Za bolju vodu u Vojvodini potrebno pet milijardi evra

U Vojvodini u narednih 10 godina treba uložiti više od pet milijardi evra u sanaciju zagađenih vodotokova i poboljšanje kvaliteta vode za piće, izjavio je pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović.

U Vojvodini u narednih 10 godina treba uložiti više od pet milijardi evra u sanaciju zagađenih vodotokova i poboljšanje kvaliteta vode za piće, izjavio je pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović.

 

On je rekao da se, kao najugroženiji regioni, izdvajaju severni i srednji Banat, zapadna i delom južna Bačka.

Profesor Departmana Prirodno-matematičkog fakulteta za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Božo Dalmacija rekao je da je u vodi najugroženijih područja povišen sadržaj organskih materija, arsena, gvožđa, mangana, amonijaka. U regionima Bačke i Banata, većina stanovništva se snabdeva vodom za piće u kojoj je arsena i amonijaka ima iznad zakonski propisanih normi, rekao je Dalmacija.

Po njegovim rečima, oko 40 odsto stanovništva na području Bačke, severnog i srednjeg Banata se snabdeva vodom koja sadrži više od 10 mikrograma arsena po litru vode, dok se u većini slučajeva koncentracija arsena kreće se od 50 do 100 mikrograma po litru.

"Ima i gradova, kao što su Zrenjanin i Temerin, gde se koncentracija arsena kreće od 150 do 250 mikrograma po litru. Tako i 70 odsto vode za piće sadrži amonijak iznad zakonski propisanih normi. Osim toga, te podzemne vode karakteriše i visoka vrednost alkaliteta, sadržaja bora, natrijuma, gvožđa, mangana...", naveo je Dalmacija.

  • Miroslav

    04.03.2014 19:24
    5.000.000.000,00
    Miroslav Besermenji je dobio medjunarodnu nagradu za najjednostavniju, najnapredniju i najekološkiju tehnologiju tretmana vode.
    I?
    Niko ga ne kontaktira. Projekat 5 mlrd evra u sebi nosi preko 70% plaćanja komanja rovova da se razvode cevovodi. Umesto da se investira u novu modernu tehnologiju, pare koje nemamo troše se na kppanja i cevi. Pa kada neki centralni vodovod stane (milion je mogućih razloga), svi koje snabdeva, neće imati vode.
    Koga je za to briga, važna su puna usta velikih cifara umesto da se problemi rešavaju po principu kolika noga, tolika cipela; problemi se guraju pod tepih "jer nema se velikih para" pravdanjem.
  • bubi

    04.03.2014 09:21
    Ma kakvih 5 miliona evra! Vojvodini je potrebno da sjasu s nje lopuze! To ce biti sasvim dovoljno!
  • kole

    04.03.2014 06:17
    di su pare barabe
    Di su pare barabe.Pa vi štitite živiotnu sredinu i vodu već više od decenije. DSA ste bar malo minule decenije ulagali u ovo sada bi situacija bila drugačija.Ovako pare su nestale, vi odslužili svoje a svima ostavili lošu vodu i dugove. Vreme je da se odgovara za ne znanje i javašluk a ne samo da izgubte na izborima, štoće uslediti, ali šta narod od toga ima sem gastritisa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti