sada", rekla je Panićeva agenciji Beta. Ona je pozitivnim ocenila to što o izmeštanju urne i njenom sahranjivanju u Hramu Svetog Save neće odlučivati Privremeni organ Beograda i Vlada Srbije u ostavci, već izabrani zvaničnici koji će "imati drugu vrstu odgovornosti".

"Kako bi se zaštitio lik i delo Nikole Tesle od takve kampanje i zloupotreba, odlučio sam da Sporazum koji je potpisan između Srpske pravoslavne crkve, Vlade Republike Srbije i grada Beograda uputim na razmatranje Skupštini grada Beograda koja će biti izabrana posle izbora koji su zakazani za 16. mart", naglasio je Mali.

Ova skupština će biti odraz volje građana Beograda, ocenio je Mali i napomenuo da će zato njena odluka o ovom pitanju, kao i svakom drugom, biti legitimna i konačna.

Mali je najavio da će novom sazivu Skupštine grada Beograda predložiti da, pre donošenja odluke o Sporazumu, inicira raspravu u kojoj treba da učestvuju najvažnije institucije društva, kao što su Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica crpska, Srpska pravoslavna crkva, Beogradski univerzitet, kao i ugledne kulturne i javne ličnosti.

Verujem da će ova rasprava da obezbedi nacionalni konsenzus na koji način Srbija treba da se oduži najvećem umu našeg naroda, istakao je Mali.

On je siguran da je to pravi put da se ova neprimerena rasprava koja se ovih dana vodila u medijima prekine i da se stavi tačka na nju.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

branislav

podrška sporazumu

srpkinja iz bg

TEHNICKE VLASTI SU POCELE DA GUBE KOMPAS I RADE STVARI NA KOJE NEMAJU PRAVO. ZAR NA TO MORAJU GRADJANI DA SKRECU PAZNJU ILI JE TO "LOV U MUTNOM" LUDILA PREDIZBORNE KAMPANJE ? KAKO BI BILO DA SE MALO "SPUSTE NA ZEMLJU"SVE TEHNICKE TJ.PRIVREMENE VLASTI NA CELU SA VLADOM?

Djoksa

Na stranu to što je bio sin sveštenika ali zar Tesla nije bio ateista..? I to deklarisani. I onda Sinod njega hoće za sveca..?! Zar to više ne govori o crkvi nego bilo šta drugo..? Jedno je sigurno, crkva nije ni u kom slučaju sveta tvorevina jer su je pravili ljudi i boluje od od svih grehova od kojih boluju ljudi.. Svetac je onaj ko je promovisao hrišćansku veru i veru u boga.. A Tesla je promovisao šta..?

special image