Menjaće se ustav Krima, demonstracije u Donjecku, Rusija testirala interkontinentalnu raketu

Agencije / Novosti online

04. 03. 2014. u 08:13

Putin izjavio da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i naglasio da zasad nema potrebe za primenom sile na Krimu. Džon Keri doputovao je u Kijev i najavio ekonomski paket i tehničku podršku Ukrajini u znak podrške novoj vladi

MOSKVA, KIJEV, NJUJORK, BRISEL, SEVASTOPOLJ - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i naglasio da zasad nema potrebe za primenom sile na Krimu, ali da Rusija zadržava pravo da angažuje vojsku "kao poslednje sredstvo". Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u Kijev i najavio ekonomski paket i tehničku podršku Ukrajini u znak podrške novoj vladi te države u jeku pojačanih napetosti sa Rusijom.

Pratite situaciju u Ukrajini sa nama iz časa u čas


PUCNjI UPOZORENjA

Proruske snage, koje su preuzele kontrolu nad vazduhoplovnom bazom Belbek na Krimu, ispalili su jutros nekoliko metaka u vazduh u znak upozorenja, dok im se približavalo oko 300 ukrajinskih vojnika, ranije zaposlenih u toj bazi, javio je danas Asošiejtid Pres.


TRI CENTRA DA SE PRIDRUŽE KRIMU

Visoki krimski zvaničnik izjavio je da su lokalni zvaničnici tri ukrajinska južna administrativna centra izrazili spremnost da se pridruže Autonomnoj Republici Krim, ukoliko i njihova autonomija bude predmet referenduma, javila je danas ruska noviska agencija Interfaks.


RUSI PREUZELI PRELAZ

Ruske snage preuzele su kontrolu nad graničnim prelazom, s ukrajinske strane, koji povezuje Rusiju i Krim linijom trajekta, kojim su počele da prevoze kamione pune vojnika, saopštila je ukrajinska pogranična straža.


SAD OBUSTAVLjAJU ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI SA RUSIJOM

Sjedinjene Američke Države, zbog krize u Ukrajini, obustavljaju sve zajedničke aktivnosti s ruskom vojskom, uključujući vojne vežbe, planirane konferencije i pristajanje u luke, saopštio je Pentagon.


NA STRANU PRORUSKIH SNAGA PREŠLO 700 UKRAJINSKIH VOJNIKA

Najmanje 700 ukrajinskih vojnika prešlo na stranu proruskih snaga na Krimu, javlja ruska agencija RIA Novosti.


MOSKVA ODBACUJE DOLAR?

Ukoliko Sjedinjene Američke Države nametnu sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Moskva bi mogla biti primorana da odbaci dolar kao rezervnu valutu i da odbije otplatu kredita američkim bankama, rekao je danas savetnik Kremlja Sergej Glazijev.


RUSKI BRODOVI PROŠLI KROZ BOSFOR

Dva ruska ratna broda prošla kroz Bosfor. Ti brodovi se u Crno more vraćaju iz Mediterana, javlja turski dnevnik Hurijet.


PARLAMENT RATIFIKOVAO SPORAZUM O ZAJMU SA EU

Ukrajinski parlament ratifikovao sporazum sa EU kojim je prihvaćen zajam od 610 miliona evra, javlja Gardijan. Sporazum postignut u februaru prošle godine, ali je Viktor Janukovič odbio da ga ratifikuje.


REFERENDUM O KRIMU I PRE 30. MARTA

Referendum o statusu Krima održaće se pre 30. marta, rekao premijer te provincije Sergej Aksjenov dodavši da će Krim dobiti sopstveno Ministarstvo odbrane.


LONDON SE PROTIVI UVOĐENjU SANKCIJA RUSIJI

Velika Britanija se protivi uvođenju trgovinskih ili finansijskih sankcija Rusiji zbog intervencije u Ukrajini, navode danas svetski mediji, pozivajući se na očito zvaničan dokument koji je fotografisan u rukama jednog visokog zvaničnika dok ga je nosio u Dauning strit.

Neimenovani britanski zvaničnik je uslikan juče u trenutku kada je, noseći dokument, išao na sastanak u kancelariju premijera Dejvida Kamerona, preneo je BBC i nekoliko drugih listova.

U zumiranom dokumentu, u kojem su očigledno iznete britanske opcije o ukrajinskoj krizi, navodi se da "Britanija ne bi trebalo da za sada podrži trgovinske sankcije... niti da za Ruse zatvori londonski finansijski centar", prenosi AFP.



OČEKUJE SE OBRAĆANjE PUTINA JAVNOSTI?

Ruski predsednik trebalo bi da se obrati javnosti na temu ukrajinske krize, objavili su na Tviteru izveštači britanskog BBC-a i lista "Gardijan".

Ruski mediji, sa druge strane, zasad nisu objavili ništa o mogućem obraćanju svog predsednika.



GASPROM OD APRILA UKIDA UKRAJINI POPUST NA GAS

Ruska kompanija Gasprom odlučila je da od aprila Ukrajini ukine popust na cenu gasa, izjavio je danas izvršni direktor Gasproma, Aleksej Miler, posle sastanka sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

"U ovim uslovima, kada Ukrajina ne poštuje svoje obaveze niti dogovore koji su postignuti tokom potpisivanja amandmana na ugovor o smanjenju cene ruskog gasa, Gasprom je odlučio da od početka narednog meseca više ne primenjuje taj popust", izjavio je Miler, a prenela ruska novinska agencija Itar-tas.

"Odluka ruskog Gasproma da Ukrajini ukine popust na gas je potpuno zakonita", zaključio je ruski premijer Medvedev.


PUTIN SE OBRAĆA JAVNOSTI

Pratite uživo Putinovo obraćanje javnosti



PUTIN: ZASAD NEMA POTREBE ZA PRIMENOM SILE NA KRIMU

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i naglasio da zasad nema potrebe za primenom sile na Krimu, ali da Rusija zadržava pravo da angažuje vojsku "kao poslednje sredstvo".

Putin je, takođe, na prvoj konferenciji za novinare otkad je Janukovič napustio Kijev, poručio:

"Samo na jedan način se može proceniti ono što se desilo u Kijevu i Ukrajini - to je bilo antiustavno i oružnao preuzimanje vlasti", rekao je Putin u prvom komentaru povodom ukrajinske krize posle svrgavanja Janukoviča, prenele su agencije.

Predsednik Rusije je rekao da je ukrajinski parlament legitiman, ali vršilac dužnosti šefa države nije, i da je jedini legitimni predsednik i dalje Janukovič.

Viktor Janukovič je, prema njegovim rečima, ispunio sve uslove sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i predao svu vlast.

Ukrajinski narod je želeo promene, ali ne smeju se ohrabrivati "nezakonite promene", rekao je Putin. On je poručio da će Rusija pružiti finansijsku podršku ukrajinskom regionu Krimu.

Putin je rekao i da ruska vojna vežba na granici Rusije i Finske nije bila povezana s događajima u Ukrajini i da je bila planirana mesecima unapred, mada nije bila najavljena u javnosti. On je kazao i da je Janukovič pozvao Rusiju da upotrebi vojnu silu za odbranu Ukrajinaca, ali da je Moskva smatrala da je vojno angažovanje moguće samo u "izuzetnim" slučajevima.


KERI DOPUTOVAO U KIJEV

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je danas u Kijev i najavio ekonomski paket i tehničku podršku Ukrajini u znak podrške novoj vladi te države u jeku pojačanih napetosti sa Rusijom. SAD će ponuditi Ukrajini energetsku pomoć vrednu milijardu dolara

Kerijeva poseta Ukrajini dolazi u trenutku kada Vašington i njegovi zapadni saveznici pojačavaju pritisak na Moskvu da povuče svoje vojnike iz Krima ili se suoči sa ekonomskim sankcijama i diplomatskom izolacijom, naveo je Rojters.

Neimenovani visoki zvaničnik američke administracije, koji se obratio novinarima na putu za Kijev, izjavio je da će Obamina administracija raditi sa Kongresom na odobravanju milijardu dolara zajma Ukrajini kako bi se ublažio uticaj predloženih mera Rusije o ukidanju popusta Ukrajini na cenu gasa.


RUBLjA UBRZALA RAST ZA VREME PUTINOVOG OBRAĆANjA

Kurs rublje ubrzao je rast tokom današnjeg obraćanja predsednika Rusije javnosti o situaciji u Ukrajini, pokazali su podaci Moskovske berze.

Do početka Putinove konferencije za medije pad kurseva valuta i dvovalutne korpe prema rublji nije prelazio 30 kopejki, prenele su Ria novosti.

Tokom Putinovog govora kurs dolara koji se formira za naredni dan je pao 38 kopejki, na 36,13 rubalja, a kurs evra 42 kopejke, na 49,75 rubalja. Vrednost dvovalutne korpe (0,55 dolar i 0,45 evro) istovremeno je pala 40 kopejki u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovanja, na 42,26 rubalja.

Putin je na konferenciji za novinare rekao da će Rusija upotrebiti svoje oružane snage u Ukrajini samo u krajnjem slučaju, kao i da će eventualno rešenje o upotrebi oružanih snaga biti u skladu sa međunarodnim propisima.

Ruski predsednik je trenutnu situaciju na finansijskim tržištima okarakterisao kao privremeni fenomen.


AKSENOV: 5.500 UKRAJINSKIH VOJNIKA PROMENILO STRANU

Više od 5.500 pripadnika ukrajinskih vojnih snaga prešlo je na stranu krimskih snaga samoobrane, izjavio je danas za Itar-Tas premijer Krima Sergej Aksenov.

On je dodao da taj proces i dalje traje i da dojučerašnji ukrajinski vojnici daju zakletvu vernosti krimskom narodu.

Aksenov ističe da nove vlasti u Kijevu dosad nisu upućivale nikakve ultimatume njemu kao premijeru Krima.

"Oni me nisu kontaktirali. Nemamo s kim da sarađujemo, njima to ne treba, s obzirom da su zauzeti podelom vlasti, portfelja i novca", izjavio je Aksenov.




MSP: UZDRŽATI SE OD PUTOVANjA U UKRAJINU

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je danas državljanima Srbije da se uzdrže od putovanja u Ukrajinu, a onima koji tamo borave i rade da izbegavaju javne skupove i da budu u kontaktu sa ambasadom Srbije u Kijevu.

Ministarstvo je saopštilo je i da nema informacija o tome da je bilo koji srpski državljanin u toj zemlji izložen opasnosti.

Ambasada Srbije u Kijevu, u dogovoru s predstavnicima Bosne i Herecegovine i Crne Gore, održava redovne kontakte i sa državljanima ovih dveju zemalja, pošto one nemaju diplomatska predstavništva u Ukrajini.


BOGATAŠI IZGUBILI 44 MILIJARDE

Najbogatiji ljudi na planeti izgubili su 44,4 milijardi dolara zbog pada akcija na svetskim berzama u ponedeljak, izazvanog zaoštravanjem političke situacije na Krimu.

Agencija poslovnih vesti Blumberg svakodnevno ažurira podatke Indeksa milijardera, u koji ulazi 300 najbogatijih stanovnika sveta.

Indeks prati kretanje ličnog bogatstva milijardera koji imaju udele u kompanijama čijim se akcijama trguje na berzama.

Ukupni gubici ruskih i ukrajinskih preduzetnika zbog nestabilnosti tržišta dostigli su 12,8 milijardi dolara.

Imovina vlasnika kompanije Novatek, najvećeg nezavisnog ruskog proizvođača gasa, Genadija Timčenka i Leonida Miheljsona smanjena je za samo jedan dan za 3,2 milijarde dolara, preneo je Itar tas.

Gubici vlasnika Novolipeckog metalurškog kombinata Vladimia Lisina dostigli su oko 1,2 milijarde, a većinskog vlasnika Lukoila Vagita Alekperova - 960 miliona dolara.

Najbogatiji preduzetnik Ukrajine Rinat Ahmetov, koji kontroliše grupu Sistem kepital menadžment, za dan je izgubio oko 700 miliona dolara, utvrdio je Indeks milijardera.


HEJG POZVAO NA USPOSTAVLjANjE KONTAKTA VLADA RUSIJE I UKRAJINE

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg pozvao je na uspostavljanje direktnog kontakta između vlada Ukrajine i Rusije, a Moskvu je pozvao da prisustvuje razgovorima u okviru Budimpeštanskog sporazuma sutra u Parizu.


RUSKI AVION LETEO IZNAD TURSKE OBALE CRNOG MORA

Turske vazduhoplovne snage aktivirale su osam borbenih aviona F-16 pošto je jedan ruski izviđački avion leteo paralelom duž turske obale Crnog mora, saopštila je danas turska vojska, u zenitu tenzija između Rusije i Zapada povodom Ukrajine.

Incident se dogodio juče, a ruski avion je ostao u međunarodnom prostoru, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Generalštaba turske vojske, preneo je Rojters.




RUSIJA PRISTALA NA SASTANAK SA NATO

Rusija je pristala da se sutra sastane sa predstavnicima NATO kako bi razgovarali o krizi u Ukrajini, saopštila je šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini.

"Upravo sam obaveštena da je Ruska Federacija pristala na poziv za sutrašnji sastanak Saveta NATO-Rusija", rekla je Mogerini na sastaku komiteta italijanskog parlamenta, a preneo Rojters.


PUTIN: KRIM IMA PRAVO NA SAMOOPREDELjENjE, KAO KOSOVO

Ruski predsednik uporedio je situaciju na Krimu sa onom na Kosovu, rekavši da stanovništvo poluostrva ima pravo na samoopredeljenje, kao što je to prethodno dozvoljeno kosovskim Albancima, ali i u mnogim drugim delovima sveta.

Putin je, na konferenciji za novinare povodom krize u Ukrajini, poručio da Rusija ne namerava da se meša kako bi pripojila Krim, ali je istakao da svi "građani Ukrajine, gde god da žive, treba da imaju ista prava da odluče o sopstvenoj budućnosti", objavljeno je na sajtu ruskog predsednika.

"Koliko mi je poznato to pravo (na samoopredeljenje), potkrepljeno dokumentima UN, niko nije ukinuo", dodao je on.

"Mi nećemo ništa podsticati, samo ljudi koji žive na toj teritoriji imaju pravo da odluče o svojoj budućnosti", zaključio je ruski predsednik.


BELA KUĆA OBEĆALA POMOĆ UKRAJINI

Bela kuća je obećala u današnjem saopštenju da će pomoći da Ukrajina bude "u dovoljnoj meri finansirana" kako bi obnovila stabilnost i ekonomski rast.


LAVROV SA EŠTONOVOM U MADRIDU

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov sastaće se danas u Madridu sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Ketrin Ešton, izjavio je stalni predsetavnik Rusije u EU Vladimir Čižov, javio je je Itar Tas s.


UKRAJINA TRAŽI IZRUČENjE JANUKOVIČA

Šef Ukrajinske službe bezbednosti Valentin Nalivaičenko zatražio je danas od Rusije da Ukrajini izruči Viktora Janukoviča, javio je Itar Tas s.


I EU NUDI POMOĆ UKRAJINI

Evropska komisija će sutra ponuditi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od preko milijardu evra.

Prema njegovim rečima, ovaj samit je zakazan da bi se usvojile mere pomoći za Ukrajinu koja prolazi kroz finansijsku krizu uzrokovanu višemesečnim političkim nemirima, preneo je Frans pres.


JACENjUK: POČELE KONSULTACIJE NA NIVOU MINISTARA

Ukrajinska i ruska vlada počele su kontakte na visokom nivou o krizi u Ukrajini, izjavio je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

"Konsultacije su počele na nivou ministara", rekao je Jacenjuk novinarima, ne navodeći druge detalje.


KIJEV OČEKUJE POMOĆ OD UN

Predsedavajući ukrajinske Vrhovne rade Aleksandar Turčinov izrazio je danas na sastanku sa zamenikom generalnog sekretara UN Janom Elijasonom nadu da će UN pomoći da se reši teška situacija u Ukrajini.


PUTIN I SJI RAZGOVARALI O UKRAJINI

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Sji Đinping, danas su tokom telefonskog razgovora izrazili nadu da će mere koje je preduzelo rusko rukovodstvo pomoći u smanjenju socialno-političke tenzije i obezbediti sigurnost ruskojezičnih građana na Krimu i u istočnim regionima Ukrajine, saopštila je pres služba Kremlja.

Prema navodima pres službe, dvojica lidera su tokom razgovora iznela bliske stavove, preneo je Itar - Tas s.


PUTIN PRETIO NOVINARKI: SA VAMA ĆU DA PORAZGOVARAM NASAMO

Iako se činilo da je vladimir Putin dobro raspoložen, na konferenciji za novinare koja se emitovala uživo, opušteno jer zapisao nekoliko pitanja na koja je odgovori. Više o tome pročitajte OVDE.

SASTANAK DELEGATA KRIMA I RUSKE DUME

Delegacija vrhovnog sveta Krima sastaće se u petak u Moskvi sa predstavnicima Dume.

RUSKI BRODOVI PROŠLI KROZ BOSFOR

Dva ruska ratna broda otplovila su danas u Crno more prošavši kroz Bosfor, javili su danas turski mediji.

Agencija Anadolija navela je da je reč o brodovima "Saratov" i "Jamal", koji su prošli kroz Istanbul ploveći Bosforskim moreuzom, prenela je agencija AFP.

Turski vojni izvori saopštili su da je juče jedan špijunski ruski avion nadletao nad njihovim delom obale Crnog mora, dok je američka ambasadorka u UN Samanta Pauer istakla da su ruski vojni avioni juče povredili turski vazdušni proctor.


OBAMA: PUTINOVA AGRESIJA NIJE ZNAK SNAGE RUSIJE

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama izjavio je danas da agresija ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu nije znak snage Rusije, već odraz duboke zabrinutosti ruskih suseda zbog mešanja Moskve.

Kako je javio Rojters, u obraćanju novinarima, Obama je ismejao Putinove razloge za slanje ruske vojske na Krim.


KERI OSUDIO RUSKI "AKT AGRESIJE" U UKRAJINI

Američki državni sekretar Džon Keri koji je danas doputovao u Kijev, osudio je ruski "akt agresije" u Ukrajini i ponovio zalaganje Vašingtona za očuvanje teritorijalnog integriteta bivše sovjetske države.

"SAD reafirmišu zalaganje za očuvanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. U skladu s međunarodnim zakonom, mi osuđujemo akt agresije Ruske Federacije", rekao je Keri .


PREDSEDNIK PARLAMENTA: REFERENDUM NA KRIMU 30. MARTA

Referendum o statusu Krima biće održan 30. marta, kao što je i planirano, saopštio je danas predsednik parlamenta Autonomne Republike Krim Vladimir Konstantinov.

Datum referenduma neće biti promenjen, rekao je on i dodao da raniji datum održavanja referenduma nije moguć zbog problema vezanih za organizaciju, prenela je ruska agencija Itar - Tas s.


RASMUSEN: SOLIDARNO OKO UKRAJINE

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas posle sastanka ambasadora zemalja članica Alijanse da se saveznici solidarno i zajedno suočavaju sa krizom u Ukrajini.

Rasmusen je nagovestio da će NATO intenzivirati razmatranja kako ukrajinska kriza utiče na bezbednost saveza, dok je njegov portparol potvrdio da će sutra biti održan sastanak sa ruskim ambasadorom u sedištu Severnoatlantskog vojnog saveza u Briselu, prenela je agencija AFP.


SANTOŠ: KRITIKOVALA RUSIJU ZA KRŠENjE HELSINŠKOG AKTA

Predsednica Komiteta za demokratiju Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Izabel Santoš, kritikovala je danas Rusiju za "kršenje nekoliko odredaba Helsinškog završnog akta" prilikom nedavnih akcija Rusije povodom Ukrajine i pozvala predstavnike OEBS da razmotre implikacije.

LUKAŠEVIĆ: UZVRATIĆEMO SANKCIJAMA

Moskva će na eventualne sankcije Vašingtona odgovoriti istom merom, saopštio je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

"Moraćemo da odgovorimo. Kao i uvek u takvim situacijama koje su izazvane ishitrenim i neodgovornim radnjama, naglašavamo da to nije naš izbor", rekao je Lukaševič, prenela je agencija Rojters.


ZAPADNIM KOMPANIJAMA TREBA RUSKA NAFTA

Kada "energetski car pokaže zube" predstavnici zapadnih vlada strahuju za sudbinu njihovih preduzeća i nabavke energenata, dok tržišta reagaju na prve zvuke ruskih čizmi rastom cena nafte, piše danas francuski list Mond.

Cena barela nafte je na njujorškoj i londonskoj berzi juče skočila na dva dolara dok je gas u više delova Evrope poskupeo dva odsto.


DRŽAVE EU BLOKIRAJU IMOVINU 18 UKRAJINACA

Vlade država članica Evropske unije postigle su preliminarni sporazum o zamrzavanju imovine 18 Ukrajinaca po zahtevu samoproklamovane vlade u Kijevu zbog navodne pronevere državnih fondova.  Slične poteze već su sprovele vlade Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna.


GRAĐANI U SIMFEROPOLjU ŽELE REFERENDUM O NEZAVISNOSTI

Proruski građani Krima večeras su na mitingu u Simferopolju, administrativnom centru te ukrajinske autonomne republike, zatražili da se na referendumu krajem marta izjasne o nezavisnosti te teritorije, a ne o većoj autonomiji u okviru Ukrajine.

Građani Simferopolja objasnili su da su protiv nove vlade u Kijevu, ne iz nacionalističkih razloga, već zato što žele red i stabilnost.

"U Ukrajini je vlast preuzela hunta. Mi nismo za stari režim, ali ne zelimo da podržimo vladu koja okreće leđa Rusiji", rekla je jedna žiteljka Krima.

Referendum o statusu Krima biće održan 30. marta, kao što je i planirano, saopštio je danas predsednik parlamenta Autonomne Republike Krim Vladimir Konstantinov.


RUSIJA ISPROBALA NOVI INTERKONTINENTALNI PROJEKTIL

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da je u regionu Astrahana vojska izvela probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete iz sistema Topolj.

Zbog situaciji u Ukrajini ili je to bilo redovno testiranje, pročitajte OVDE




SASTANAK KOMANDANATA RUSKE I UKRAJINSKE FLOTE

Komandant Crnomorske flote vice-admiral Aleksadr Vitko i prvi čovek Sevastopolja Aleksej Čali susreli su se večeras u komandi RM Ukrajine sa komandantom ukrajinske flote kontra-admirlalom Sergejom Gajdukom.

Čali je nešto ranije izjavio da je za sredu planiran susret sa članovima porodica jedinica ukrajinske vojske koje i daljenalaze na Krimu.


POSADA UKRAJINSKE FREGATE PRIJAVILA POKUŠAJ ZAUZIMANjA PLOVILA

Posada komndnog broda ukrajinske ratne mornarice prijavila je da su nepoznati naoružani ljudi pokušali da zauzmu ovo plovilo. Fregata Slavutič nalazi se blokirana u luci u Sevastopolju.

UKRAJINA PRIHVATA PREGOVORE

Poslanici Vrhovne rade Ukrajine dogovorili su se, posle sastanka sa predstavnicima krimskog parlamenta, da se formira radna grupa za pripremu izmena Ustava Krima, rekao je za Glas Rusije poslanik Partije regiona Nestor Šufrič. Prema njegovim rečima, predstavnici Krima su u razgovoru izneli pitanja koja su u ovom trenutku aktuelna, ali Šufrič nije precizirao o kojim pitanjima je reč.




OEBS ŠALjE MISIJU U UKRAJINU

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) prihvatila je zahtev Ukrajine da u tu zemlju pošalje vojnu posmatračku misiju. Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država u OEBS Danijel Ber rekao je da je na današnjem sastanku u Beču 15 članica te organizacije, uključujući SAD, prihvatilo da učestvuje u misiji, prenosi Asošijeted pres. Prema njegovim rečima, članovi misije otputovaće za Kijev već u sredu, a cilj je poseta Krimu.


VIŠE OD 1.000 DEMONSTRANATA NA ULICAMA DONjECKA

Više od 1.000 demonstranata, noseći ukrajinske zastave, izašlo je danas na ulice Donjecka, u istočnoj Ukrajini, prvi put nadmašivši broj proruske omladine koja je zauzela zgradu gradske vlade na kojoj se vijori ruska zastava. Noseći transparente sa sloganima kao što je "ja sam Rus, ne treba mi zaštita", demonstranti su prošetali blizu okupirane zgrade vlade, ali su ostali na dovoljnoj udaljenosti da izbegnu sukobe sa proruskom omladinom koja se i dalje nalazi u zgradi.


UKRAJINKA RUSLANA DOBILA AMERIČKU NAGRADU ZA HRABROST

Ukrajinska pop zvezda Ruslana, pobednica Evrovizije koja je mesecima pevala proevropskim demonstrantima u Kijevu, jedna je od 10 žena koje su SAD danas nagradile za hrabrost.

"Veoma je važno što sam ovde kao predstavnik svoje zemlje", rekla je Ruslana Ližičko za AFP nakon što joj je američka prva dama Mišel Obama uručila Međunarodarodnu nagradu za hrabrost žena za 2014.

"Mi se borimo protiv diktature i sada možemo da vidimo lice ove diktature. Žao mi je, ali to je Putin", rekla je pevačica na englskom, stiskajući plavo-žutu ukrajinsku zastavu za koju je rekla da je njena "srećna amajlija".

Mišel Obama je odala priznanje 10 aktivistiknja izabranih za ovogodišnju nagradu za hrabrost, rekavši da dobitnice treba da budu inspiracija ženama svuda u svetu.


BBC: PVO BAZA U EVPATORIJU ODBIJA POSLUŠNOST KRIMU

Kako javlja BBC jedna raketna baza odbila poslušnost pro-ruskim vlastima Krima. Iako je Glas Rusije javio da su se tri puka vazdušne odbrane na Krimu stavila na stranu lokalnih vlasti. Bi-Bi-Si ističe slučaj komandanta baze u gradu Evpatori na zapadu Krima, Andreja Matvienka koji je ostao veran ukrajinskim vlastima. U gradovima Evpatori, Feodosia i Fiolenta, gde su smeštene raketne baze, služi više od 700 vojnika i oficira.


UKRAJINSKI BEZBEDNjACI POKUŠALI DA UHAPSE JANUKOVIČA

Posle smene vlasti u Kijevu saradnici službe bezbednosti Ukrajine (SBU) su pokušali da uhapse Viktora Janukoviča, ali su ga izgubili u Sevastopolju. To je saopštio novi rukovodilac SBU Valentin Nalivajčenko.


RUMUNIJA UPOZORAVA KIJEV NA EVROPSKE STANDARDE

Trenutno rumunska manjina nije uvučena u konflikt. Problem se sastoji u vraćanju prava na korišćenje rumunskog jezika, zato što će Ukrajina moći da sačuva svoju celovitost samo ukoliko nacionalne manjine budu uživale odgovarajuće poštovanje od strane vlasti. Ruska etnička manjina takođe treba da ima prava da govori na svom maternjem jeziku,“ – izjavio je Basesku.


KANADA SUSPENDOVALA VOJNE VEŽžBE SA RUSIJOM ZBOG UKRAJINE

Kandski premijer Stiven Harper danas je naložio suspenziju zajedničkih vojnih vežbi sa Rusijom zbog intervencije ruskih snaga na Krimu koji je ukrajinski region.

To se odnosi na godišnje vojne vežbe u kojima su prošle godine bombarderi Rusije, Kanade i SAD presretali oteti komercijalni avion.

U toj simulaciji su učestvovali ruski "tupoljev", A-50 "berijev" i "suhoj", kao i američki AVAKS i kanadski CF-18 "stršljen".


KAZNA ZAPADA NEMA VIŠE G8?

Sedam najrazvijenijih država sveta razmatra održavanje Samita bez Rusije, rekao je kanadski premijer Stiven Harper, koji je o tome rzgovarao sa Obamom. Smanjivanje G8 na G7 smatra se jednom od mogućih kaznenih mera Zapada protiv Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (231)

ffggood

04.03.2014. 09:31

vracaju se bacuske u vojne baze?? ma neeee?? nemoguce>> hehe..pa gde ste bre lazni patriote i gastarbajteri sada? US Army i US Air force su zapretili i gotovo sa rusima,,,,,sad naravno ocekujem odgovore,,probudi se,spavas,gde ti zivis,,,i ostale lazne izjave nasih prorusa gastarbajtera sa zapada na ovom blogu,,,Srbija ide pravim putem EU i NATO!

O6PA3

04.03.2014. 10:04

@ffggood - Meni deluje kao da si srećan što Ameri kada krenu na jednu suverenu državu, gaze je do kraja, dok ne isisaju sve ono što im može biti od koristi, ostavljajući je u največoj bedi. Dok rusi nisu ništa ni počeli, a i ako jesu, možda su se dozvali zdravom razumu. Želim tebi i takvima da još malo okuse zapadnjačke demokratije, ništa drugo.

naranca

04.03.2014. 10:44

@ffggood - @ffgood Ne samo sto su se povukli nego i nude svoje zene kao znak strahopostovanja prema vama.

Јабре

04.03.2014. 11:09

@ffggood - Колики ти је интелигенцијски коефициент ? Кладим се да је негативан, Руси су завршили војну вежбу у Русији јадо.

Mis_Pigi

04.03.2014. 09:35

сад ће повлачење америчких трупа из Авганистана ићи преко Јапана и Пацифика ... хе, хе

Ocekivano

04.03.2014. 09:37

Putin se utronjao, malo napalio svoj narod I serbske rusofile, I pokrio se usima. Shvatio je da mu je bolje da uziva sa balerinama dok pijucka sampanjac na svojoj jahti. Rublja juce osetno pala, morali ruje da prodaju zlato, da im ne krahira ekonomija. Hteli bi da se prave vazni, a vecina naroda im grca u bedi.

djura cvorovic

04.03.2014. 09:57

@Ocekivano - da si malo pazljivije citao tekst i da si malcice bistriji video bi da se povlaci vojska koja je bila na ranije planiranoj vojnoj vezbi inace na teritoriji ruske federacije,nikakve veze sa ukrajnom nisu imali

zekapeka

04.03.2014. 10:31

@Ocekivano - Neka ga, Djuro. Pusti babu da snije sto joj milo. Rusofobi su prilicno patili zadnjih par dana, sad traze svaku poluvest da se "necemu" raduju. Ne razumeju da Rusija nema izbor vec mora da zaustavi sve. Vasington i Brisel shvatili, ali par ljudi odozgo nisu. @Ocekivano @M(L)atijaBG, jeste, povukli se rusi.

gula

04.03.2014. 10:53

@Ocekivano - Rusima se zurilo malo,to jesu planirali kako da grabe nesto bas kao nekad Srbija.Ali kad ulazis u takve avanture prvo treba da obezbedis izlaz kao pobednik ane obrukan,ponizen i kaznjen.

Goran

04.03.2014. 11:01

@Ocekivano - A ti stvarno veruješ u te priče? Ljudi! Okrenimo se realnosti ma koliko nam to bilo teško. EU je naša sudbina, a ne Rusija koja nam po najgorim mogućim uslovima nudi gasovod, mnogo gorim nego što su Hrvati dobili. Putin je prodao oružje Hrvatima u akciji oluja. Svo to oružje koje je korišćeno je rusko.

naranca

04.03.2014. 12:03

@Ocekivano - @goran Putin je dosao na vlast 2001.A EU zatvara hrvatske gasovode kao znak solidarnosti sa Bokserom.

DRASEN

04.03.2014. 09:41

Победник је онај ко је сачувао живу главу. Сада ће Мајдановци проглашавати победу, Руси бити у приправности, пат позиција, преговори, посматрачи, Контакт група која је потпуно украјинска , стратегија крени-стани као у СФРЈ.

naranca

04.03.2014. 10:41

@DRASEN - @drasen Majdanovci juce od zapada trazili ekonomsku pomoc.Znate sta su im rekli?NEMA oskuacija.

Car Radovan

04.03.2014. 10:03

@Demokrata - EU! - Teško će ovoga puta Obama i EU da sprovedu "demokratiju"...ničija nije gorela do zore!

Kosta Lesic

04.03.2014. 10:09

@Demokrata - EU! - Bravo! I ime si odlicno izabrao ide uz komentar idealno. Ali tvrd je orah vocka cudnovata .................

GALEB BIJELI

04.03.2014. 10:26

@Demokrata - EU! - CAR RADOVAN- tako je care! Nadam se da niste lažni car,kao npr. ŠĆEPAN MALI.Jer- i Vi znate kao i ja da nema demokracije do ruske-najšira na Svijetu!

zekapeka

04.03.2014. 10:28

@Demokrata - EU! - Bravo radovane majka ga rodila, demokrata u srcu i dusi. Pravi Obamin sledbenik, Obama koji je dobio Nobela za mir, pa eto vidim i ti miris.

naranca

04.03.2014. 10:39

@Demokrata - EU! - @demoeu Trebalo bi Obama da objavi rat EU i da resi problem zla ali i da eliminise jednog opasnog kapitalistickog konkurenta(To se radi u kapitalizmu.Znate)

Demokrata- SRB

04.03.2014. 10:44

@Demokrata - EU! - Demokrato, Ukrajina nije u EU tako da demokratska prava EU nisu ugrožena , ukoliko tamo ima bilo kakve demokratije jer se sve radi kako mama Merkel kaže.

Srbenda

04.03.2014. 11:08

@Demokrata - EU! - Bil ti da onda ides i dobrovoljno da ratujes u redovima americke vojske?

naranca

04.03.2014. 12:19

@Demokrata - EU! - @galbbjeli Ej bok Galebe kak si kaj?Ova demokracija kakva vlada svuda po svijetu je samo nacin odabiranja predstavnika za Parlament.A politicko ekonomska baza je kapitalizam.Tj Imperijalizam.Kako koja zamlja ojaca ili se ujedini:).Pocinje da grize okolo.Ni Rusija nije izuzetak.A glavna odlika imperijalizma je rat rat rat.Tako da ne izgleda bas najbolje.

naranca

04.03.2014. 12:25

@Demokrata - EU! - @demokratasrb Ma Klickove demokrate same uspostavljaju LJ.P.Stapovima ciglama,kamenjem,pistoljima,lancima........

Gojko

04.03.2014. 09:56

Sa Gugl mape izbrojao sam na ovom Sevasopoljskom aerodromu pokraj reke Belbek 50 aviona MIG-29,a sta ima u dvadesetak kaponira ne zna se.Odavde se kontrolise celo Crno more.

Markoo

04.03.2014. 10:21

@MatijaBeograd - E jadni Rusi... Pricao sa drugom u nedelju i rekoh, da vidimo sad Ruska j@j@ oce li da maznu pola Ukraine (Donjeck, Karkov, Odesa ...) i da odvoje istocno/juzni dio i spoje sa Rusijom!? Nije me drug razumio, ja mu reko, neka vidicemo imaju li ih!? (j@..) A Krim!? Pa to je vazda injihovo bilo, neznam zasto su ga i poklonili poslje drugog svjeckog? Ali svakako oni imaju Sevastopol (potpisan ugovor) da koriste luku jos dugo, za razmjenu za jeftiniji gas. Ali zato juce batice pukle dionice za 11%

zekapeka

04.03.2014. 10:27

@MatijaBeograd - pokusavas da ostavis utisak nekog ko malo vise razume, a ovde jedan povetarac tumacis kao povlacenje. veruj, nije rusija tvrdoglava i ne igra igru, vec je nato previse blizu tako da sa ruske strane nema belfiranja. mada, ako stvarno verujes da se povlace onda dobro, enjoy your happiness.

Јабре

04.03.2014. 11:07

@MatijaBeograd - Вежба се је завршила, Кина блокирала јапанску морнарицу код спорних острва, С. Кореја испалила ракете у море према Јапану, и Руска претња петродолару значи крај западног мешања. Неће бити рата само лупање политичара, Украјинци неће да се одазову на мобилизацију само 10% је добило позив а трећина се одазвала и већина њих само зато што морају по закону. А фашисти који држе раду као таоце ће или бити отерани или побијени од Украјинаца.

Markoo

04.03.2014. 11:17

@MatijaBeograd - Markoo, nastavak: Danas Ameri presjekli vojnu saranju, od ultimatuma nista... Umjesto da su ih posamarali doa sada vec! I ove druge gradove spojili sa pokrainom Krim, gradove kao Odesa, Mikolajv, Donjeck) i da shatro drze oni red dok se tu ne naprave novi izbori, odma referendum neki ocjepljenje i sve cool. Nego bili su oni i prvi u Pristini zauzeli aerodrom. Sto nisu ostali???? Da su ostali na Kosovu, nebi se Siptari tako lako odvojili!

Zbogom Juzni Tok

04.03.2014. 10:13

Pogledajte snimke iz Moske, i St. Peterburga ispred rsukih banaka. Ljudi se tuju da bi podigli dolare i eure. Centralna banka Rusije i komercijalne banke ostale bez eura i dolara jutros do 10 sat. Bravo Putine. Bravo Srbi koji ga podrzavate. Jedini u svijetu.

Zbogom Juzni Tok

04.03.2014. 10:31

@Zbogom Juzni Tok - Rezultati Putina: Euro nestaje jako brzo, u deset moskovskih banaka pokraj metroa Pervomajskaja, Taganskaja nisam uspio naći euro ni za 55 rubalja – kazao je student Otar Berov. Ilegalne mjenjačnice prodaju euro za 60 rubalja (10,3 kune). Pala je većina ruskih dionica: Gazpromova dionica pala je 6,4%, dionica Gazpromnjefta 5,3%, Lukoila 4,7%, Novateka 2,7% , Norilsk Nikela 3,5%, Rosnefta 4,1%, Rostelecoma 9%, Surguta 3,8%.

naranca

04.03.2014. 10:37

@Zbogom Juzni Tok - @zbjt To nisam video ali sam video da vratolomno padaju akcije(ili dionice kako vi kazete) po svim zapadnim Berzama(burzama)/Bravo Obama.

Mihailo Krunić

04.03.2014. 10:43

@Zbogom Juzni Tok - Ja pročitak na nekim portalima, da su to bili hitci upozorenja vojsci Ukrajine, i da su predviđene vone vežbe vojske Rusije, zavrđene, ali ostaju u pripravnosti. Đto se tiće južnog toka, na tvoju žalost, on će da se radi ubrzanije.

milan

04.03.2014. 10:47

@Zbogom Juzni Tok - verovatno mislis na zapadni svet,koji je do sada izvrsio invaziju na jedno 6 drzava zbog ciste pohlepe i novca,a koji osudjuje rusiju zbog zastite svog naroda,svet koji veoma brzo gubi znacaj u svetu,njihova dominacija trenutno je cista lazna hegemonija,oni su lesinari koji napadaju slabe drzave,al zato prezaju od bilo koje drzave koja moze da im uzvrati u nos malo jace kao iran ili severna koreja,zapad truli iznutra moralno ekonomski demografski i u svakom smislu,njihov kraj je blizu...

Citaj malo tekst

04.03.2014. 11:02

@Zbogom Juzni Tok - ˝Ukoliko Sjedinjene Američke Države nametnu sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Moskva bi mogla biti primorana da odbaci dolar kao rezervnu valutu i da odbije otplatu kredita američkim bankama, rekao je danas savetnik Kremlja Sergej Glazijev.˝ A narod ko narod kad cuje nesto trci pred rudu..

Gruja

04.03.2014. 11:08

@Zbogom Juzni Tok - To nije istina sto pises!!!!!! Sada sam bio na sajtu londonske berze i Gazprom i Novatek akcije su bas danas skocile! Ko mi ne veruje neka pogleda sam i uverise u to!

Cale

04.03.2014. 12:19

@Zbogom Juzni Tok - Miko imas li ti neke svoje novine i portale pa tamo komentarisi i propagiraj,ili i dalje mislis da je neko toliko lud i glup da vasu propagandu nasledjenu od Gebelsa prihvati,u svakom slucaju samo dokazujes ukoga verujes i ciju si narav nasledio ili nasledili svi vi u hrvatskoj

miki90

04.03.2014. 10:26

Neki moji zemljaci vole da se pravi glupi i naivni pa pričaju kako se Rusija povlači,kako joj ekonomija propada itd. Ali dobro znaju šta sledi, ako Rusija, a i Kina odbyce dolar... Odose Amerikanci u propast...

Zbogom Juzni Tok

04.03.2014. 10:30

Poznati ruski ekonomist Sergej Aleksašenko kaže da politička kriza između Rusije i Ukrajine ima kratkoročni i dugoročni učinak. Kratkoročni učinak je vrlo očit: Rusi trebaju očekivati ​​kolaps rubalja na deviznom tržištu. Bravo Putine. Samo naprijed.

naranca

04.03.2014. 12:32

@Zbogom Juzni Tok - @zbgjt A jos poznatiji americki ekonomist Nikolaj Dolgokurov je napravio plan za unistenje Ruske privrede."Prodavacemo im Levis traperice(farmerke) po 100 rubalja svaka.I tako ce mo ih totalno osiromasiti."

GasterbaYter

04.03.2014. 10:31

Nema vise gasterbajtera.Ko je kvalitetan i ima sta da ponudi dobije radnu dozvolu pa drzavljanstvo.Niko se ne vraca u srbiju kada postane drzavljanin neke zapadne drzave.Inace,Ruse na zapadu ne vole.Puni su predrasuda prema njima.Ne vole ih ali ih jako postuju a i plase ih se.Znaju da su mocni.I sad su Rusi to dokazali.Ono su postavili sebi neki zadatak i ispunili ga.Tacka.A vi sto nemate sta da ponudite sedite u nekom sljiviku i cekajte da vam nato i zapad pomognu.

Tikov

04.03.2014. 10:36

SAD žele samo što više izolirati Rusiju ali i pokvariti biznis EU-RU. Razmena robe izmedju SAD i Rusije je oko 30 a izmedju EU i Rusije oko 400 miliarde evra teška. I inicijativa SAD o slobodnoj trgovini posle dugo godina opstrukcije izmedju SAD i EU nišani na to da EU što dalje drži od Rusije i što bliže uz SAD. Postoji veliki bojaz da se EU iz ekonomskog interesa emancipira a Rusija dalje demokratski transformiše što bi ugrozilo planove razbiti Rusiju i prevladati Sibirijom puno sirovina.

naranca

04.03.2014. 10:47

Pa cekaj nece biti NATO intervencije? Milos andjeo ili djavo ,zaboravio sam sta bese???Sad se nadamo u ekonomiju?Ha ha ha .U stvari ovo je odlicno za Srbe!

Nije nego

04.03.2014. 10:52

Naredio je povlacenje onima koji su izvodili vezbe na Ruskoj teritoriji. Nema potrebe, za sada, za njihovim angazovanjem jer ne postoji nikakav otpor, amera i zapadne podrske u vojnom smislu ni od korova! Zavukli se u mishije rupe i prete. Velika Britanija nece podrzati cak ni ekonomske sankcije protiv Rusa. Smesni su ovi koji komentarisu sve misle da je Putin naredio povlacenje sa Krima. Malo morgen. Hahaha. Oni koji su vec tamo dovoljni su da obave posao. Rezerva na granici u slucaju potrebe.

Demokrata- SRB

04.03.2014. 10:53

Čitam komentare i ne mogu da se ne nasmejem ovim "prozapadnim demokratama" koji ne mogu da skontaju da se Rusi ne povlače sa Krima već da se vraćaju u baze vojnici koji su bili na vežbama na teritoriji Rusije. Mislim, ako ste toliko zaslepljeni i oduševljeni američkom demokratijom koju oni seju po Avganistanu, Libiji,Iraku, Kosovu...valjda znate da čitate!? Ili ne možete baš sve da skontate?

Goran

04.03.2014. 10:55

Putin je dokazao,opet,da je politicki genije,a zapadnjaci da nemaju ni mudrosti,ni morala,ni hrabrosti. A za ove koji kazu da 'ceo svet' kritikuje Rusiju,pa dragi moji nije 25 zemalja zapada ceo svet,ne,ne... Po svetskim medijima se u ogromnoj vecini podrazavaju Rusi,pratite malo.. Kako bi zapadni mediji likovali da je doslo do krvoprolica,ali nije jer Rusi imaju ljudske i vojnicke casti, za razliku od amera koji gde god odu siluju,tuku narod,kradu ekonomske resurse.. Svaka cast Rusiji na svemu.

MatijaBeograd

04.03.2014. 11:28

@Goran - Nemas pojma....Rusija je sama i nemocna jer EU i Amerika,a uz njih Australija,Japan i Kanada,uvek ce predstavljati ekonomsku moc kojoj Rusi nikad nece moci parirati...sem toga Rusi protiv sebe imaju sav muslimanski svet.Uz Zapad je i mocna Turska.Ruski maksimum je izivljavanje na Krimu i Gruziji,cim bi presli dalje ,"crkli bi".Ruske casti...ocito ne znas kako su se nekad izivljavali kroz istocni blok,agresija na Afganistan,ubijanje sopstvenog naroda pod izgovorima izdaje...

zoks

04.03.2014. 13:25

@Goran - Matija,Rusi nemaju potrebu da idu dalje,nego dolaze "musterije"kod njih same!Kao uvek do sada!Rusija ne pljacka ni jednu muslimansku zemlju,za razliku od tvojih gazda,divljih amerikanosa, ispod cijeg repa si se zavukao!

Mile

04.03.2014. 13:46

@Goran - Opet ti Zoks sa svojim komentarima.Vrati se Srbij, a ne pobegao si i sada po obicaju pametujes.

Rade

04.03.2014. 15:25

@Goran - Matija, zapad nije ceo svet, to je samo jedan mali deo sveta. Sve drzave zapada mogu da stanu u jednu Rusiju i da ostane mesta. Takodje ceo muslimanski svet nisu dve monarhije Saudijska Arabija i Katar (da ne kazem dva korumpirana autokratska vladara koji rade sta im kazu gazde da bi ostali na vlasti), nego i Irak, Iran, Sirija, Liban. Rusija se ucenama ne bavi, ona ne napada suverene muslimanske zemlje i zato nema razloga da se plazi njihove odmazde. Onaj ko se maca lati od maca i gine.

Sandzak

04.03.2014. 15:33

@Goran - Krim ima pravo na samoopredeljenje kao i Kosovo. Ovo je dokaz od gospodina Putina, Kosovo Republika!! E moj Zoks, kleo si se u Putina, a on priznaje pravo na samopredeljenje kosovskih Albanaca

PUSA IZ KANLIDŽE !

04.03.2014. 16:55

@Goran - Otimačina Kosova bombardovanjem nije samoopredeljenje već agresija i sececija na "neodređeno vreme"(1389-1912). Da ne bi možda i ti želeo samoopredelenje naroda Raške (svojevremeno zvanog novopazarski sandžak -yenipazarsanjak. Albanci su se opredelili da proterivanjem, zulumima, ubijanjem i proterivanjem očiste Srbe sa Kosova i da stvore tzv. Državu na zločinu, pljački i nevinoj krvi. To nije pravo i pravda i to kaže Putin - ako važi po vašim ciničkim zakonima neka bude pravda i za Krim !

Goran5

05.03.2014. 02:03

@Goran - Matija, tvoj maksimum je iživljavanje na ovom forumu. Kažeš da se Rusija nekad nad nekim iživljavla, a EU i Amerika to rade sada u Libiji, Avganistanu, Siriji,Egiptu, Iraku.Da ne pominjem Indijance.

Goran5

05.03.2014. 02:07

@Goran - Sandzak, ideja zapadnih zlotvora je da je Kosovo poseban slučaj, a šta će biti kada separatisti širom sveta vide da to nije tako, i da i drugi mogu da se odcepe?Raspašće se pola evropskih država.

Tikov

04.03.2014. 10:56

Praktično je situacija da Rusi ne samo što su Ukrajini ponudili daleko bolje kondicije, što je SAD, nezaboravljen skandal o telefonskoj izjavi "Fuck the EU", uznemirilo, nego i uz razvoj trgovine dvoje giganta EU i Rusije Rusi nude i EU daleko isplatljiviji biznis i izlaz iz krize Made in Japan, UK and USA. Eskalacija i oružani prevrt u Ukrajini su iz ugla SAD sasvim dobrodošli i zadovoljili su sve nebitnijeg prezaduženog dosadašnjeg partnera EU koji neprekidno traži sankcije protiv Rusije.

Zika

04.03.2014. 11:16

@Tikov - Jadni Ruski narod! Umesto da Putin obezbedi hleb I kajmak svom narodu, on osvaja tudje teritorije.

naranca

04.03.2014. 12:37

@Tikov - @zika Amerikanci upravo imaju to (hleb i kajmak) .Ne bas svaki dan.Ali imaju.

Tamara

04.03.2014. 13:00

@Tikov - Za Ruse će "hleba i kajmaka" uvijek biti dovoljno, velika je to zemlja, sada još veća. Glupo poklonjeni teritorij za koji su generacije Rusa stoljećima krvarile, sad se vraća natrag. Ima toga još, ali ne znamo gdje će se stati.

Аааааахахахахаха!!!

04.03.2014. 13:16

@Tikov - @ Sika - Јадан ти! За твоју информацију, у Русији се нпр. кавијар продаје у свакој продавници и прилично је доступан огромној већини становништва; из простог разлога што је Русија један од највећих произвођача и извозника кавијара у свету. За разлику од нпр. тог твог кајмака у рецимо САД... Осим тога, ни географија ти очигледно није баш јача страна. Уместо што дангубиш и брукаш се по нету - књигу у шаке!

Zbogom Juzni Tok

04.03.2014. 11:08

Najljepse je kako je Putin "potrosio" Janukovica. Prvo ga natjerao da napise pismo u kome moli da Rusija napadne i okupira njegovu zemlju (Quisling, Peten, Nedic....). A onda povukao trupe u vojarne. Tako zavrsavaju ruski "prijatelji". Podsjeti me na Srbe 1999.

rasputin

04.03.2014. 11:12

Nije mi jasan onaj sto se potpisuje sa "zbogom juzni tok",ti mislis da Rusi nisu predvideli sta ce biti i da ce prvi udar biti na Rusku ekonomiju ali najvise stete ce imati Evropa cija se industrija bazira na 90-to procentnu zavisnost od Ruskog gasa..Ti mislis da ratovi traju 5 dana i gotovo,bice uspona i padova,zrtve su neminovne kao u sahu,ne uzimas u obzir da je Kina juce podrzala Rusiju u SB a americke finansije pucaju ako Kina prosledi Ruske evro-obveznice Americi na naplatu

Zbogom Juzni Tok

04.03.2014. 12:04

@rasputin - Kina nije podrzala Rusiju jer stiti svoje interes i investicije u SAD, kao i svoju burzu. Razmjena Kine sa SAD i EU je nekolko stotina puta veca nego sa tehnoloski zaostalom Rusijom. Citaj i prati novac, ako ne znas jezike.

vik

04.03.2014. 14:18

@rasputin - To ne znaci da ne podrzavaju Rusiju. Interes izmedju Kine i zapada je obostran i tesko da ce se i jedni i drugi u to upustati bez nekog sv. rata. Kinu su probali da pritisnu sa Nobelovom nagradom za mir kineskom disidentu. Kinezi su onda lepo uveli sankcije Norveskoj na uvoz. Norveske firme sa izvozom u Kinu su htele da razbiju Jaglanda (Nobelov komitet). Sada Norveska svaki cas salje neke delegacije i svog princa u Kinu ne bi li ih omeksali ali tamo niko nece da ih primi na visokom nivou.

Јабре

04.03.2014. 11:13

Чим је Русија запретила петродолару а Кина их подржала то значи крај сваког реалног супростављања запада. Политичарима на западу који лажу свој народ а којима верују неки наши јадници овде ко Матија и његови хрватски пријатељу, су важне само паре неће да изгубе они своје милионе за Украјину не би ни за Пољску да је нападну Руси сутра.

gavra75

04.03.2014. 11:14

Ovako smo mi ostali bez Kosova... Rusi stite svoje interese kao sto su i oni (NATO i EU) stitili svoje, ekonomske, interese na Kosovu i Metohiji!!! Treba li drugi komentar?!

Deki

04.03.2014. 11:21

Kao posle plime, kada sve fekalije postanu vidljive, tako se sada u trenutku prividnog smirivanja situacije u Ukrajini, iznenada javljaju razni lopatari i pro zapadni "srbi". Pogrešno tumače pojave oko sebe, kao što su pogrešno prigrlili zapadnjačke bestijalne manire, pa se nadaju da je Putin pokrenuo čitavu mašineriju iz opklade. Ovo je samo uvod u čitavu priču, gledajte i uživajte uz rusku himnu, najlepšu na svetu, posle srpske!

Srbijanac

04.03.2014. 12:02

@Deki - Ta tvoja "ruska" himna, zapravo je staljinska, sovjetska himna, i zvuči kao posmrtni marš. Ali neko ko, poput tebe, u samo pet redaka izvali toliko gluposti, ni o muzici ne mora ništa da zna.

Cis

04.03.2014. 13:45

@Deki - Da je srpska himna dobra bila bi slicna ruskoj. Srbi traze pravdu od Boga, traze da ih brani, da ih vodi, da ih hrani.... pa bre zar ste vi prosjaci? Samo trazite nesto umesto da se uzajamno pomazete i radite. Himna je odvratna, i Ljajic s pravom nije pristao da je peva. Evo, ja vam predlazem TAMO DALEKO. Ta je pesma svirana na pogrebnoj svecanosti Nikole Tesle. Ako je njemu to bila najbolja pesma, zar vi mislite da ste bolji i pametniji od njega? Moljakaju Boga, daj ovo, daj ono. Dosta bre vise

milan

04.03.2014. 14:04

@Deki - nije himna pravljena za "pesmu evrovizije" ili neko slicno takmicenje, niti je namenjena fasisoidnim gejevima koji se lazno predstavljaju, i njihovom iskrivljenom muzickom ukusu, i iskrivljenoj pameti..

Deki

04.03.2014. 14:48

@Deki - Čovek ne može ni da pretpostavi, kakve sve prljavštine ima na dnu, sve dok se voda potpuno ne povuče. Evo, prvi put uočavam ovaj dvojac bez kormilara, tzv. srbijanac i cis. Jedan huli na Boga, a drugi na sve što je srpsko i u interesu ovog naroda, koji nije srbijanski ni srbistanski, već srpski! Režaće ovakve spodobe još žešće, kako vreme bude odmicalo, ali to je njihov problem. Meni je srce puno zbog Rusije i Putina i neće mi ni jedan pro zapadnjački degenerik to poremetiti :)

MatijaBeograd

04.03.2014. 11:24

Da je Rusija tj.R.Federacija,ikad ista dobro uradila za SRB,ja bih takodje bio naklonjen toj zemlji.Medjutim,bas ta Rusija svojom vecitom suzdrzanoscu je zabijala "noz u ledja"Srbiji,pa i danas u svakom sporazumu s Rusima,vidi se jasno da nam sve papreno naplacuju.Rusija je velika,mocna vojna sila,niko ne spori,ali njena slabost je ekonomija i uvek ce tako biti.Samo ekonomski jake zemlje pobedjuju.

Markoo

04.03.2014. 12:27

@MatijaBeograd - Rusi prvi u Pristini zauzeli aerodrom. Sto nisu ostali? Da su ostali na Kosovu, nebi se Siptari tako lako odvojili!Ovako Nato samo laganice napreduje prema Moskvi! Zadnjih godina popunjavaju se zemlje od, Litvanije, Estonije,Latvija, Rumunije, Bugarske, Hrvatska, pa oce Dzordziju i Ukrajinu, a na ceki su Bjelorusija i Kazakstan. Kad je 1962 na Kubi izbila kriza jer su Rusi isli da instaliraju rakete tamo, Kenedi ladno reko, ako se brodovi nevrate, objavljujemo rat! Pa dje su ta Ruska j@j@ vise

Јабре

04.03.2014. 12:32

@MatijaBeograd - Русија 1998-9 и данас није иста држава тада су били буквално у распадању и нису могли да нам помогну јер је НАТО опколио Србију сада је ситуација другачија више се не распада морнарица и пилоти лете, добијају ново оружје и економија је стабилна. Али и сиромашни побеђују у ратовима, Турска је увек била богатија од нас, Немачка од СССР-а, Америка од Талибана и Вијетнамаца. Не може новац да победи човека никада.

Doktor

04.03.2014. 12:43

@MatijaBeograd - Ako si ti iz Beograda brukas se jer bas u BG imas dosta Ruskih spomenika iz davnih i skorijih vremena.

Аааааахахахахаха!!!

04.03.2014. 13:02

@MatijaBeograd - @ Doktor: Није он из Београда. Он је из троловске пећине.

naranca

04.03.2014. 18:24

@MatijaBeograd - @marko Kenedi je isto tajno prihvatio da USA povuce rakete iz Turske u zamenu za rakete sa Kube.

Zbogom Juzni Tok

04.03.2014. 11:41

Najnoviji Putinovi rezultati: "Zbog rastućih kolebanja na finansijskim tržištima, rusko ministarstvo finansija i Državni trezor danas obustavljaju operacije kupovine deviza na domaćem valutnom tržištu, s ciljem prebacivanja naftnih i gasnih prihoda u visini od 212,2 milijarde rubalja iz budžeta za 2013. godinu u Rezervni fond", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Ruske Federacije.

kimi

04.03.2014. 12:06

Hallo bre....zar vama pojedinima nije jasno da se Putin ne plasi nikoga na ovom svetu. shvatite vec jednom da je Rusija dovoljno jaka da se suoci sa svim Americkim pretnjama i provokacijama.

josip,zagreb

04.03.2014. 12:10

jedan je isto takav veliki državnik ušao vojskom u Češkoslovačku 39" rekavši da samo želi zaštiti svoj narod tamo. Po čemu to Rusija može biti uzor i predvodnik svojim uopće naj jaćim saveznicama-Ukrajini i Bijelorusiji. Obje zaostale i u dugovima do grla,Majka Rusija ih drži na kratkoj uzici.Germani i Anglo- Saksonci gutaju još jedan Slavenski zalogaj-lijenima i glupima-tako nam i treba.

Josif , beograd

04.03.2014. 13:25

@josip,zagreb - jedan je isto trebao i morao da zaštiti svoj narod pa nije....i kako je prošao? on sahranjen kao kanarinac u dvorištu, a narod nestao u velikoj patnji i poniženju....barem je Putin imao dovoljno vremena da nauči šta je to Novi Svetski poredak IV Rima ( do tada postojeći Međunarodni Pravni poredak srušen je bombardovanjem Srbije i otimačinom Kosova !!) Geslo na 1 $ - THE SLAVES of Novus Ordo Seclorum. Sva sreća pa nije pala ni jedna ruska glava, a SERVA tamo negdje oko tebe fali cca 400 000.

Spuridon S.

04.03.2014. 13:35

@josip,zagreb - @josip,zagreb.Usporedba "velikog drzavnika" iz 39-e.. i Gospodina Putina je ne adekvatna i nepristojna..Dobro,razume se..sa obzirom odakle si da "veliki drzavnik iz 39-e",igra odredenu ulogu i budi secanje na topli docek sa cvecem u Zagrebu..,dobrodoslicu firerovih trupa..,ali ostavi se zamene teza..Razmisli malo..samo ce ti se reci..

posteno govoreci

04.03.2014. 13:35

@josip,zagreb - zasto se Vladimire raspravljas sa Hitlerovim cvijecem, pa oni su programirani da mrze Srbe i Ruse...i naravno na kraju da budu porazeni...onaj ko moze da im oprosti sve strahote koje su naijeli srpskom narodu, zelim mu da i njegova djeca dozive sudbinu djece iz Jasenovca i Oluje, pa ce onda itekako imati razumijevanja za svoj narod...

goran

04.03.2014. 13:41

@josip,zagreb - Josipe, bilo bi pametnije da gledate svoja posla posto vi Hrvati, Poljaci, Cesi, zapadni U krajinci i svi Katolicki Sloveni bolesno mrzite svoju Pravoslavnu bracu. Naglasak na "bolesno"! To se jedino moze objasniti osecanjem manje vrednosti prema vasim Germanskim zastitnicima. Mi smo siromasniji ali barem znamo ko smo. Za razliku od vas Beckih i Berlinskih sluga prema kojima se vasi zastitnici tako i odnose.

Синан, Тирана

04.03.2014. 13:51

@josip,zagreb - @ "posip,za-grob" - Баш жешће смараш, полуписмени тролчићу у покушају.

Divos

04.03.2014. 14:08

@josip,zagreb - Јосипе, све си побркао. Та прича почиње 30.09.38. и анексијом Судета, па следи комадање Чехословачке од стране нац. Немачке 39-е. Руска војна акција је на званичан позив Јануковича, који сигурно није морална громада (заправа пре супротно и итекако има ораха у џеповима) али је изабрани и легални председник Украјине, и позив је управо упућен због пуча и деловања наследника и следбенике исте нацист.идеологије, а у хаосу на Мајдану итекако су биле активне неонацистичке хорде са запада Украјине

josip,zagreb

04.03.2014. 15:09

@josip,zagreb - jednom je Staljin slikovito pokazao Đilasu kako FNRJ namjerava progutati Albaniju. Tako bi danas pokazao i Srbiju dok je puno veći komad Ukrajine gura da bolje klizne, u grlo Germana. Ostaju vam bijesni bezvezni komentari, može li netko bolje. Bez nemočne srđbe i kukanja? A., Srbi?

josip,zagreb

04.03.2014. 15:41

@josip,zagreb - @Divos, vrati se na početak. Poništenjm ustava iz 04" predsjednik dobiva skoro apsolutnu vlast nad parlamentom, neodrživo u zemljama poput Ukrajine. Podmitljivi polubog silnički odbija demokratizaciju, i na kraju gubi sve. Greška ti je poput njega polovicu naroda Ukrajine zvati nacistima. Ruski način vođenja države je osuđen na propast. Ima Rusa hrabrijih i većih patriota od Putina, Koji nisu iz hobija postali najbogatiji ljudi svijeta. Uglavnom u zatvoru.

josip,zagreb

04.03.2014. 15:55

@josip,zagreb - @goran vjera između Srba i npr. Ćeha ili Poljaka nema nikakve veze.Inaće Srbi i Bugari ne bi tu i tamo pobili jedni druge. Jučer si prvi put čuo da postoje zapadni i istočni Ukrajinci.

naranca

04.03.2014. 18:22

@josip,zagreb - @josip "lenji iglupi" Ta izjava se na zapadu smatra rasistickom.Tako su zvali svoje robove crnce u USA.

Ivan Grozni

04.03.2014. 18:58

@josip,zagreb - Germani i Sloveni.Nema vecih neprijatelja!Samo sto mi Sloveni uvek pobedimo na kraju.Koliko su samo ti Germani odneli Ruskih,Poljskih,Srpskih i ostalih ponosnih slovenskih glava a vi Hrvati ste im bili na usluzi.Mrzite svoju bracu po krvi i radite neprijatelju vaseg plemena na korist.Sloveni cene nesto sto se zove ljubav i lepota a Germani ono sto se zove "Visa Rasa". Mada su svi Sloveni daleko i snazniji i lepsi i bolji ljudi od Germana.Samo eto posvadjali su nas i unistili zauvek

Kad ce da prodje ta demokratija da i nama bude bolje

04.03.2014. 12:11

Da je obrnuta situacija, da su ameri na mestu Rusa, vec bi bilo u toku bombardovanje Kijeva i cele Ukrajine. Bas onako kako smo imali prilike da gledamo po svetu i osetimo na sopstvenoj kozi.

Петар Вуксић

04.03.2014. 12:16

Rusija je ostvarila cilj.Krim ce na referendumu izglasati nezavisnost.To je po mom vidjenju stvari vec velika pobeda.Cela istocna Ukrajina ostaje u problemu i treba sacekati i videti kako ce se tamo stvari odvijati.

Zbogom Juzni Tok

04.03.2014. 12:17

Putinovi rezultati iz naseg regiona: "Madjarska i Hrvatska po dogovoru sa EU obustavljaju pregovore sa ruskim tvrtkama o prodaji MOL-a i INA-e. Za ruske rafinerija iz regiona uvode se obvezatne ekoloske kontrole goriva." Drugim rijecima, gorivo cete moci trositi samo u vasim rafinerijama i vasim "kvalitetnim" automobilima.

zoks

04.03.2014. 13:16

@Zbogom Juzni Tok - "po dogovoru sa EU"............hahahahahahaha............po naredjenju EU vi to morate da uradite,a ne po dogovoru,jer vas niko nista ne pita!Toliko o hrvatskoj "tisucljetnjoj neovisnosti"......nikome nista od vas ne ovisi!

Gojko,Srbija

04.03.2014. 13:17

@Zbogom Juzni Tok - Vidim da medju kvislinge stavljas Nedica,a sasvim bi bilo dovoljno da si stavio tvom srcu milog Pavelica.U Jutarnjem ne mozes da divljas jer komentara nema u tekstovima, pa koristis nasu slobodu govora.

Rile

04.03.2014. 12:19

Kako se mi naivno pravimo sto se tice Rusa,a zaboravili smo da smo 1968 sudbonosno NE rekli Rusima i svi smo bili ponosni godinama na to.To znaci da Rusi imaju puno povjerenja u nas i da ih nikad mi necemo izdati.

Ruben Lonuestro

04.03.2014. 13:37

@Rile - "sudbonosno NE" je bilo 48 i rekle su ga crvene ustase ; a srpski patrioti su zavrsili na golom otoku

quadrat na kub

04.03.2014. 19:54

@Rile - Fala dragom Bogu sto smo im tada rekli NE....Ajdemo pitati komsije Bugare kako bi nam bilo,da smo ih docekali rasirenih ruku...

Rile

04.03.2014. 13:06

Ja mislim da je nasoj gospodi koja obozava Amerikance i Evropu jasno da su im ljubimci u stecaju,jer 40 posto budjeta Amerike pune Kinezi i to su zvanicni Americki podaci,a juce u svim Evropskim novinama je objavljeno da 30 posto industrije Njemacke,Francuske i Italije zavisi od gasa iz Rusije.E pa draga gospodo ako Njemacka padne pali ste i vi i zna se onda sta je resenje tj. morate svetsku katastrofu izazvati.

nemanjic cg

04.03.2014. 13:17

ako se sad putine povuces eto ti ih serifi na vrata,zato pokazi zube pusti sankcije i sve ih sprzi,da se oslobodimo i mi na balkan ove muke

Markoo

04.03.2014. 14:31

@nemanjic cg - Evo cekam ija te zube... Sad ili nikad!?!? Ali izgleda dosta njemu Krim koji i jes Ruski. Nego ovi drugi gradovi ako ih neuzme (Odesa, Karkov, Donjeck), nista od Rusa... Gazi Nato prema Moskvi, pokupice i Ukrajinu, jos kad i Kazakstan pukne, aj zravo ... Nikad nista od Rusa, pojavili se i na Kosovu, popili kavu i vratili se, da su ostali nebi Kosova Republik bilo sada!!! Jbg, istina boli, dragi su mi i moji su, ali ajde udarite mi minuse ...

lud

04.03.2014. 15:31

@nemanjic cg - na kosovu su rusi stigli prvi ali tada je nasa vlada stajala na strani ruske opozicije pa je fala bogu ,mislim da je jeljcinj bio tad ,odmah i povukao snage sa kosova

Јабре

04.03.2014. 16:11

@nemanjic cg - На Косову је ДС тражио да Руси оду и хтео да иде у "евро-атлантске" интеграције.

posteno govoreci

04.03.2014. 13:28

g. Putin samo Vi mozete spasiti slovenske narode od americkog zla...spasite Ukrajince pa onda i sve druge...na kraju krajeva i nas, ubijaju nas nekaznjeno na svakom cosku Balkana...od nasih politicara hljeba nema, sve Uros nejaki i Milan kilavi...beskicmenjaci...

Bora

04.03.2014. 13:44

Za evropsku demokratiju bi bilo najpametnije da gleda kako da se izvuče iz Ukrajine posle totalnog poraza njenih revolucijonarnih metoda .Plašim se da u svojoj aroganciji oni to neće uraditi-zato što ih vezuju prijatne uspomene za nasilno rešavanje problema na prostorima Jugoslavije,Avganistana,Iraka I libije.Teško im je da shvate da je došlo do promene snaga u svetskim odnosima I da Rusija mora da se poštuje.

Rile

04.03.2014. 13:57

Gospodo draga istina najvise boli dobro razmislite o 1968 i sta su vam tate i mame rekli Rusima,a koga ste vi izabrali sad i gdje vi hocete da idete i skim.Znaci istorija se ponavlja ili vi niste toga svesni.

posteno govoreci

04.03.2014. 14:14

@Rile - gledao si puno americkih filmova... SSSR je bila super sila, sigurno to nije bila jer bila siromasna...ali su Ameri uspjeli da ubijede neke Ruse u vrhu komunisticke partije da SSSR treba unistiti, kao sto su i tebe ubijedili...ista matrica...znas ko je jos tamo djelovao, Helsinki odbor zamisli za ljudska prava, jedino ako Srbi u Rusi nisu ljudi, doduse za Amere nismo ljudi, ali jesmo li za tebe...?

Predrag Ivanovic

04.03.2014. 15:40

@Rile - Tako je, da se istorija ponavlja, ali Avganistan, Irak, Srbija, Libija, Sirija a probase i Ukraina....

GALEB BIJELI

04.03.2014. 14:05

Jutrošnja izjava Putina da je "u Ukrajini izvršena neka vrsta državnog udara" ima u sebi puno istine.Zapravo- ovdje Putin ima jake argumente,jer to je fakt. I što bi nastalo da tako širom planete u glavnim gradovima rulja od nekoliko tisuća protestanata-usput i nasilnih, uzme za pravo da traži smjenu i smjenjuje vlast.Ne opravdavam Putinov brzi odgovor vojskom,ali priznajmo- ovdje je počelo!Uz to i neka smanjenja prava ruskoj manjini pokazuju da Ukrajinci nisu bili na visini zadatka.

KIJEVSKA RUSIJA

04.03.2014. 15:43

@GALEB BIJELI - Ukrajina nije Hrvatska pa da postoji nekakva ruska manjina od 17 miliona, pa da za 20 godina postanu Ukrajinci-građani ruske nacionalne manjine varjaganskog podrijetla sjedinjeni sa Rimom. Otpada Vam želja da se Rusi provedu gore nego Srbi u HR. Objektivna HTV nije prenela vijest da je patrijarh Kiril Ruski nazvao Klička da spriječi SVETOGRĐE u Kijevsko-Pečarskoj Lavri od strane svojih Unijata. Tu je 988. godine Sveti knez Vladimir obavio Krštenje RUSIJE i to je SVETINJA RUSKOG NARODA !!!!

baljkan bojs

04.03.2014. 16:39

@GALEB BIJELI - Najsmjesnije, ne vec najbjednije kad neko nazove 17 miliona u drzavi sa 44 miliona stanovnika manjinom, zamislite sad da krenu Meksikanci po Teksas! Uz to ko podrzava narko-kartele i nedopusta formiranje snazne i jake drzave tik uz granicu-treba im zaprijetiti nukl. ratom i zatraziti da se nemjesaju u ruska nacionalna pitanja!!

Snouden

04.03.2014. 14:48

Pratio sam malo medije ovih dana kako na zapadu tako i u susednoj demokratskoj Hrvatskoj. Na zapadu je neverovatno spinovanje, izopacivanje informacija, izmisljanje dogadjaja, izmisljanje intervjua sa gradjanima... e ako im je ono sloboda govora, onda mi ih je iskreno zao. Kod Hrvata se oseca snazan propagandni zaokret protiv Rusije. Ocigledno je stigla direktiva "odozgo", pa su krenuli kao poslusne cuke da izvrsavaju naredjenja svog gazde.

PanicusVulgaris

04.03.2014. 15:37

@Snouden - @snouden: Nije hrvatima naredjenje od njihovih gazda jedini motiv da se okrenu protiv Rusije. Vrlo jak motiv je I strah da ce se, ako rusi udare zpad prko nosa, preokrenuti odnos politickih snaga u svijetu, I onda postoje realne sanse da se kod nas naplate neki stari racuni. A hrvati, bosanski muslimani I siptari se toga itekako boje, iz razumljivih razloga.

Ruben Lonuestro

04.03.2014. 17:46

@Snouden - @pv ujedno to je glavni razlog njihovog sabotiranja srpskih portala ; a magicna moralna gimnastika - brzi ideoloski zaokreti 180° i ostale figure - su im valjda u genetici.

Tikov

04.03.2014. 15:08

Evo Kerija sa miliardu dolara, tolko će koštati kamata za ruski dug, hvala. Zar nije čudno da zemlja sa BDP od 16 bilione dolara nema više hrabrosti za veći kredit? Kolko će koštati spaljene zgrade, isplata plate policajcima koji su po 20 sata dnevno dežurali, isplata plate vojnicima. Pa ovi na Krimu već mesec dana nemaju plate a da se bore za tajkuna Timošenkovu koja je pokrala Ukrajinu sa svojom firmom koja se bavi snabdevanjem gasom, tako njoj ne smeta visoka cena i debele subvencije države.

Gaša

04.03.2014. 15:30

Nema Perpetum mobile (Čitaj Out of nothing) da vas neko zadužije sa ne postojećim novcem i sisa vam krv, poput dilera Vatikana MMF i Svetska banka. Batina. Samo batina spašava Rusiju od Vatikana. Rusi moraju da udare na Namačku isto kao pre 60 godina! Aždaja sa 9 glava u Vatikanu je na samrti. Elektronski ne postojeći novac nema pokrića. Isusovcima iz Vatikana samo rat produžava život.

Toza Matroz, Dopisnik

04.03.2014. 15:33

Jedina razlika izmedju Kosova I Krima je sto su u Krimu oduvek bili Rusi a na Kosovu su doseljeni arapski Afrikaneri pa onda proterali starosedeoce Keltske Srbe. Dakle razlika je prevelika da bi se Keltski Srbi ikada odrekli i zaboravili svoju naseobinu.

HAHAHAHAHAHAHAHHAH

04.03.2014. 17:25

@Toza Matroz, Dopisnik - Ma to su Srbi iz Burkine Faso, zivjeli prije 200 godina , a jadna vam glava , cuj Keltski Srbi. hahahahahahhahaha

Daki1970

04.03.2014. 15:39

Sto se tice nasih komsija, njihove novine, od pocetka zbivanja u Ukrajini samo kopiraju CNN, znaci ako znate engleski ili upotrebite google prevodilac, sve je u tacku isto sa CNN-a. Toliko o samostalnim demokratskim komsijama.

Zika

04.03.2014. 16:24

@Daki1970 - Vraca se bedni komunizam na Balkansko poluostrvo'. Evo Rusa u Rumuniji I Bugarskoj. Imamo rdjave komsije. Evo Rusa I u Srbiji. Iz bede idemo u dublju bedu.

"braca" Rusi

04.03.2014. 15:52

I tako nam "braca" Rusi zabise noz u ledja - kao i uvek:). To prakticno znaci da se prebacuju na svoje interese i da nije iskljuceno da priznaju i Kosovo kad tad.

Deki

04.03.2014. 15:53

Čudi me da NATO i amerika ne reaguju vojno? Zašto ne preduzmu jednog "milosrdnog anđela 2"? :)))) Mogu i sa 20.000 metara, ma iz svemira :))) kao mapetovci u svemiru! Zezaju ih fiziološke potrebe, naj verovatnije.

P

04.03.2014. 15:55

Mi treba da gledamo sebe, samo sebe i sebe jer niko drugi nece nas da gleda. Valjda nas je istorija necemu naucila?

srki

04.03.2014. 16:09

Da li vam je sad jasno ko su Rusi i šta misle o nama,putin je u jednoj jedinoj rečenici opisao stogodišnji odnos Rusije prema Srbiji ajde otvorite oči mi samo služimo kao topovsko meso da bi došli do svojih interesa,trebalo bi da se pogledamo međusobno i da jedni druge pomognemo svi ostali to rade već 200-300 godina,niko nam nemisli dobro ni Rusi ni Zapad zato neobraćajte pažnju na njihove igre već dajte da pomognemo jedni drugima svako nek pomogne svog komšiju ili prijatelja i biće nam dobro.

baljkan bojs

04.03.2014. 16:34

Sa njima nema pregovora, nazalost po mom misljenju Rusi su izgubili u Ukrajini,jer nisu svrgli teroriste sa vlasti, a ona mumija najavljuje pomoc svojim satanistima u Siriji! SLAVA RUSIJI!

OTAN

04.03.2014. 16:40

Konačno, i Putin je priznao pravo Kosovu na samoopredeljenje, tj.pravo Albancima sa KiM na nezavisnu državu !Bravo! Toliko od pravoslavne "braće",pa se posle pitajte na kom je mestu Srbija na listi ruskih prioriteta ! "Kosovo i Rusija",hoćemo li svi u glas???

Ruben Lonuestro

04.03.2014. 17:43

@OTAN - muha kao i obicno na lepak sa malo secera ; potreban vam je prevod: VVP stavlja atlantske hijene pred njihove apsurde i duple morale ; koristi njihovu retoriku i ceka reakciju (koju je lako naslutiti) ; i to ga cini velikim

naranca

04.03.2014. 17:53

@OTAN - @Otan Rekao je samoopredeljenje ako se sprovede na zakonit nacin I da je je to Kosov ocak uradilo na nezakonit nacin uz podrsku tzv.Zapada.Nije priznao nista...........Zato ce se sacekati referndum pa odcepljenje.A ne kao Kosovo.Agresija-Okupacija-Etnicko ciscenje-Paljenje manastira -referendum-"Jednostrana nezavisnost".A tvoj brat Ker prica kako su demonstranti mirno stajali a snajperisti ih skidali jednog po jednog.Istinoljubivost vam je jaca strana.

kerber52

04.03.2014. 18:21

@OTAN - si cuo nekad za dvostruke arsine siptar, zar mislis da kad rus preovlada u evropi, a pitanje je vremena, da ce da vas tretira na nekom fer nivou, gledaj i placi, osvojise krim i pola ukrajine bez ispaljenog metka, amerika samo frkce a evropa ce jos i da im pomogne, za 2-3 meseca vasi saveznici odlaze jer nemaju vise para a onda sledi rok'n roll na slovenski nacin

Ђорђе С.

04.03.2014. 19:40

@OTAN - Ипак је могао на други начин да укаже на то. Али, шта га брига, кад сами Срби прихватају отцепљење КиМ.

Kikiriki

04.03.2014. 20:22

@OTAN - Zar mislis da Amerika brine koliko ginu izmedju rusa u ukrajinaca ili o njihovim gubitcima

Dragan Đuričić

04.03.2014. 16:47

Teško je i zamisliti, koliko je novaca 14 biliona i 330 milijardi dolara, ali još je teže zamisliti, kako se riješiti državnog duga takvih razmjera.A naime toliki je Američki vanjski dug...pa bi volio da mi iko pametan kaže čiju će milijardu dolara Amerika uzajmiti Ukrajini...i gle čuda država na rubu bankrota i samo tako na lijepe oči poklanja milijardu dolara a neočekujući ništa zauzvrat, naravno...Ne mogu vjerovati da ljudi mogu biti baš toliko naivni.

Stefan Perovic

04.03.2014. 16:50

Otkud Kosovo ima pravo na samoopredeljenje?Valjda se pita i ostatak Srbije....onda bi po toj logici imali milone novih drzava po svetu...Kad se Jugoslavija raspadala,trebali su celu Jugoslaviju da pitaju:moze li da Slovenija ili Hrvatska izadje iz zajednice,tako isto i sa Kosovom.Kakve veze ima sto nekog stanovnistva ima vishe na nekoj livadi od drugih i daj im odma drzavu.To su obichne gluposti.Sa Kosova je oterano 250 000 Srba,naselilo se ilegalno skoro milion shiptara...i to je nekome uredu.

kerber52

04.03.2014. 18:18

@Stefan Perovic - nije putin priznao kosmet vec zapad, on samo koristi njihovu retoriku za napad na njih, zasto mislite da ce rusija postovati un povelju koju vise niko ne postuje, sada ce mo polako gledati dvostruke arsine i sa strane rusije. Pravo da ti kazem ja i necu nazad ceo kosmet, prepun je albanaca, nuklearnog otpada i totalno nerazvijen, sever sa gazivoda jezerom, istokom i peckom patrijarsijom, teritorija oko gracanice, gora sa sar planinom i strpcem a sipcima presevo i veliki trnovac.

quadrat na kub

04.03.2014. 19:36

@srpski osvetnik - Kao i obicno,cekamo da vidimo ko ce pobijediti...potapsati pobednike po ramenu i reci"mi smo sa vama"...

Mira

04.03.2014. 17:06

Putin je pravi predstavnik ruskih vitezova!!! Svi potezi su u rukama Mandušića Vuka...Vampirski bal iz Ukraine se seli u Brisel,London I Vašingkton. :)

Krle

04.03.2014. 17:22

Jesu se isprsili i eu i usa. 1.5 mlrd dolara. Dat ce im par desetina mlrd dolara zajma a uzet ce im par stotima mlrd dolara vrednosti s vremenom

Косовка: Путин греши!

04.03.2014. 17:27

Нема сличности између отцепљења КиМ и реакције Русије у Украјини. На КиМ су сепаратистичке снаге терористичким акцијама (како су их тада оцењивали и на Западу) прогонили Србе из њихових домова (на Криму тога није било). КиМ је покрајина, Крим је република (као Словенија у СФРЈ). КиМ никада нису били у саставу Албаније, Крим јесте у саставу Русије. На Србију су "неутралне" снаге извршиле агресију, Руси су превентивно на Криму. Србија и Крим нису кршили Устав, Украјина и Приштина јесу...

Косовка: Путин греши!

04.03.2014. 18:03

@Косовка: Путин греши! - Адекватније је поређење са реакцијом Србије и Срба у Републици Српској Крајини (што Запад није дозволио), или са реакцијом Уједињеног Краљевства на Малвинима (што је свет дозволио). Гледишта великих сила у овим (и другим случајевима) зависе од тога шта им тренутно одговара. Наравно да се таква процена праведности у много већој мери односи на земље северног Атлантика, него на Русију или Кину. Путину замерам што, захваљујући погубној политици наших власти, изједначава позиције Крима и КиМ.

kerber52

04.03.2014. 18:14

@Косовка: Путин греши! - daj ne pali se pa i ti ko sibica, pa zar ti to sto si rekla ne govori o cinjenicnom stanju da krimljani imaju jos veca prava da se odvoje, to moze cak i da bude zamka za zapadne politicare ako krenu da pricaju kako su srbi napadali siptare i krsili njihova prava, putin ima onda jos 100 argumenata, na kraju krajeva rusija ima gomilu delova u svojoj drzavi koji bi se odvojili ko kosmet i nema sanse da prizna odvajanje, kosmet ce mo mi na kraju priznati ali je samo pitanje sta dobijamo za uzvrat

naranca

04.03.2014. 18:19

@Косовка: Путин греши! - @kosovka Bitno je da je pomenuo Kosovo,posto zapadni lazovi i ne pominju i ne komentarisu svoj zlocin.Bitno je da je grudva pocela da se kotrlja.

PanicusVulgaris

04.03.2014. 21:09

@Косовка: Путин греши! - @naranca: I ja mislim da se Putinovim potezima oko Sirije i Ukrajine grudva pocela lagano kotrljati, ali se bojim da ce to ici mnogo sporo, ko zna da li cemo za nasih zivota docekati neke za nas na ovim prostorima opipljive rezultate...najveca uzdanica su mi bas evro-americki fasisti, jer imam utisak da su vec poceli osjecati vodu u usima i da su sve nervozniji. Prvih nekoliko dana posle ukrajinskog prevrata sam bio poceo sumnjati u Putina, ali sad vidim da nisam bio u pravu, genijalac je!

Smejurija

04.03.2014. 17:36

Amerika Ukrajini nudi milijardu dolara, a pre drzavnog udara od ruske Carinske unije su trebali da dobiju 100 milijardi dolara. Zato se Janukovic i okrenuo Rusiji. Koliko ce zemlji koja ima priblizno 50 milona stanovnika potrajati ta jedna mlrd. dolara? A posle zna se, stezanje kaisa, bolji zivot i zaduzivanje do neba.

Miki

04.03.2014. 17:38

Putin je pravi predstavnik ruskih vitezova!!! Svi potezi su u rukama Mandušića Vuka...Vampirski bal iz Ukraine se seli u Brisel,London I Vašingkton. :)

Mihailo Krunić

04.03.2014. 18:37

Ovi što kažu da Rusija nema snagu, ja bih voleo da taj, ili ta isprobaju svoju snagu sa ruskom.

ZENGA

04.03.2014. 18:47

rusi su okupatori i treba ih isterati iz ukrajine,a to če se desiti uskoro, a ukrajina pripada ukrajincima i gotovo..........

вук

04.03.2014. 20:05

@ZENGA - Није он у Загребу, него у Севастопољу. Тера Русе из ''украјине''.

baba Simana

04.03.2014. 20:33

@ZENGA - Znas kad ce to da se desi nikada, Rusija moze sve uzeti .Sve..sve..aaaaaaaaaa.

vlada

04.03.2014. 18:53

Visoko pucate, samo je u vašem interesu da ne proveravate! Uostalom pa vi imate i sa MALOM S. Korejom veliki problem a ne sa Rusijom!

Zokakoka

04.03.2014. 19:00

Ova terminologija je uzasna manipulacija. Stalno se ponavlja agresija i eskalacija? Sta to znaci u ocima zapada? Ima mesta na zemlji gde ginu ljudi stotinama dnevno i gde ameri naoruzavaju i obucavaju teroriste! Sta znaci to kad kazu agresija i eskalacija? I mi se trpamo u tu nesrecnu koalociju zapada EU NATO i SAD.

vlada

04.03.2014. 19:03

Sigurno da se ne može praviti pralela izmedju Kosova i Krima, ali kad je to rekao mislio je legalitet većinskog naroda na tom prostoru! Analizirati i objašnjavati razlike zapadnjacima, nema svrhe: Oni su gluvi a i ne interesuje ih! Razumu samo silu na koju samo oni imaju pravo! A na silu se odgovara silom!

sMile

04.03.2014. 20:01

@seljak LA - Ja sam isto za pravdu i miroljubivi svet, zivela Amerika, zivela Evropa, dole agresori i siledzije,,!! ;-))

sreto

04.03.2014. 22:00

@seljak LA - sMaile, ti prvo rece: Zivela Amerika i Evropa, pa onda dole agresori i siledzije, to je jedno te isto !!!

Putnik

05.03.2014. 01:57

@seljak LA - E crni Mile baš nađe pravdu i miroljubiv svijet sve od zla oca i od gore majke. (zapad = goli interes)

Vitomir

04.03.2014. 19:27

Probali ste kod nas i oteli nam Kosmet. Probali ste u Iraku pa ste "časno" pobegli. Probali ste u Avganistanu ali ćete i otamo "časno" pobeći. Uveli ste "demokratiju" u Libiji, Gruziji, sada u Ukrajini,... Pa sada vam je prilika da probate Rusiju da vidite dali nije znak snage Rusije. A sa "Putinovom agresijom" se nemojte šaliti jer to je nemoralno. Zašto agresiju na SRJ onda nazivate bombardovanjem. I to agresiju na jednu malu zemlju od strane 19 država - članica milosrdnog Nato?

Alex

04.03.2014. 22:00

@Vitomir - Hoces da kazes da je Kosmet nas??? Uzmi pasos pa otidji da vidis je li nas?

Miro Markovic

05.03.2014. 02:19

@Vitomir - @Alex. Ne budi sarkastican. KiM je pod privremenom americkom okupacijom. Siptari su tamo samo holivudski stasti. Ameri se pripremali za napad na Rusiju pa im je bila potrebna odskocna rampa sa visoravni brdovitog Balkana. Ali, kao sto vidis, volodja Putin im sada pokaza "zube" pa su se trenutno - uneredili. A Siptari ubrzo uce planinarenje, jer ce uskoro prelaziti Prokletije prema Albaniji. Mora da se idu kuci odakle su dosli kao uljezi.

RADOSAV (rade)

04.03.2014. 19:56

ukraina će dobiti pomoć kao i srbija eu i amerika gledaju samo svoje interese uništi će im privredu i sve ostalo što vredi u ukrajini isti je scenario kao u srbiji i jugoslaviji njima samo treba bogastvo ukraine i da priđu blizu rusije oni su iscenirali proteste u ukrajini i doveli vlast koja njima odgovara a ne ukrainskom narodu.

butros

04.03.2014. 20:09

Nego gde li su one siledzije sto su palili i pucali ovih dana po Ukrajini??Misije rupe sve popunjene..Hahahahahhaha....

Miro Markovic

05.03.2014. 02:14

@butros - @butros. Ne, otisli kod Frau Merkel da im izda posledenje plate.

Miro Markovic

05.03.2014. 02:13

@GRU - @GRU. Sto se mene tice moze da place od jutra do sutra. Ja licno mislim da zapadu preostaje samo da izvrsi elegantni japanski harikiri. To bi bilo zaista visteski.

ranko75

04.03.2014. 21:14

Obama provocira:" Putinova agresija nije znak snage Rusije"-verovatno bi pokazao snagu da je pustio da ruse samaraju teroristi

baljkan bojs

04.03.2014. 23:28

@ranko75 - Najbolji komentar! Steta sto Rusi nisu nagazili do Poljske kad su vec vrsili probu u kojoj je ucestvovalo 150000 vojnika! SLAVA RUSIJI!

Srbin iz Srbije

04.03.2014. 21:24

Svaka cast ruskom narodu. Njegova vojska usetala u Krim bez ijednog ispaljenog metka i pokazala tom lokalnom stanovnistvu da ne treba da se boji 'majdanskih fasista'. Sada se ceka da 30.marta narod Krima kaze sta zeli. To ce Rusija da zastiti. A posle toga da ce svi regioni u istocnoj i juznoj Ukrajini da isto ponove. Rusija ne treba da ispali ne jedan metak. Samo moze da ih zastiti od povampirene fasisticke bande iz zapadne Ukrajine.

Ivan Zgrozeni

04.03.2014. 21:33

U prevodu sa americkog "tehnicka podrska" znaci naoruzavanje Ukrajine kao sto su naoruzavali muslimane u BiH, Hrvate i Siptare.

Bojan @@

04.03.2014. 21:53

Lele majko mila...testirali su interkontinentalnu balisticku raketu...bogami putine ti si stvarno ozbiljan...ovaj se ne zeza...ovo nije zajebancija vise...

Miro Markovic

05.03.2014. 02:11

@Bojan @@ - Pa sta si ti mislio da je Putin isto sto i Dacis i da u Briselu skiga gace ipred Tacija i Estonke., ha ha ha!

MIDEL

04.03.2014. 22:36

Zao mi je pravog ukrajinskog naroda kojeg je ova "demokracka" evropska mafija uvukla u haos.ZIVJELA RUSIJA I SVE RUSKE DRZAVE!!!

nikola

04.03.2014. 22:39

ukrajina ce proci kao bivsa jugoslavija.ameri i englezi placaju, kao daju pomoc i onda nastupa duznicko ropstvo.a nasi hrle u evropu opet omca oko vrata narodu.djindjic rece cosicu da mu nije jasno zasto zurimo da se ukrcamo u kompoziciju koja se polako vagon po vagon odvaja.tako i ovi nasi politicari i pozicija i opozicija.konacno da neko malo zapreti amerima i ostaloj bratiji.

Džingins Kan

05.03.2014. 10:26

@nikola - Te pare ili dolare što im kao daju za pomoć Ameri i EU.Odmah preusmjeriti na Ruski žiro račun jer Ukrajinci dug moraju vraćati za gas.Ako ne, zavrnut im ventile "Totalno".I onaj komentator što kao spominje Kinu.Treba da zna da je KINA sa RUSIMa a Kina je i doprinela da Amerika kvoca oko Ekonomije.Kako pročitaj malo bolje oko toga.Amerika ne zna gde da se okrene.Hoće oko Ukrajine,Hoće oko Kine to jest Azije hoće oko S,Koreje,hoće oko IRANA..Odakle lova za sve to,Totalni kolaps u privredi Amerike

Smrt fašizmu!

04.03.2014. 22:41

Pitate: zašto je Putin fašista? Zato što je uzurpirao državu! Kod njega nema predizborne kampanje, u medijima nema opozicije! U biračkim odborima nema predstavnika drugih partija, putinci sami broje glasove! Na taj način je u svoje ruke uzeo celu državu i sav novac u njoj! Njegovi razbojnici odeveni u „kozačke“ i slične stare uniforme, idu ulicama i tuku njegove protivnike, kao štraf ekspedicije Hitlera i Musolinija! Jel` treba još?...

вук

04.03.2014. 23:39

@Smrt fašizmu! - Prvo: Tebe niko ne pita ništa. Drugo: Ne umeš da objasniš zašto je Putin ''fašista''. On je ''fašista'' zato što je neprikosnoveni lider najveće države sveta, vojnog i energetskog džina, nuklearne supersile kojoj NATO-satanisti ne samo da ne mogu ništa da diktiraju, no im spadaju gaće čim kozak zvecne sabljom. Treće: Umesto što se dernjaš na netu, skokni do Krima da se tamo boriš protiv ''fašizma''.

Putnik

05.03.2014. 01:51

@Smrt fašizmu! - Za neke ljude je fašista svako ko ne radi po diktatu zapada. A na pitanje šta je to što zapad radi nemaju odgovora. Za Putina bi se moglo reći da je diktator na osnovu navedenih "činjenica" ali da je fašista, teško. Politika Rusije pod njegovoim vođstvom je u međunarodnim odnosima uvijek ista i nepromijenjena: Poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta, legalno izabranih vlasti i zaštita ruskih građanja u susjednim zemljama ako su ugroženi. Zapadno licemjerje je očito.

Miro Markovic

05.03.2014. 02:09

@Smrt fašizmu! - @Smert fasizmu. Da, jos treba da kazes ono sto si prekocio. Sve sto si ti napisao (mada ne navodis svoje ime, jer znas da lazes) je cista laz i fasistsicka Gebelsova (kao i krvatska) propaganda. Sve sto si ti smilsio "ne pije vodu". Ako pogledas sastav ruske Dume (ruska skupstina) videces da tamo ima, pored Putinove partije, Zjuganova parija komunista, liberalna paritja Zirinovskog, i jos nekoliko manjih partija. A sve te partije su opozicija Putinovj partiji. To ne mozes da oboris nicim..

PanicusVulgaris

05.03.2014. 03:16

@Smrt fašizmu! - Treba jos: kazi nam u kojoj satniji ti je djed sluzio, I kako je prezivio Bleiburg?

ok

05.03.2014. 05:08

@Smrt fašizmu! - U Rusiji su sluzbeno priznate religije: pravoslavna, muslimanska, jevrejska i budisticka. Znaci , mogla bi se povuci paralela da je scenarij radjen po principu : Rusija = Srbija , Ukrajina = Crna Gora.

Drzavnik

05.03.2014. 06:40

@Smrt fašizmu! - A i ti bi vuce mogao posjetiti Kosovo sa puskom u "junackoj" desnici. Ili raspisati referendum u BiH. Vi Bosanci niste nista ucinili ni kada je NATO iz baza u BiH rasturao Srbiju 1999. Prema tome, mani se internet domoljublja i stalnih fraza tipa "kvazi", "zlocinci"...... Smijesni ste. Pricate, a sve manji.

ranko75

05.03.2014. 09:00

@Smrt fašizmu! - Nije tacno, ja zivim u Rusiji celo vreme Putinove vlasti i ogromna vecina rusa su za njega,jer nema trenutno dostojne konkurencije, a znaju da ih je Jelcin doveo na rub ponora, i racunaju bolje da bude Putin nego da eksperimentisu.

ranko75

05.03.2014. 09:01

@Smrt fašizmu! - To sto je on rekao je jasna i precizna laz, koju si ti podrzao.

Maximus

05.03.2014. 10:10

@Smrt fašizmu! - E samo fali da se jos mi svadjamo,Vuk jeste u pravu,dosta je brate bilo te Amerike i tih njihovih principa koji ne drze vodu,pa ne moze ta EU i ta Amerika da sprovode vec provaljene fore,sibicarske,pa gde god su se umesali dosla je nekakva njihova vlada a zatim haos u tim zemlama,dosta bre toj laznoj demokratiji..u pitanju su resursi i globalna strateska pozicija i naravno da Putin to vidi.

ИСУ-152

05.03.2014. 10:52

@Smrt fašizmu! - Прво што су нове власти урадиле у Украјни је забрана коришћења језика мањина, а друго у новој власти је и човек који је рекао клаћемо русе и јевреје, а као треће ни такозвана опозиција која је дошла на власт ни европска унија нису поштовали потписан споразум са Јануковичем, прете русима који живе у украјни, које онда ту фашиста Путин или нова украјинска власт .

вук

05.03.2014. 18:22

@Smrt fašizmu! - Junačka ili ne, moja desnica je nosila pušku 38 meseci i doprinela stvaranju i odbrani Republike Srpske. To je ona srpska država zapadno od Drine zbog koje vi, miševi iz novosklepane endehazije i filđan-đamahirije, imate košmare već treću deceniju; sikćete, režite i pukćete od muke, a ne smete nam ništa. Zanimljivo, mi sve manji, a vama sve veća knedla u grlu kad nas pomenete.

Miro Markovic

04.03.2014. 23:25

Ovo sto je SAD i EUrupa ponudila finansijski propaloj Ukrajini nema dovoljno ni da kupi soli i hleba za svoju vojsku i policiju. A odakle ce da plati dugove zapadnim banksterima i da isplati penzije starim ljudima i zenama. QQ-LE-LE!

Putinist

05.03.2014. 01:42

Cekaj barabe se borili protiv diktature!? A jedan od prvih zakona je ukidanje manjinama pravo na jezik?? Evropski je dok Ruse ili Srbe gazis! Zatim ovim udarcem ispod kajsa Rusi da prihvate tretiranje ko da su stoka? Stocari Esdaun, Keri i Obama neka svoju novu zalutanu stoku lepo nahrane kreditima dok neznaju vise sta nego podici ponovo spomenik Lenjinu.

Predrag Zdrale

05.03.2014. 02:18

Uveli bi oni davno snakcije rusiji da njima rusija nije potrebna vise nego oni rusiji :) O nekoj vojnoj pretnji nema govora ni da sapucu medju sobom :) U EU i USA je i onako nezapamcena kriza, ljudi jedva kraj s krajem povezuju jos nekako, konflikt sa rusijom bi napravio pravi kaos na berzama i u celom "zapadnom" drustvu :) Vladimir Putin treba kad za to dodje vreme da postane Svetac.

Miro

05.03.2014. 04:02

Stevan Stamenin. Ako Amerika uvede snakcije Rusiji, Putin joj je obecao kontra sankcije. Naime, odbice da koristi dolar kao rezervnu valutu. A to znaci finansijski krah za Ameriku. Sada se Amerika mora da se cese tamo gde je ne svrbi. Brabo Putine, care Rusije!

Marsal kulikov

05.03.2014. 05:07

Citam ove komentare pa nesto razmisljam:Ova nevidjena histerija oko Putina i rusije nije slucajna.Radi se o energentima koje zapad posto poto hoce da uzme pod svoje a to Putin ne dozvoljava i jos nesto ovi hoce da polude jer mu nemogu nista.Sva je sreca sto je Putin na vlasti a da je neki drugi kao Jeljcin, Rusija vise ne bi postojala.Putin je zavrsio posao oko Krima a ostatak Ukrajine ce se sam raspasti jer nikada nece dobiti para od zapada da spasu svoju ekonomiju od kolapsa .

Slavica

05.03.2014. 23:23

@Prason 34. reda - Rusi znaju i ko su i sta su, a ovi sa zapada vecinom ne znaju ni ko im je otac a ne da znaju sta hoce.

Drzavnik

05.03.2014. 06:51

Ha, ha, ha....... "Zapad u strahu". NATO 4 puta vise stanovnika i vojske od Rusije, 10 puta vise kvalitetnijeg naoruzanja, strateski opkoljena Rusija bez saveznika i strahovitom zeljom stanovnistva u Rusiji da se osamostali i jos vecom zeljom susjeda (Kina, Japan....) da je raskomadaju zbog resursa. Eto, umiru od straha, a Rusi se tuku za "mrske" dolare i eure na mjenjacnicama.

sreto

05.03.2014. 09:13

Poslednja vest (nema vise G8?) je zabrinjavajuca, i Rusi se ceskaju po d.petu. "Rule" preusmeri gasovod za 180° u pravcu Kine, koja moze unapred (za 10 Godina) da plati (kes) a ne kao Ukrajina sto neplaca ni onu cenu uz popust od 1/3 koju im Rusi daju. Ubrzo ce ukrajinci shvatit koje "zlo" su dobili od zapada i Majdan-revolucije !!!

Maximus

05.03.2014. 09:59

Samo imamo mali problem,sta ce nasa vlada da kaze istoj toj ekipi sa slika,da li mi imamo bilo kakav odgovor na njihova pitanja,a pitace nas ne sta mislimo,nego na cijoj smo strani,razmisljao sam na tu temu i nisam mogao da nadjem odgovor.Ja licno neznam sta bi rekao a da za to Srbija ne snosi nikakve posledice..pitanja ce sigurno biti i od strane EU,i od strane Amerike i od Rusije...sta vi braco kazete,sta vi mislite,ovo nije bas tako prosta stvar,pa kao nece ovo da utice na nase zivotice...