Vesti

Film(ovi) Oslobođenja u doba Nesvrstanosti28.02.2014. 15:05


Muzej savremene umetnosti u Beogradu poziva vas na predavanje francuskog teoretičara filma Olivijea Adušija u utorak, 4. marta u 18 časova u Salonu MSUB pod nazivom „Film(ovi) Oslobođenja u doba Nesvrstanosti, Trikontinentala i dekolonizacije Trećeg sveta (1945-1975)“.

 

Aduši će govoriti o raznolikim iskustvima koja su dobila svoj izraz u manifestima kao što je „Za jedan paralelni film“ (koji je nastao u Francuskoj 1961. godine u kontekstu Alžirskog rata za nezavisnost) ili „Ka trećem filmu“ (Fernanda Solanasa i Oktavia Hetina, napisan u Argentini 1969. godine). Termin „treći film“ povezan je sa pojavom geopolitičkog pojma „Trećeg sveta“ tokom pedesetih godina, te pokreta Nesvrstanih u kontekstu Hladnog rata.

U ovim filmovima Oslobođenja razvijene su različite strategije i figure, kao sredstva promovisanja oslobođenja u oblastima umetnosti i filma (kroz pronalaženje novih formi) sa političkim dimenzijama (uz antikolonijalni stav, te zauzimanje alternativne i antiimperijalističke pozicije).

Razgovor s Adušijem deo je projekta Nesvrstani modernizmi Centra za vizuelnu kulturu MSUB. Projekat je osmišlјen kao višegodišnje istraživanje uloge Pokreta nesvrstanih u vidu filmskih projekcija, tribina i predavanja, štampanih publikacija i dokumentarnih izložbi. Cilj projekta je da omogući adekvatno sagledavanje istorijske uloge Pokreta, i da rasvetli puteve kulturnih i privrednih razmena i vidova saradnji na procesima modernizacije društava zemalјa članica.

Olivije Aduši je rođen u Parizu 1972. godine, gde živi i radi. Stekao je doktorat u oblasti filmskih studija (Sorbonne Nouvelle-Paris 3) 2012. godine: „Film i borbe za oslobođenje: geneza, prakse, i formalne inovacije u vezi sa Trikontinentalom (1966-1975)“. Interesuje ga nezavisni, paralelni, militantni i oslobodilački film (njegove teorije i prakse). Predaje (INHA i Musée du Quai Branly u Parizu, Fundation Serralves u Portugalu, Škola lepih umetnosti u Lionu, kao i u Nantu i Lorijenu), organizuje filmske prezentacije (Francuska kinoteka i Centar Žorž Pompidu u Parizu, Arsenal i Zeughauskino u Berlinu, MAMA u Alžiru), bavi se kustoskim radom (Le BAL i Bétonsalon u Parizu, Cinéma du Gütli-Head u Ženevi); uređuje zaseban program u okviru Courtisane Festival koji se održava u Gentu (Belgija). Objavljivao tekstove u CinémAction, Third Text, Mondes du Cinéma i La Furia Umana.

  

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.