• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za vodu bez otrova u Vojvodini potrebne milijarde

Izvor Tanjug

U Vojvodini u narednih 10 godina treba uložiti više od pet milijardi evra u sanaciju zagađenih vodotokova i poboljšanje kvaliteta vode za piće, kaže pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović.

On je na okruglom stolu u Skupštini Vojvodine rekao da se, kao najugroženiji regioni, izdvajaju severni i srednji Banat, zapadna i delom južna Bačka.

Profesor Departmana novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Božo Dalmacija rekao je da je u vodi najugroženijih područja povišen sadržaj organskih materija, arsena, gvožđa, mangana, amonijaka.

U regionima Bačke i Banata, većina stanovništva se snabdeva vodom za piće u kojoj je arsena i amonijaka ima iznad zakonski propisanih normi, rekao je Dalmacija.

Po njegovim rečima, oko 40 odsto stanovništva na području Bačke, severnog i srednjeg Banata se snabdeva vodom koja sadrži više od 10 mikrograma arsena po litru vode, dok se u većini slučajeva koncentracija arsena kreće se od 50 do 100 mikrograma po litru.

"Ima i gradova, kao što su Zrenjanin i Temerin, gde se koncentracija arsena od 150 do 250 mikrograma po litru. Tako i 70 odsto vode za piće sadrži amonijak iznad zakonski propisanih normi. Osim toga, te podzemne vode karakteriše i visoka vrednost alkaliteta, sadržaja bora, natrijuma, gvožđa, mangana...", naveo je Božo Dalmacija.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image